KOMENTIRAO ŠEFA DRŽAVE

Puhovski o Milanovićevoj obrani HDZ-ovca Tušeka: ‘Ma, on je sindikalni predstavnik političke kaste‘

“Dosta je hajke! Ne vidim kaznenu odgovornost u toj priči. To je jadno, ali prestanimo razgovarati o tome da se zato ide u zatvor", kaže Milanović
Zoran Milanović
 Bruno Konjević/Cropix

Dan nakon što je javnost zahvaljujući nezavisnom gradskom vijećniku u Oroslavju Viktoru Šimuniću doznala kako je član Predsjedništva vladajuće stranke i šef HDZ-a u Krapinsko-zagorskoj županiji Žarko Tušek spreman Šimunića nagraditi lukrativnom javnom funkcijom ako HDZ-u pomogne da na svibanjskim izborima s vlasti sruši SDP-ovog župana, u srijedu je predsjednik RH Zoran Milanović zatražio pravdu. Ali ne za Šimunića, nego za Tušeka. “Dosta je hajke!”, zavapio je šef države.

- Korupcija je kazneno djelo, a ne znam što znači politička korupcija. Ne vidim kaznenu odgovornost u toj priči. To nije normalno, to je jadno, ali prestanimo razgovarati o tome da se zbog toga ide u zatvor. Možda u Rusiji. To je bit priče. Čovjek je nudio nešto s čime danas-sutra računa, na svoju sramotu. Dosta je te hajke bilo - rekao je. Taj njegov stav vrlo je blizak stavu šefa Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića koji je u utorak rekao da nije siguran da u slučaju Tušek ima temelja za neku vrstu (kaznene) odgovornosti.

Plenković je zapravo Tušekovo licitiranje s javnim funkcijama nazvao “jednom grubom političkom pogreškom” koja se njegovom stranačkom kolegi dogodila samo zato što ga je ga Šimunić “očito namamio” u klopku. Drugim riječima, premijer je poručio da je Tušekov jedini krimen to što je ispao naivan. Da je Tušekov krimen samo to što ispao glup smatra i predsjednik Republike.

Uglavnom se slažemo

- To je anticipirana trgovina utjecajem pro futuro u smislu stvaranja neke koalicije, ali dobro je da se vidi kojim metodama se služe političke stranke. Neka ukinu javne natječaje, neka ljudima ne mažu oči. Zna se vrlo dobro kako se na ta mjesta dolazi. Ali to izjednačiti s kaznenim djelom? Ne. Branit ću pravo političara da budu budale. To je prostor politike, to nije trgovina utjecajem, to je javna odgovornost i javna služba i zna se kako se na ta mjesta dolazi - smatra Milanović. Stavove predsjednika države o slučaju Tušek u srijedu je “poderala” i parlamentarna ljevica i oporbena desnica.

- Milanović je svojom izjavom zapravo želio opravdati političku korupciju, nazivajući je nečim tužnim, ali i nečim zbog čega se ne ide u zatvor, osim u Rusiji. Ne vjerujemo da mu nije jasno o čemu se u slučaju Tušek radi. Je li posrijedi opravdavanje nekih političkih postupaka? Od Milanovića očekujemo više od pravdanja HDZ-ovih trgovaca. Most se takvom načinu vođenja politike snažno protivi - kaže zastupnik Mosta Zvonimir Troskot.

Milanovića nije u srijedu branio ni SDP-ov zastupnik Arsen Bauk.

- Ja se s predsjednikom RH uglavnom slažem, a današnja izjava objašnjava čemu služi ovo: uglavnom - kaže. Zastupnica Centra Dalija Orešković žestoko se obrušila na Milanovićevu izjavu, a posebno je naglasila činjenicu da je predsjednik Republike slučaj Tušek komentirao netom prije nego što će Šimunić ući u zgradu Uskoka.

- I u aferi pod nazivom “Kaj bi štel biti?“ predsjedniku Milanoviću dopalo je da bude HDZ-ov kišobran za obranu od korupcijskih afera. Sat vremena prije nego će građanin Viktor Šimunić dati iskaz USKOK-u koji odlučuje o tome je li visokopozicionirani zastupnik vladajuće stranke počinio kazneno djelo, predsjednik Republike daje izjavu da nije riječ o kaznenom djelu čime na vrlo grub način pokušava utjecati na institucije, relativizira korupciju kojom HDZ opstaje na vlasti te govori o tome da se javni natječaji za čelna mjesta ustanova trebaju ukinuti jer sustav ionako funkcionira da se ti natječaji namještaju za podobne!

Stavite se u ulogu običnog građanina koji je otkrio korupcijsku aferu i koji ide dati iskaz USKOK-u, a predsjednik države, s pozicije velike društvene moći i utjecaja na javno mnijenje vama i državnom represivnom aparatu poručuje da tu kaznenog djela nema! - poručila je.

Poruka tko je kriv

Zastupnica Možemo! Sandra Benčić tvrdi da bi zaštita zviždača morala biti “prva i završna točka za sve političare na najvišim dužnostima koji se slažu da je borba protiv korupcije važna”.

- Poruka premijera bila je da je kriv Šimunić, a ne Tušek. Predsjednik RH danas govori da se tu radi o hajki, a ne o razotkrivanju HDZ-ova modusa operandi i to na način da se koriste metodama koje imaju obilježja kaznenog djela - kaže Sandra Benčić.

Puhovski: Milanović je kao sindikalac političke kaste

Komentirajući Milanovićevu izjavu o slučaju Tušek, politički analitičar Žarko Puhovski napomenuo je da je predsjednik RH slično nastupio i kad je riječ o aferi poslijeratne obnove kuća na Baniji.

- Milanovićevi stavovi o Tušeku ili o tome da je slučaj poslijeratne obnove u zastari pravno su legitimni, ali to su nisu stavovi koje predsjednik RH treba iznositi, pogotovo ne u trenutku kada ti postupci tek počinju ili nisu niti započeli.

On se igra svoje funkcije. Milanović je nastupio kao sindikalac političke kaste, a ne kao predsjednik Republike - kaže Puhovski. (M.Š.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:45