SUĐENJE PROLJEĆARIMA

Puhovski o svom svjedočenju na suđenju Čičku i Budiši: ‘Postoji snimka, neka je Milanović nađe‘

‘Ja sam se čitavo vrijeme svađao sa sucem jer je on u zapisnik htio staviti ono što ja nisam rekao, a svjedočio sam 17 sati‘
Žarko Puhovski, Zoran Milanović (u krugu)
 Dragan Matic/Cropix

Zoran Milanović očito ne namjerava stati. U ponedjeljak je na red došao prof.dr. Žarko Puhovski kojega je zasuo salvom uvreda zato što se usudio kritizirati njegovo nadmeno i agresivno ponašanje, piše Slobodna Dalmacija.

Milanović je poznatog analitičara političkih zbivanja u Hrvatskoj nazvao „umirovljenim mudroslovom“, „analitičarom RTL-a“, „propalim političarem“, „drukerom“ i - „ništarijom“.

- Poštovani vlasnici RTL-a, poštovani urednici, osim što je g. Puhovski očajan analitičar, koji je zadnjih godina ama baš sve pogrešno prorekao, on je i jedna od najnečasnijih pojava na hrvatskoj javnoj sceni. O politici i moralu govori čovjek koji je 1972. godine bio svjedok optužbe na montiranom procesu zagrebačkim sveučilištarcima (I.Z. Čičku, D. Budiši i inima). Puhovski je aktivno doprinio tome da se skupina bezazlenih mladića i djevojaka utamniči na nekoliko godina i da nakon toga dva desetljeća žive kao građani drugog reda. Puhovski se na sudu (sve se to zapisuje, Puhovski) držao kao pravi ‘druker’, ništarija, upravo kako je to od njega i očekivao i dr. Vladimir Bakarić-Svileni, s kojim me Puhovski besramno uspoređuje. Ostat ću na ovome. Ima još. Poštovani RTL-ovci, polazim od pretpostavke da vam ove činjenice nisu bile poznate, bez obzira na to što ih svatko tko se imalo zanima za politiku i povijest zna. Učinite nešto, molim vas - napisao je Milanović na Facebooku.

Brzopotezno mu je stigao odgovor. Puhovski tvrdi da je Milanović „čovjek bez kontrole kojim upravljaju najniže moguće strasti“.

- On se nečega posljednje vrijeme strahovito boji. Nema drugog objašnjenja da ovako ponašanje. On radi protiv svojeg interesa jer je zbog nečega uspaničen. Na žalost imamo predsjednika Republike koji je potpuno izgubio racionalnost – prokomentirao je za Slobodnu Milanovićev napad Puhovski.

Osvrnuo se i na suđenje „proljećarima“.

- Istina, bio sam svjedok u tom procesu. Zapisnik o tom suđenju postoji. Ja sam se čitavo vrijeme svađao sa sucem jer je on u zapisnik htio staviti ono što ja nisam rekao, a svjedočio sam 17 sati. Postoji i snimka čitavog svjedočenja koja je bila u posjedu državne sigurnosti, i do koje ja nikada nisam uspio doći. To bi naravno netko kao Milanović mogao naći da hoće, da mu je stalo do činjenica. No njemu je stalo do obračuna, tu pomoći nema, istaknuo je Puhovski.

Jedan od onih koji su ga ranije optuživali da je 1971. svjedočio u korist tužiteljstva na suđenju proljećarima je i Ivan Zvonimir Čičak.

Dinko Šimatović, odvjetnik koji je branio optužene studente, ima pak potpuno drukčiju interpretaciju.

- Žarko Puhovski nije sedamdesetih svjedočio protiv Ivana Zvonimira Čička. Naime, bio sam nazočan u braniteljskoj klupi tijekom cijelog nesretnog suđenja studentima. Stoga mogu tvrditi da je Žarka Puhovskog, istina, tužiteljstvo predložilo kao svjedoka, ali je unatoč tome potvrdio samo istinite činjenice i to na način da simpatizira okrivljene studente. Da je suđenje bilo objektivno, iskaz svjedoka Puhovskog okrivljenike bi oslobodilo krivnje – ustvrdio je 2008. Šimatović u izjavi koju je tada prenio tjednik Nacional.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 01:32