IZVRIJEĐALA PLENKOVIĆA

Puhovski: Pa kako je Dalija Orešković mogla to reći!? I to na dan kada se dogodila naša najveća sramota!

Politički analitičar smatra kako je prominentna članica koalicije Rijeke pravde debelo pretjerala na skupu SDP-a na dan 10. travnja

Predstavljanje kandidata liste Rijeke pravde za VI izbornu jedinicu.
Na fotografiji: Zvonimir Novosel, Alka Vuica, Dalija Orešković

 Tomislav Kristo/Cropix

Na kandidacijskom skupu SDP-ove koalicije u Samoboru Dalija Orešković rekla je da je premijer Andrej Plenković "najveće zlo Hrvatske u zadnjih trideset godina, a možda i uopće".

Činjenica da je Dalija Orešković tu rečenicu izgovorila na današnji dan, 10. travnja, dan osnivanja tzv. Nezavisne Države Hrvatske (koja na početku nije znala kako se zove) izazvala je profesora političke filozofije Žarka Puhovskog:

"Iz ovoga slijedi da su, ma kakvi bili Plenkovićevi grijesi, gori od Tuđmanove odgovornosti za brojne civile ubijene nakon operacije Oluja o kojima se u Hrvatskoj malo govori, premda je i haško sudište Tuđmana navelo kao prvu osobu u udruženom zločinačkom pothvatu, doduše u Bosni i Hercegovini. Kao da joj to nije bilo dosta, Daliju Orešković je njezina rečenična rijeka odvela u revizionističku kaljužu pa je završila riječima ‘a možda i uopće‘. To bi značilo da je Plenković najveće zlo u povijesti Hrvatske, iz moje perspektive da je gori i od Pavelića. Rekavši to na dan najveće hrvatske sramote Dalija Orešković nadilazi simpatije za ustaštvo kakve pokazuju Keleminec ili Skejo jer vjerojatno ni njima ne bi palo na pamet usporediti brojne današnje nepravde sa sustavnim ubijanjima desetaka tisuća ljudi u ustaškim logorima i u svakidašnjem funkcioniranju ustaške mašinerije moći. To se vjerojatno događa pod pritiskom emocionalnog naboja u kampanji, ali veliki srpski pjesnik, koji se ubio u Zagrebu, opet je ostao uzaludan u iskazu o ubojstvu prejakom riječju. Ta prejaka riječ s jedne strane navodno ojačava retoriku protiv vlasti, ali zapravo širi zloguki cinizam spram pravih, pobijenih žrtava. Činjenica da je to bilo prije puno godina daleko je od bilo kakvih opravdanja", rekao je Puhovski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:07