ŠETNJA POVODOM 10. 4.

Puhovski: Pavelić je jedan od najznačajnijih Hrvata u povijesti, tko se toga ne stidi, moralni je idiot

Šetnja je započeta ispred zgrade Uskoka u Vlaškoj ulici, zgrade iz koje je, kažu iz Documente, krenuo Holokaust i NDH
Žarko Puhovski i Vesna Teršelić pred zgradom USKOK-a
 Nera Simic/Cropix

Documenta je u subotu organizirala drugu šetnju zagrebačkim lokacijama povezanima sa stradanjima u Drugom svjetskom ratu, koja je započeta ispred zgrade Uskoka u Vlaškoj ulici, s inicijativom da Uskok postavi info ploču na tu zgradu iz koje je, navode, 'krenuo holokaust i NDH'.

Prije početka spomen šetnje voditeljica Documente Vesna Teršelič izjavila je da je "NDH odgovorna za holokaust nad Židovima, za genocid nad Srbima i Romima; smatramo da je vrlo važno da posebno novi naraštaji, ali i svi prolaznici uz ovu zgradu, znaju što se dogodilo u ovoj zgradi", dodala je.

image
Vesna Teršelić pred zgradom USKOK-a
Nera Simic/Cropix

Na današnji dan, 10. travnja 1941., u zgradi Radija Zagreb u Vlaškoj 116, koja je danas sjedište Uskoka, Slavko Kvaternik proglasio je Nezavisnu Državu Hrvatsku (NDH).

Documenta očekuje da Uskok povuče potez te da Grad Zagreb obilježi mjesta stradanja otpora i značajnih događaja, na način koji će novim naraštajima omogućiti da nauče o tome kakav je to bio zločinački režim, da su Ante Pavelića za poglavnika imenovali nacisti i fašisti i da taj režim ima veze samo s terorom, rekla je voditeljica Documente.

"To je režim kojeg se danas sramimo, i taj sram treba biti važan dio našeg identiteta jer je osuda tih zločina nešto što treba biti polazište naših razmišljanja i rasprava", poručila je Teršelič.

image
Ulicni broj Vlaške 116 gdje se danas nalazi zgrada USKOK-a
Nera Simic/Cropix

Dodala je kako je za sve generacije vrlo bitno "odlučno osuditi ustaške zločine i zločinačku NDH, što uključuje i zabranu pozdrava 'za dom spremni" te ustaških znakova.

Teršelič smatra da je za zabranu pozdrava potrebna volja vladajuće većine i da je trebaju skupiti u ovoj godini obilježavanja 80. godišnjice početka Drugog svjetskog rata.

Puhovski: Tko se ne stidi naše povijesti je moralni idiot

Politički analitičar i inicijator postavljanja info ploče na zgradu Uskoka, Žarko Puhovski, naveo je kako je Pavelić jedan od najznačajnijih Hrvata u povijesti te poručio - "tko to ne razumije, ne razumije hrvatsku povijest, a tko se toga ne stidi, moralni je idiot".

image
Žarko Puhovski pred zgradom USKOK-a
Nera Simic/Cropix

Dodao je kako i dalje postoji velik broj ljudi koji se toga ne stidi.

"Svi koji su Hrvatice i Hrvati politički ili etnički, sa sobom nose tu popudbinu ili drukčije rečeno, povijest nije samoposluživanje gdje uzmete ono što vam se sviđa, a ostatak ostavite u dućanu. To ide uz hrvatstvo, i to je ono o čemu mi želimo govoriti, kao napomenu kolektivne odgovornosti za stvari koje su se događale", istaknuo je Puhovski. Dodao je da čeka službeni odgovor Uskoka na njegovu inicijativu.

Puhovski smatra da je današnji stav Hrvatske prema NDH "koliko je moguće neutralan, a kad se mora, negativan". Dodao je kako ima izuzetaka i na jednoj i drugoj političkoj strani.

Između ostalog, rekao je kako je Kvaternik svoj govor na radiju završio s pokličem "za dom spremni", te je lažnima ocijenio sve navode o tome da je taj poklič iz neke druge tradicije.

Ipak, smatra da zakonska zabrana tog uslika nema smisla tako dugo dok, rekao je Puhovski, "imamo ustašku kunu".

"To je kukavičje jaje koje nam je Tuđman ostavio. Tada su neki reagirali, malo nas je bilo, u tišini je prošlo i do daljnjega nema natrag dok nam eventualno euro ne dođe", izjavio je Puhovski referirajući se na naziv službene valute Republike Hrvatske.

U sat i pol, šetači su obišli značajne lokacije - od zgrade Uskoka, preko Tuškanove ulice, Trga žrtava fašizma, sjedišta Židovske općine pa do mjesta nekadašnje sinagoge u Praškoj ulici gdje je postavljena spomen ploča.

image
Tuškanova 15
Nera Simic/Cropix

Zgrada Uskoka, osim uz proglašenje NDH, veže se i uz drugi povijesni datum - 8. svibnja 1945., dan ulaska partizanske vojske u Zagreb kada su, navode iz Documente, partizani poslali svoje snage na radio kako bi objavili da su "slavne jedinice Jugoslavenske vojske" ušle u Zagreb. Najavljuju da će se treća šetnja održat upravo na taj dan.

image
Tena Banjeglav u Tuškanovoj 15
Foto: Nera Simic/CROPIX
Nera Simic/Cropix

Documenta je prethodno objavila "Vodič po Zagrebu u Drugom svjetskom ratu" koji je dostupan na njihovoj web stranici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. veljača 2024 20:31