ODVJETNIK PROLJEĆARA

Puhovski treba tužiti Milanovića za gnjusnu laž. Kako je izgledao proces? Sudio je stari udbaš...

Čičak i Puhovski blisko su u HHO-u surađivali, a sumnjam da bi to bilo moguće da ih je Puhovski iskazom poslao u zatvor
Zoran Milanović, Dinko Šimatović, Žarko Puhovski
 Cropix

"Da se mene pita, Žarko Puhovski bi trebao tužiti Zorana Milanovića zbog klevete, i jamčim da bi mu predsjednik države morao platiti 40.000 odštete. Jer ono što je Milanović izjavio o Puhovskom kompletna je i laž i neistina i glupost", odrješito komentira umirovljeni zagrebački odvjetnik Dinko Šimatović. Šimatović zna o čemu govori, jer je s ocem Slavkom 1972. na tadašnjem Okružnom sudu branio studente optužene za rušenje Jugoslavije.

Šimatovići su ugledni pravnici - Slavko je između 1966. i 1972. bio predsjednik Odvjetničke komore, a Dinko se bavio advokaturom do umirovljenja, prije deset godina. Dinko Šimatović je još 2008. u Nacionalu izjavio da je bio nazočan u braniteljskoj klupi tijekom cijelog suđenja studentima. "Stoga mogu tvrditi da je Puhovskog, istina, tužiteljstvo predložilo kao svjedoka, ali je unatoč tome potvrdio samo istinite činjenice i to na način da simpatizira okrivljene studente. Da je suđenje bilo objektivno, iskaz svjedoka Puhovskog okrivljenike bi oslobodio krivnje", rekao je prije 12 godina.

U jučerašnjem razgovoru Šimatović je opširnije elaborirao svoj iskaz: "Sjećam se da je Puhovski svjedočio vrlo korektno, i nije kompromitirao moje branjenike. Uostalom, kasnije su Čičak i on blisko surađivali u HHO-u, a sumnjam da bi to bilo moguće da ih je Puhovski svojim iskazom poslao u zatvor. Milanović je rekao totalnu neistinu. Usto, to je bilo političko suđenje na kojem se unaprijed znalo da neće biti oslobađajućih presuda. Vođe studenata i Matice hrvatske morali su biti osuđeni na zatvorske kazne, i tu ni bog ništa nije mogao napraviti.

Suđenje je bilo javno, ali s unaprijed poznatim završetkom.

Kako je izgledalo suđenje?

- Sudio je stari udbaš Milenko Mihaljević. Evo kako je izgledalo - Dražen Budiša iz protesta nije želio odgovarati na pitanja, a kada je došlo do završne riječi, sudac mu je zabranio nastup, iako je na to imao pravo po zakonu. Vrhovni sud je kasnije potvrdio nezakonitu odluku suca Mihaljevića.

U takvom političkom procesu, svjedočenje Puhovskog bilo je korektno. Koliko se sjećam, dio optužnice glasio je da su na jednoj tribini u Studentskom centru tzv. nacionalistički studenti nasilno s govornice izbacili neistomišljenike, a Puhovski i drugi svjedoci su tvrdili da nije bilo nasilja.

Dakle, kao odvjetnik s tog suđenja, kažem da je Milanovićeva izjava gnjusna laž. To je bilo suđenje na kojem se unaprijed znalo kako će završiti, a Puhovski je bio mali, nevažni dio i ne znam što je bilo Milanoviću da onako istupi. Da sam Puhovski, ja bih ga tužio.

U kakvim ste odnosima sa Žarkom Puhovskim?

- U socijalizmu sam bio član Saveza komunista, ali nikada nisam podržavao totalitarizam. Ja sam ljevičar koji voli Hrvatsku. Rekao bih da sam u tom pogledu na istoj liniji s Puhovskim. Obojica smo za Hrvatsku, ali nismo za ustaše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. listopad 2020 15:37