INCIDENT U SPLITU

Puka' zbog Gotovine: Sramota, sram vas bilo! Gadite mi se! Zbog takvih kao što ste vi je osuđen

 Paun Paunović/CROPIX

SPLIT - Sram vas bilo! Zbog takvih je Gotovina i osuđen na 24 godine, obrušio se na splitske gradske vijećnike Hrvoje Tomasović, predsjednik splitskog HSP-a i ljut napustio sjednicu vijeća u četvrtak. Tomasovića je naljutilo što je prijedlog HSP-ovog vijećnika Luke Roguljića da se u dnevni red sjednice uvrsti rasprava o proglašenju Ante Gotovine počasnim građaninom Splita otklonila predsjednica Vijeća Nevenka Bečić jer, objasnila je, takvu je odluku Gradsko vijeće donijelo još 2001. godine i uputilo ga u proceduru koja do danas nije okončana.

Drugi Roguljićev prijedlog, da se po Gotovini nazove jedan od središnjih gradskih trgova ili ulica gradonačelnik Željko Kerum je prihvatio te je uvršten je u dnevni red kao posljednja točka.

- Gotovinu stavljate kao zadnju točku, a kad treba odlučivati o nasipanju Zapadne obale odluke se donose u tri minute, vikao je Tomasović na vijećnike.

Bečić je objasnila da je Gradsko vijeće još 2001. godine proslijedilo prijedlog da se Gotovina proglasi počasnim građaninom Splita svojoj komisiji za dodjelu javnih priznanja pa nema potrebe ponovno donositi istu odluku. Kako komisija do danas nije o tome prijedlogu raspravila, Vijeće će joj naložiti da se očituje o toj inicijativi. Marin Jurjević(SDP) predložio je da se od Tomasovića traži isprika zbog uvreda izrečenih vijećnicima.

- Ovo je neuspjeli pokušaj da se dobiju jeftini politički poeni, zaključio je Jurjević. Predsjednica vijeća Bečić prihvatila je Jurjevićev prijedlog te su vijećnici izglasali da se od Tomasovića zataži isprika ili mu više neće biti dopušteno da dolazi na sjednice vijeća budući da nije vijećnik. Protiv ovoga glasao je jedino pravaš Luka Roguljić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:05