NIŠTA OD SURADNJE

Pukli pregovori o koaliciji s Domovinskim pokretom: ‘U našim redovima nema sumnjivih tajkuna i krupnog kapitala...‘

Ide mi na živce zlouporaba HOS-a za partikularne političke svrhe, kaže čelnik HSP-a Nikica Augustinović.

HOS-om predvođena Kolona sjećanja 

 Vlado Kos/Cropix

"Suradnja između Domovinskog pokreta i Hrvatske stranke prava bazirat će se na domovinskoj, suverenističkoj priči gdje DP kao parlamentarna stranka koja promišlja hrvatski, domovinski i suverenistički, u HSP-u - kao nasljednicima političkog nauka Ante Starčevića - definitivno može pronaći sebi kompatibilne ljude u svjetonazorskom smislu", rekao je predsjednik DP-a Ivan Penava početkom lipnja, nakon što su DP i HSP započeli službene razgovore o budućoj političkoj suradnji i o zajedničkom nastupu na svim izborima (parlamentarnim, europskim i predsjedničkim) tijekom iduće, superizborne godine.

Šest mjeseci kasnije stiže vijest o krahu te, kako ju je Penava nazvao, domovinske i suverenističke priče.

Dok se iz političkih kuloara može čuti kako je cijela stvar pukla nakon što je postalo jasno kako DP svojim potencijalnim partnerima nije spreman dati niti jedno takozvano sigurno ili ulazno mjesto na listama za Sabor, pravaši čelnike DP-a optužuju za "prodaju domoljublja", manipuliranje HOS-om uoči vukovarske Kolone sjećanja, te za stvaranje "tajnog pakta” s HDZ-om i SDSS-om.

- Očito je privatni i poslovni interes sa strane moćnih pojedinaca iz Domovinskog pokreta prevladao u odnosu na nacionalni, koji traži zajedništvo, slogu i tijesnu političku suradnju svih desnih i domoljubnih stranaka ... Čudi me nelogični stav DP-a koji se nije uspio dogovoriti ni s kim, niti sa Mostom, Hrvatskim suverenistima, a sada ni sa HSP-om. Je li problem u svim tim domoljubnim strankama ili u samom DP-u? Tu nešto ne štima i protivi se zdravom razumu. Čini mi se da oni imaju nekakav svoj tajni dogovor s HDZ-om u koji se HSP ne uklapa jer je nemoguće spojiti vatru i vodu: HSP i SDSS. Drug Pupovac će nekako "probaviti" DP, ali HSP ne može nikako - poručio je jučer HSP-ov povjerenik za Zagreb Ivan Iličić.

Nakon što je sukob pravaša i DP-a postao javan, predsjedniku HSP-a Nikici Augustinoviću postavili smo par pitanja.

Zbog čega su zapravo propali pregovori s DP-om?

- Iako smo se gospodin Penava i ja trudili oko zajedničkog izlaska HSP-a i DP-a na parlamentarne izbore, nakon više mjeseci razgovora nije bilo konkretnih rezultata. Konačni "razlaz" poklopio s rastom rejtinga DP-a, barem tako pokazuju određena istraživanja, nakon obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i zbivanja oko afričke svinjske kuge, u što se DP poprilično involvirao. Naravno da poštujem i prihvaćam odluku DP-a o prekidu razgovora, odnosno davanjem ponude koju smo morali odbiti. Isto tako mi je i žao jer desno biračko tijelo, a pokazao je to niz dosadašnjih izbora, vrlo često "važe" i odlučuje zadnjih nekoliko dana pa samim tim nije mudro oslanjati se isključivo na određena istraživanja, rađena mjesecima prije izbora. Uostalom, i sada istraživanja pokazuju veliki broj neodlučnih birača. Dobar su primjer lokalni izbori u Splitu gdje je DP s HSP-om, na ponovljenim izborima, uspio osvojiti dva mandata. Godinu dana ranije nitko nije dobio mandat. Drugo, uvjeren sam u to da HDZ i Plenković neće stajati skršenih ruku i da će tijekom kampanje napraviti sve da poljuljaju povjerenje u Most i DP - desne ili stranke desnog centra koje su im već u zadnja dva izborna ciklusa oduzeli značajan broj glasova. U tom slučaju sinergija više stranaka bila bi daleko mudrija opcija pa samim tim možda se DP-u nije bilo mudro odreći HSP-a. Prekidom razgovora sam bio donekle iznenađen jer je ideju o suradnji potaknuo DP u proljeće ove godine. Tada su kazali da računaju na dugoročnu buduću suradnju na svim predstojećim izborima.

Ide li vam na živce njihovo kićenje tuđim perjem - HOS-om u Koloni sjećanja?

- Odgovorit ću Vašim riječima; ide mi na živce zlouporaba HOS-a za partikularne političke svrhe. Tko god da to čini. Već sam rekao da na HOS treba gledati kao na nacionalno blago jer je riječ o ljudima koji su dragovoljno otišli braniti Hrvatsku, a 700 ih je dalo svoje živote. Ni HSP ne politizira HOS iako bi s punim pravom mogli to činiti jer su HSP i HOS jedno. Svi HOS-ovci imali su iskaznicu HSP-a, odnosno HSP je osnovao, financirao i opremio HOS. To je činjenica iako dio desnih političkih opcija HOS danas želi na neki način prisvojiti. Međutim, naša obveza prema HOS-ovcima, ali i prema povijesti je reći istinu. Pitali ste za Kolonu sjećanja, naravno da nismo imali ništa protiv da je HOS predvodi. Oni su to zaslužili. Kao što tu to zaslužili svi hrvatski branitelji, obitelji nestalih i poginulih, djeca ratnog Vukovara, uostalom svi Vukovarci. Ne gledam sa simpatijom na one koji se žele politički obogatiti na HOS-u s koje god političke strane dolazili. Sramotno se prema HOS-u ponašaju i oni koji dopuštaju da se sustavno stigmatiziraju branitelji, dragovoljci HOS-a, ali i oni koji su se najednom sjetili HOS koristi isključivo kako bi došli do biračkog tijela.

Je li točno da ste se razišli oko mjesta na izbornim listama jer HSP nije dobio niti jedno sigurno mjesto za ulazak u Sabor?

- Djelomično je točno. Istina je da HSP nije dobio čak ni jedno rubno prolazno mjesto iako raniji dogovori nisu bili takvi. Morate znati da smo mi u HSP-u itekako svjesni onoga što možemo, a što ne možemo. Znamo da 13 godina ne participiramo u parlamentarnoj vlasti i da naša pozicija nije idealna. Dakle, nismo imali nerealne zahtjeve. Kad već spominjete liste, naš jedini zahtjev bilo je rubno, potencijalno prolazno mjesto za kojeg se možemo sami izboriti, dakle ne ni mjesto nositelja o čemu se netočno spekuliralo u javnosti. No, puno važnije od tog mjesta na listi je to da smo željeli sinergiju desnih stranaka, pokazati da desnica u Hrvatskoj može biti ozbiljna i kvalitetna alternativa. Mislim da bismo u sinergiji mogli napraviti ozbiljan rezultat jer HSP ima vrijedne, poštene i odane članove. Članove koje se nije moglo kupiti ni sinekurama i uhljebljivanjem, a oni su i dalje tu. U našim redovima nema sumnjivih tajkuna i krupnog kapitala. No, dat ćemo sve od sebe da na parlamentarnim izborima to i pokažemo. HSP se u svojoj dvjesto godina dugoj povijesti nikada nije krio pod nečijim skutima i iza tuđeg rada, a to nismo htjeli ni s DP-om. Ne krijemo da nam je cilj vratiti stranku u Sabor preko regularnih izbora jer smo kroz zadnje dvije godine čak u dva navrata s dvojicom zastupnika imali priliku postati parlamentarna stranka na način da oni pristupe HSP-u. Ali to nismo učinili jer želimo da narod i građani prepoznaju naše poštenje, domoljublje, rad i zalaganje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:25