IZVAN NASTAVNOG PROCESA

PUKOVNIKA MUSTAPIĆA U VOJNOM UČILIŠTU STAVILI NA LED Do daljnjega ne smije predavati jer je rekao da je 'Medački džep' bila štetna akcija

 
Dragan Mustapić
 Paun Paunović / Hanza Media

Pukovnik Dragan Mustapić do daljnjeg ne predaje na katedri Operativno umijeće Hrvatskog vojnog učilišta nakon što su se polaznici prije dva tjedna pismenim putem požalili Dekanatu da im je rekao da je vojna operacija Hrvatske vojske “Medački džep” bila štetna i nepotrebna, saznaje Jutarnji list.

Pukovnik Mustapić, nekadašnji bacač diska i bivši hrvatski olimpijac, prema dostupnim informacijama tijekom predavanja o toj operaciji podržao je kolegu koji je polaznicima iznio mišljenje kako je ta operacija nanijela djelomičnu štetu Hrvatskoj.

Prema istim izvorima, Mustapić je polaznicima naknadno objašnjavao zašto je taktički dio operacije morao biti podređen političkom dijelu operacije. Nakon predavanja pukovnik Mustapić je zaradio prijavu, a navodno ga se optužuje da je rušio dignitet Domovinskog rata i naštetio interesima RH te je navodno suspendiran s nastave.

Pritužba

No, u Ministarstvu obrane tvrde kako pukovnik Mustapić nije suspendiran, nego “trenutačno nije uključen u nastavni proces jer je u tijeku redovni postupak koji se provodi po podnošenju pritužbi, odnosno zbog provjera istinitosti navoda u istima”. U MORH-u odbijaju odgovoriti što se Mustapiću stavlja na teret te koje tijelo provodi provjeru i koliko će ona trajati. Sam Mustapić u srijedu nam je rekao da ne može ništa komentirati jer je on djelatna vojna osoba i nema dopuštenje za javne istupe.

Kako saznajemo, navodi iz prijave provjeravaju se unutar Dekanata Učilišta. Prema dostupnim informacijama, i prije je bilo prijava polaznika upravo na predavače s katedre Operativno umijeće, ali nikada dosad u pismenom obliku na koje je Dekanat dužan reagirati.

Citirao Tuđmana

Pojedini naši sugovornici navode kako je pukovnik Mustapić, koji na Vojnom učilištu predaje od 1. kolovoza 2018. godine, govoreći polaznicima da je operacija “Medački džep” bila štetna i nepotrebna zapravo citirao predsjednika Franju Tuđmana. Naime, nešto slično je Tuđman rekao svojim suradnicima nekoliko dana nakon završetka operacije. Ali, tvrdi povjesničar Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, u sasvim drugom kontekstu.

“Treba poznavati kontekst tog vremena. Tuđman u svom govoru nije dovodio u pitanje provođenje i “vojni uspjeh” operacije, niti imputira zločine, nego govori o međunarodnom pritisku pod kojim se našla Hrvatska nakon provedene operacije “Medački džep””, naglašava Nazor.

Nazor je u časopisu Hrvatski vojnik objavio seriju tekstova pod naslovom “Prilozi za razumijevanje uzroka i posljedica vojno-redarstvene akcije Medački džep” te je u jednom od njih citirao i Tuđmana.

“Svi trebaju shvatiti da bi i Hrvatskoj bilo u interesu da stvarno političkim putem dođemo do rješenja (...). Prema tome moramo se pokušati uskladiti s tom međunarodnom politikom da dođemo do suvereniteta nad čitavim teritorijem uz međunarodnu pomoć, na miran način. (...). Smatram da sam pogriješio što sam dopustio ličku operaciju. Bez obzira što je ona u vojničkom smislu uspjeh i što smo dokazali i Srbima da smo kadri da im nanesemo poraz. (...)”

Nazor nam je rekao kako je pokušaj rješavanja pitanja okupiranog teritorija RH mirnim putem u suradnji s međunarodnom zajednicom konstanta Tuđmanove i hrvatske politike.

“O tome govori i Tuđmanova izjava koju sam citirao, ni o čemu drugome. Vojne operacije Hrvatska je poduzimala iz nužde, zbog odbijanja srpske strane da okupirano područje vrati mirnim putem i zbog ugroze pojedinih područja. Takav je slučaj bio s operacijom “Medački džep””, naglašava Nazor.

Posljedice

Prema njegovim riječima, “i ovaj primjer potvrđuje koliko je važno poštivati znanstvenu metodologiju i izvore citirati cjelovito i u kontekstu vremena u kojem su nastali. Interpretacije koje to ne uvažavaju, zapravo postaju manipulacije, a njih je, kad je u pitanju problematika Domovinskog rata, mnogo. Također, ovaj citat predsjednika Tuđmana važan je i za polaznike Hrvatskog vojnog učilišta jer buduće zapovjednike hrvatskih Oružanih snaga upozorava da prilikom planiranja vojnih operacija, određujući taktičke i strateške ciljeve operacije, ne smiju zanemariti, odnosno trebaju predvidjeti i političke posljedice.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 21:46