VELIKI DOGAĐAJ

Pula dočekuje teniski spektakl, svjetske sportske legende igrat će u Areni

Na turniru će nastupiti svjetske teniske legende ATP-a kao što su Ivan Lendl i Pat Cash

Denis Ivošević, Filip Zoričić, Marten Hedlund, Tomas Berdych i Boris Miletić

 Goran Šebelić/Cropix

Pulska Arena već je bila pozornica mnogim mega sportskim događajima kao što je bilo ono između nogometnih legendi bavarskog nogometnog diva FC Bayern Münchena i naših "Vatrenih" legendi te isto tako nezaboravan hokejaški spektakl. A ove godine ugostit će poznate tenisače. Turistička zajednica Istarske županije u suradnji sa švedskom tvrtkom Top 12 grupom priprema jedinstveni sportski spektakl kojeg će ugostiti veličanstvena pulska Arena. Radi se o prestižnom eventu Legends Team Cup - ATP Champions Tour na kojem će nastupiti svjetske teniske legende ATP-a kao što su Ivan Lendl i Pat Cash.

Antički amfiteatar će prvi puta u svojoj dugoj povijesti postati tenisko igralište za spektakularni sportski događaj Legends Team Cup ATP Champions Tour koji će se održati od 1. do 3. kolovoza.

- Nakon hokeja na ledu 2012., potom nogometne utakmice 2019. godine, u kolovozu nas očekuje još jedan sportski spektakl u pulskoj Areni: teniski meč ATP legendi. Drago mi je što iza ove sjajne ideje, koja će rezultirati odličnom promocijom Istre stoji Turistička zajednica Istarske županije. Istra je nesumnjivo svjetski turistički brend, što smo potvrdili i tijekom dvije teške pandemijske godine, jer smo se dobro nosili krizom i bili sigurna destinacija.

Ono što nam je u te dvije godine sigurno nedostajalo su veliki eventi, bilo zabavni, kulturni ili sportski, stoga se svi radujemo prvim danima kolovoza. Organizatorima puno uspjeha u nastavku priprema i vidimo se na tenisu, izjavio je ovom prilikom istarski župan Boris Miletić na najavi događanja.

image
Goran Šebelić/Cropix

Grad Pula svesrdno je prihvatio prijedlog da se Legends Team Cup - ATP Champions Toura održi od 1. do 3. kolovoza u pulskoj Areni.

- Ovaj jedinstveni sportski spektakl, na kojem će nastupiti svjetske teniske legende ATP-a, itekako je dobrodošao za promociju našeg grada. Iz perspektive gradova u kojima su nastupali bivši tenisači svijeta, Pula je mali grad, a održavanjem spektakularnog Legends Team Cupa svrstat će se na mapu velikih teniskih gradova. Pulska Arena po prvi puta postat će tenisko igralište što će biti izniman sportski, ali i atraktivan turistički događaj, izjavio je Filip Zoričić, gradonačelnik Pule.

- Organizacija Legends Team Cupa bit će još jedna potvrda da tako veliki i značajni eventi i spektakli trebaju Istri i Puli jer je koloseum u Puli jedinstvena pozornica za tako važna događanja. Osim što će na turniru nastupiti 12 svjetskih teniskih ikona, očekujemo veliki broj tzv. UHNWI (Ultra high net worth individuals) od kojih većina nikad nije posjetila Istru i Hrvatsku, izjavio je direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević, nadodavši da će to biti izuzetna prigoda za promociju Istre i Pule probranoj klijenteli.

Češki tenisač Tomas Berdych koji se prestao natjecati na ATP turnirima tek 2019. kazao je da se jako veseli događanju i da se radi o novom projektu i formatu turnira.

image

Marten Hedlund i Tomas Berdych

Goran Šebelić/Cropix

- Bit će dva tima odličnih tenisača i legendi ovog sporta i veselimo se. I zato se veselim dolasku u Puli gdje će se održati turnir u zanimljivom ambijentu, izjavio je češki tenisač.

Direktor turnira Branimir Horvat kazao je da se ovakav turnir u Hrvatskoj još nije odigrao.

image

Branimir Horvat

Goran Šebelić/Cropix

- To je nešto posebno i fantastična stvar sa strane promocije Istre, Hrvatske i Pule. I turistički i na svaki način. Ta će se slika prenositi u cijelom svijetu. Osim što su to igrači koji su velika svjetska imena. Tu su i igrači koji su nedavno prestali igrati. Igrat će se vrhunski tenis, kazao je Horvat. Igrat će 2 tima po 5 igrača. Prva dva dana se igraju 2 pojedinačna subrata i 1 susret parova. Mečevi i pobjede zadnji dan vrijede više, tako da se tek treći dan donosi odlika koji tim pobjeđuje.

Inače, osnivač turneje Legends Team Cup - ATP Champions je Top 12 grupa iz Švedske u suradnji s teniskim organizacijama ATP i ATP Champions Tour. Legends Team Cup - ATP Champions Tour je u potpunosti natjecateljska serija ekipnih natjecanja u tenisu, a sudionici mogu biti tenisači koji su bili rangirani među 20 najboljih na ATP turnirima i stariji su od 33 godine.

Grupa na čelu s Legends Team kupom, koja uključuje predstavnike ATP Champions Toura, ATP-a i vijeća igrača, odabire igrače - kandidate za sudjelovanje. Odabrat će se 10 legendarnih tenisača i najvećih zvijezda između kojih će kapetani timova tijekom izvlačenja, uživo iz Engleske u lipnju 2022., odabrati svoje timove.

image
Goran Šebelić/Cropix

Sva natjecateljska kola se odvijaju tijekom četiri dana (dan otvaranja i tri natjecateljska dana), a sastoje se od šest pojedinačnih mečeva i tri meča u paru. Pobjedom na prvom i drugom danu osvaja se 1 bod, pobjedom na trećem danu osvajaju se 2 boda. Svako kolo je zasebno natjecanje koje vodi do zadnjeg natjecanja godine – velikog finala. Pobjednička ekipa svakog kola ima prednost u mečevima u velikom finalu.

U ovoj, prvoj godini, Legends Teams Cup imat će ukupno tri događaja, a za tri godine održat će se osam natjecateljskih evenata, dok će posljednje natjecanje u godini biti veliko finale.

Legends Teams Cup igrat će se na spektakularnim, legendarnim lokacijama diljem svijeta, a ukupna novčana nagrada za 2022. godinu iznosi milijun eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. veljača 2024 06:49