SPORNI POTPIS

Pula ide na nove izbore? Gradonačelnik: ‘Predsjednica Gradskog vijeća više nema moje povjerenje‘

Visoki upravni sud pozvao je Gradsko vijeće Grada Pule da se očituje o zakonitosti Odluke o ustrojstvu

Filip Zoričić

 Goran Sebelic/Cropix/Cropix

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić traži nove izbore za gradsko vijeće. Naime, na današnjoj konferenciji za medije izjavio je kako predsjednica Gradskog vijeća Marija Marković-Nikolovski više ne uživa njegovo povjerenje kao ni povjerenje vijećnika Nezavisne liste Filipa Zoričića te da je došlo vrijeme za nove izbore za Gradsko vijeće. O čemu će, dodao je gradonačelnik, odlučiti vijećnici.

Podsjetimo, Visoki upravni sud pozvao je Gradsko vijeće Grada Pula da se očituje o zakonitosti Odluke o ustrojstvu koja je donesena u lipnju 2023. godine. Budući da predsjednica zastupa Gradsko vijeće koje je donijelo tu odluku, jedina je ovlaštena potpisati očitovanje koje pripremi nadležni odjel.

- Nakon razgovora sa službenicom grada, utvrđeno je da je predsjednica dala izričito i neograničeno usmeno ovlaštenje za potpisivanje dokumenata Gradskog vijeća i službenica je obavljala svoj posao u najboljem interesu grada. U tom slučaju nikako se ne može reći o krivotvorenju. Kazneni zakon i sam stavlja naglasak na izradu lažne isprave ili potvrđivanje neistinitih podataka, odnosno sadržaja, da bi se nešto moglo smatrati krivotvorenjem, a ovdje ništa od toga nije ispunjeno. Na isti način kako sam naveo, bivši predsjednici Gradskog vijeća su, također, dali ovlaštenje za potpisivanje i nikada nije bilo problema. Baš kao što i aktualnoj predsjednici nije bio nikakav problem posljednje dvije godine pa se treba postaviti pitanje zašto se problem pojavio baš kada se radi o predmetu bivšeg pročelnika. Od predsjednice smo zatražili očitovanje o okolnostima koje je istaknula, što je ona odbila porukom da proučimo zakone i propise pa se postavlja pitanje je li to primjeren način komunikacije predsjednice i suradnje s gradskom upravom?, rekao je gradonačelnik.

Dodao je kako je predsjednica Gradskog vijeća znala da se pred Visokim upravnim sudom vodi postupak o zakonitosti Odluke o ustrojstvu upravnih tijela Grada Pule budući da je skraćeni zapisnik sa sjednice, na kojoj je postavljeno to pitanje, a nije joj prisustvovala, potpisala na narednoj sjednici za čije je usvajanje glasala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 09:31