NISU POPLAVILI

PULA U STANJU PRIPRAVNOSTI ZBOG OGROMNIH KOLIČINA KIŠE Službe počistile šahtove i slivnike kako ne bi došlo do začepljenja, na terenu i gradonačelnik

 
Gradonačelnik Pule Boris Miletić
 Barbara Ban/Jutarnji list

Bez obzira na ogromne količine kiše koja je pala u noći s utorka na srijedu u Puli, gradske ulice i prometnice kao što je to nekad bio slučaj nisu poplavile i izazvale veće probleme u prometu. Odnosno, već nakon sat vremena voda se i na kritičnim mjestima povukla.

Naime, prema podacima s mjerne postaje društva Pragrande, na području centra grada palo gotovo 115 mm kiše po četvornom metru. Vatrogasci su imali 15 intervencija, a kako se i u narednom periodu očekuju veće oborine nego je to uobičajeno, pulski Stožer za civilnu zaštitu obavijestio je kako su gradske komunalne službe pregledale šahtove te očistile slivnike te da su sve interventne ekipe u stanju pripravnosti.

Uz čišćenje slivnika, radi osiguranja protočnosti vode na kritičnim mjestima gdje se slijeva značajna količina oborina tijekom izrazito kišnih vremenskih razdoblja, izvršene su i pripreme ekipa i opreme. Prema prognozama nestabilno vrijeme praćeno kišom i pljuskovima moguće je i u nastavku tjedna stoga su pulske komunalne službe i interventne ekipe i dalje u stanju pripravnosti, a građani se pozivaju na dodatni oprez posebice na područjima pod ugrozom, poručile su gradske vlasti koje nisu zaobišle priliku da se pohvale kako su njihove investicije zaslužne što grad nije poplavio.

Barbara Ban/Jutarnji list
Gradonačelnik Pule Boris Miletić

Prema podacima s mjerača nivoa vode postavljenih u kanalima Pragrande i Šijanskom kolektoru zabilježen je znatan uspor radi visoke razine mora. Razina mora se u najkritičnijim trenucima podigla gotovo metar iznad prognozirane. Uzimajući u obzir činjenicu da niti jedan sustav odvodnje ne može apsorbirati toliku količinu kiše s takvim uvjetima plime, voda se nakratko zadržala na pulskoj rivi te se ubrzo i povukla. Interventne ekipe Pragrandea podizali su kanalizacijske poklopce i slivne rešetke radi bržeg otjecanja vode budući je obilna kiša stvarala bujice koje su nosile nanose zemlje, lišća, šljunka u čije su čišćenje krenule i jedinice Čistoće. Grad Pula je unapređenje infrastrukture za odvodnju oborinskih voda postavio među prioritetne projekte, a sve s ciljem rješavanja problema plavljenja određenih dijelova grada prilikom ekstremnih padalina te su danas vidljivi pozitivni pomaci i rezultati cijelog sustava. Posebno je to izraženo na onim dijelovima grada koji su prijašnjih godina za vrijeme svake jače kiše često plavila poput Trga Portarata, Trga Republike, Doma sportova Mate Parlov, obilaznice, na mjestu današnjeg rotora u Šijani i slično, poručili su u pulskoj gradskoj upravi.

Inače, ujutro je u srijedu zbog velike kiše i poplavljenih cesta bio zatvoren dio Istarskog ipsilona na jugu Istre, ali i most Antenal prema Novigradu i Umagu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 04:27