‘PONOSNE NARIKAČE‘

Puljak i Orešković nakon nezapamćenog napada Milanovića: ‘Šovinistički, prostački i uličarski!

Puljak priznaje da su ona i Dalija Orešković očito Milanovića pogodile na pravo mjesto kad je tako burno reagirao
Marijana Puljak, Dalija Orešković
 Damjan Tadic/Cropix

Samodopadne narikače. Fejkeri. Mali ometaši. Ljudi bez životnog iskustva. Tu ne završava lista imena kojima je predsjednik Republike Zoran Milanović "počastio“ Marijanu Puljak i Daliju Orešković.

Saborske zastupnice koje su se, eto, drznule i ispred Slovenske ulice 9 u Zagrebu – tamo gdje je Milanović zalazio u Kovačevićev Klub – napravile duhovit performance. Prošetale su ispred sa tablom Ureda predsjednika Republike. I očito pogodile Milanovića u "žicu“.

Dan kasnije, on je sasuo drvlje i kamenje na ove dvije lijevo-liberalne političarke. Jedna se, ustvrdio je bijesno Milanović, bila potpuno nepoznata dok ju on nije stavio na čelo Povjerenstva za sukob interesa. Druga je, pak, u banci smišljala algoritme da postavi zamke ljudima koji su imali kredite u francima.

Puljak uzvraća Milanoviću: Neću komentirati što predsjednik nema dana rada u realnom sektoru, ali neka se javnost zapita otkud tolika nervoza

- Nikad predsjednika neću napadati na osobnoj razini. Neću komentirati to što nema dana rada u realnom sektoru i cijela karijera mu je u politici, već komentiramo njegovu funkciju, instituciju i ulogu koju treba imati u ovom društvu – ustvrdila je u izjavi za Slobodnu Dalmaciju splitska zastupnica i predsjednica udruge Pametno Marijana Puljak. Priznaje da su ona i Dalija Orešković očito Milanovića pogodile na pravo mjesto, kada je tako burno, nervozno i osobno reagirao na njihov performance.

- Danas smo u Sabor donijele brojač novca kako bi ukazale na sve osobe, sve institucije, sve razine vlasti umočene u aferu Janaf i tražile ostavke svih upletenih. Neka se javnost zapita zašto ste Vi oko ove teme toliko nervozni i nasilni – poručuje predsjedniku Marijana Puljak.

Dalija Orešković: Tužno je da se predsjednik Milanović ovako ponaša. Na saborske zastupnice se obrušio šovinistički, prostački i uličarski

- Tužno je što se predsjednik Republike ovako ponaša. S pozicije moći se vrlo šovinistički, vrlo prostački i vrlo uličarski obrušio na dvije saborske zastupnice koje progovaraju o problemima sistemske korupcije u Hrvatskoj – ističe u izjavi za Slobodu Dalmaciju Dalija Orešković. Sistemska korupcija se u ovom trenutku, tvrdi ona, preselila iz institucija u podzemlje.

- Podzemlje je to koje ima brojač novca kao simbol moći kojim političke elite drži u šaci. S tim su se podzemljem družili predstavnici izvršne, zakonodavne i sudbene vlasti. Poimence se među tim osobama našao i Zoran Milanović. To su stvari o kojima mi otvoreno progovaramo – upozorava bivša predsjednica Povjerenstva za sukob interesa.

Podsjećajući pritom da je prva upozorila da se istraga vodi pred Županijskim sudom u Zagrebu čiji je predsjednik Ivan Turudić bio jedan od gostiju Kluba u vlasništvu tvrtke Dragana Kovačevića, drugoosumnjičenog u aferi Janaf.

- Svi su isprepleteni podjednako. Svi. O tome smo prve progovorile Marijana i ja. Jednako tako nevjerojatno je da se službeni sastanci odvijaju u ilegalnom prostoru. To nije klub ni kafić, to je ilegalan prostor. Milanović je bio taj koji je svoje sastanke, primjerice onaj s čovjekom koji je ključna osoba za sustav oružanih snaga, održavao u Klubu a ne u Vili Weiss. On je izjednačio službene prostorije državnog tijela sa ilegalnim klubom – upozorava ona.

Dalija Orešković podsjeća i da je Milanović prije četiri dana na izričito postavljeno pitanje odgovorio da Plenkovićevi ministri koji su odlazili u Klub ne trebaju dati ostavke.

- Marijana Puljak i ja smo, za razliku od njega, tražile ostavke ministara. Danas tvrdi da nas dvije ometamo istragu i utvrđivanje činjeničnog stanja. A upravo Milanović je bio taj koji je u nekoliko navrata izjavio da USKOK i DORH ne bi trebali ispitivati Jakova Kitarovića – ističe Dalija Orešković.

Zašto Milanović štiti Plenovićeve ministre i s kojim pravom i s kojim razlozima predsjednik Republike tvrdi da je potpuno pogrešan trag i pogrešan pristup ispitivati supruga bivše hrvatske predsjednice, pita se ona.

- Treba se ispitati svakoga, a Jakova Kitarovića među prvima – zaključuje Dalija Orešković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:35