NOVI LIBERALNI BLOK

Puljak: ‘Ključna ideja je da HDZ svrgnemo s vlasti, nećemo ići s onima koji su ih spašavali‘

"Mislim da je ovo što smo postigli u Splitu, u kojem smo HDZ porazili dva puta u godinu dana, dobar model za Hrvatsku"

Ivica Puljak


 

 Nikola Vilić/Cropix

Hoće li se hrvatske stranke koje se svrstavaju u politički centar, a prema anketama svaka pojedinačno uživa samo jedan do dva posto potpore, do 2024., kad se održavaju izbori za Sabor i Europski parlament, ujediniti u jedinstveni liberalni blok? Njihovo udruživanje lobistički snažno potiče Savez liberala i demokrata za Europu (ALDE). O tome je bilo riječi i na posljednjem sastanku nacionalnih lidera europskih liberalnih stranaka koji je ALDE početkom lipnja održao u Dublinu, a na kojem su bili i lideri stranaka centra iz Hrvatske.

Prema anketama koje je naručio ALDE, kad bi se ujedinile u zajednički blok, hrvatske bi stranke centra na izborima za Europski parlament uspjele osvojiti jedan mandat, a na izborima za Sabor oko devet posto glasova. Tom bi potporom postale važan, a možda i presudan jezičac na vagi pri formiranju nove parlamentarne većine.

Okosnicu liberalnog bloka bi činili IDS, HSLS i Fokus, s mogućnošću da im se pridruže i druge liberalnog predznaka: Puljkov Centar, Glas... Budući blok bio bi navodno otvoreniji za postizbornu suradnju s Plenkovićevim HDZ-om jer u Grbinu ne vide lidera koji bi mogao ozbiljnije motivirati birače.

Najveći problem

Zanimalo nas je što o formiranju bloka liberalnih stranaka misli Ivica Puljak, predsjednik stranke Centar i splitski gradonačelnik, i jesu li predstavnici njegove stranke o tome otpočeli razgovore s liderima ostalih stranaka političkog centra u Hrvatskoj.

"Mislim da je o tome još rano govoriti. Ono što ja smatram najvažnijim jest da se okupimo oko ideje da se HDZ mora smijeniti s vlasti, da mora otići", rekao nam je Puljak. "Mi smo otvoreni za razgovore s opcijama kojima je to osnovni cilj, a nismo nikako za koaliciju s onima koji sudjeluju u vlasti ili koji su spašavali HDZ. S takvim opcijama ne bismo previše niti razgovarali, niti ulazili u koalicije", dodao je.

Na pitanje znači li to da je već u startu isključena mogućnost formiranja bloka s HSLS-om i HNS-om koji su dio vladajuće koalicije, Puljak je odgovorio: "Da, mi mislimo da je HDZ najveći problem Hrvatske i da kao država i društvo nemamo nikakve šanse dok HDZ njome upravlja. Oni koji ih podržavaju, neka nastave svojim političkim putem, a mi ćemo nastaviti svojim", izričit je.

IDS-ov politički put

Na pitanje kako vidi ulogu IDS-a u formiranju budućeg bloka liberalnih stranaka s obzirom na to da postoje naznake da upravo IDS želi biti stožerna stranka oko koje će se formirati taj blok, Puljak nam je odgovorio da je IDS liberalna stranka regionalnog karaktera s kojom je njegov Centar i u članstvu ALDE-a. "Ali, oni moraju pronaći svoj put i odlučiti je li im osnovni cilj smjena HDZ-a s vlasti i tek nakon toga ćemo u budućnosti vidjeti možemo li zajedno nastupati i na koji način ili ne možemo. Mislim da nam je od privlačenja već postojećih stranaka u ovoj fazi važnije privući nove opcije i nove ljude koji su spremni poduprijeti ovu ideju", rekao nam je Puljak.

Na naše pitanje znači li to da upravo njegova stranka ima ambiciju biti stožerna stranka oko koje bi se okupio blok političkog centra, odgovorio je: "Mislim da je ovo što smo postigli u Splitu, u kojem smo HDZ porazili dva puta u godinu dana, dobar model koji se može proširiti na cijelu Hrvatsku. Želimo se riješiti klijentelizma, najprije u Splitu, a onda bi takve ideje trebale biti prihvaćene i u cijeloj državi.

Mislim da možemo biti važan faktor promjena na nacionalnoj razini. Želimo stvarne promjene, umjesto deklaratornih, i smatram da na ključnim temama kao što su teritorijalni preustroj Hrvatske, smanjenje današnjeg broja općina i gradova na 120 te reforme gospodarstva, pravosuđa, obrazovanja i znanosti treba privući i okupiti nove ljude koji su se spremni u to uključiti. To je nešto što treba graditi do kampanje za parlamentarne izbore 2024.".

Moramo sjesti i razgovarati, biti ideološki na istoj strani

"Ne bih pregovarala sa strankama koje su držale lojtru HDZ-u kad su se u Saboru lomila koplja oko toga da se smijene ministri uhvaćeni u korupciji. Nema ničega liberalnog u toleriranju i podržavanju korupcije", rekla nam je politička tajnica Puljkova Centra i zastupnica Dalija Orešković.

Orešković tvrdi da uopće ne želi razgovorati s HSLS-om i HNS-om, također članicama ALDE-a. Dodaje da "početna točka razgovora ne smije biti o tome kako osvojiti mandate, nego glavna točka okupljanja treba biti program temeljitih reformi i pitanje dovršetka države koja u institucionalnom smislu nije dovršena", izričita je Orešković, napominjući da govori u osobno ime.

Iako s Dalijom Orešković i Marijanom Puljak iz stranke Centar dijeli isti saborski Klub, predsjednica stranke Glas i zastupnica Anka Mrak Taritaš ima bitno fleksibilniji pristup formiranju liberalnog stranačkog bloka.

"Mislim da na jesen sve stranke s liberalnim predznakom trebaju sjesti i razgovarati. Moramo pokušati usuglasiti nekoliko stvari: stranke centra moraju biti ideološki na istoj strani oko ključnih tema kao što su pravo na pobačaj ili prava manjina jer su to teme koje, zbog procesa u SAD-u, i kod nas postaju jako važne.

Zatim moramo imati nekoliko zajedničkih politika koje su jasne: gospodarsku, financijsku i vanjsku politiku. Mi moramo dati ono što uvijek vladama stranke centra daju - ministra financija, ministra gospodarstva i ministra vanjskih poslova. Oko tih ključnih politika moramo u rujnu sjesti za stol i dogovoriti se", rekla je Mrak Taritaš.

Iz navedenog se čini da je u Hrvatskoj nerealno očekivati formiranje jedinstvenog bloka stranaka centra.

Realnijim se čini formiranje dviju liberalnih grupacija: jedne otvorene za koaliranje s HDZ-om, koji bi toj stranci omogućio da ne mora ulaziti u koalicije sa strankama desnim od njega samog, i druge koja bi se okupila na platformi svrgavanja HDZ-a s vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. listopad 2022 01:17