‘ŠTEDLJIV I RAZVOJAN‘

Puljak najavio da će predložiti proračun u iznosu od 1,675 milijardi kuna, moguće je da će obnavljati Poljud

"Proračun za 2022. godinu je istovremeno štedljiv, ali i razvojan", rekao je splitski gradonačelnik.


Konferencija za medije o proracunu Grada Splita
 

 Bozidar Vukicevic/Cropix

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak rekao je u utorak kako će za 2022. godinu predložiti gradski proračun od 1,675 milijardi kuna, dodajući kako vjeruje da će ga Gradsko vijeće prihvatiti.

"Ukupni prihodi su planirani milijardu i 675 milijuna kuna, i taj sam prijedlog uputio gradskim vijećnicima jučer u skladu sa zakonski propisanim rokom", rekao je Puljak na konferenciji za novinare.

Na podsjećanje novinara kako je nakon preuzimanja gradonačelničke dužnosti u lipnju ove godine izjavljivao da je gradski proračun oko 1,3 milijarde kuna, koji je naslijedio za 2021. godinu, prenapuhan i nerealan, te na upit u čemu je razlika proračuna za 2022., koji je gotovo 1,7 milijarda kuna, Puljak je odgovorio kako su u njegovu prijedlogu novog proračuna prihodi realno planirani.

"Razlika je u tomu što su se povećali prihodi iz europskih fondova za velike projekte kao što su Karepovac, Dračevac i ITC, a isto tako i projekt Žnjan, za koji smo nedavno odbili koncesiju", rekao je Puljak i dodao kako je i financiranje izgradnje škola i dvorana planirano dijelom iz europskih fondova.

Objašnjavajuću strukturu predloženog proračuna za 2022. godinu od 1,675 milijarda kuna, Puljak je rekao kako su fiksni prihodi "od različitih poreza i ostalih prihoda" oko milijardu i 150 milijuna kuna, a fiksni rashodi za plaće zaposlenika i materijalne troškove za hladni pogon oko milijardu kuna.

"Znači, ostalo je oko 150 milijuna kuna za sve ostale potrebe i za razvojne projekte u Splitu", rekao je Puljak i dodao kako je planiran kredit oko 200 milijuna kuna koji bi se usmjerio u razvojne projekte u Splitu, a planira se dobiti i oko 200 milijuna kuna iz fondova Europske unije.

Također je rekao kako je planiran i prihod od prodaje "nekih zemljišta i prostora u vlasništvu Grada Splita".

"Proračun za 2022. godinu je istovremeno štedljiv, ali i razvojan. Štedljiv zato što smo naslijedili minus od oko 130 milijuna kuna koji ćemo sanirati u godinama koje dolaze, razvojan jer ćemo nastaviti sve projekte koje smo zatekli i koji su važni za Split, a istovremeno smo ugradili i neke nove projekte kao i pripreme za projekte koji će se odvijati u godinama koje dolaze", rekao je Puljak.

Obrazlažući prijedlog proračuna za 2022. godinu, Puljak je, među ostalim, spomenuo i obnovu nogometnog stadiona Poljuda.

"Rezervirali smo sredstva za, ako bude trebalo mijenjati, projekt rekonstrukcije Poljuda kako bismo zajedno s državom i Hrvatskim nogometnim savezom (HNS) pronašli sredstva za njegovu potpunu rekonstrukciju", rekao je Puljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2022 11:50