PREVIŠE?

Puljak: Nisam napisao 129 radova u 2017., nego sam ih objavio u suautorstvu

 
 CROPIX

“Bravo, Ivica. Osim što je vječni optimist, uz sve druge znanstvene, privatne i političke obveze Ivica je, samo u 2017. godini, uspio objaviti 129 znanstvenih radova”, ovim je riječima aplaudirala na svom Twitteru stranka Pametno članu predsjedništva stranke, fizičaru Ivici Puljku, nad tekstom prenesenim s jednog portala koji se bavio analizom profesora s najviše znanstvenih radova.

U tekstu koji prenosi Pametno stoji da je Puljak u minuloj godini napisao 129 radova.

S obzirom na to da je u Puljkovoj biografiji navedeno da je autor više od 500 znanstvenih radova i prezentacija na međunarodnim skupovima, zatražili smo pojašnjenje znanstveno-produktivnog buma u 2017. Nemoguće je, naravno, da je u jednoj godini napisao toliko radova, što potvrđuje i sam Puljak.

Produktivni bum

Nije, kaže, u 2017. napisao 129 radova, nego ih je toliko objavio, ali u suautorstvu s brojnim kolegama iz međunarodnih kolaboracija, CMS i MAGIC.

Člana Predsjedništva stranke Pametno zamolili smo da pojasni djelovanje međunarodnih kolaboracija znanstvenika i odgovori broji li se svakom znanstveniku u kolaboraciji rad, odnosno suautorstvo u radu, čak i u slučaju ako nije izravno sudjelovao u njegovu pisanju.

Ponudili smo Puljku i da demantira dojam da ovakav način zbrajanja radova iz kolaboracije djeluje kao “pumpanje” znanstvene produktivnosti.

- U našim kolaboracijama objavljivanje radova je kompleksan proces, koji ovisi o interakciji različitih ljudi u kolaboracijama. Na kraju su autori svih radova svi članovi kolaboracije, kako bismo izbjegli neproduktivne diskusije o važnosti pojedinih članova - odgovara Puljak, navodeći primjer: član je CMS kolaboracije od 1994. godine, u kojoj je više od 3000 znanstvenika iz 40-ak zemalja s oko 200 instituta i sveučilišta.

Cijeli detektor je koncipiran krajem 80-ih godina prošlog stoljeća, a znanstvenici će ga koristiti vjerojatno do 2030. godine, što je više od 50 godina. To je, objašnjava, jedna od najvećih i najproduktivnijih svjetskih znanstvenih kolaboracija, u kojoj ne broje pojedinačne radove.

Kolaboracije

- Umjesto toga, za naša napredovanja i međusobnu usporedbu koristimo sadržajnije kriterije, kao što su točne uloge svakoga od nas unutar kolaboracije. Na takav način se osiguramo da napreduju najkvalitetniji, kako bi cijeli znanstveni proces bio što bolji i znanstveni rezultati na dulji rok bili kvalitetni i održivi.

Dosad su kolaboracije čiji smo članovi proizveli i objavili izvanredne znanstvene rezultate, među kojima je bilo otkriće Higgsova bozona, gdje smo i mi osobno imali vrlo istaknutu ulogu - podsjeća Puljak, naglašavajući da im cilj nije brojanje radova:

- Cilj je otkrivanje zakona prirode i što kvalitetniji rad - ističe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:23