REAKCIJE GRADONAČELNIKA

Puljak o otkazanom koncertu Leta 3 u Pirovcu: ‘Mržnja nije rješenje. Rivalstva neka ostanu u okvirima sporta‘

Treba smiriti strasti i odnosima koji su se zaoštrili nakon događaja na Rujevici pristupiti hladne glave, dodaje Marko Filipović

Ivica Puljak

 Josko Ponos/CROPIX

Gradonačelnici Rijeke Marko Filipović, Zagreba Tomislav Tomašević, Splita Ivica Puljak i Osijeka Ivan Radić te članovi njihovih radnih skupina sastali su se u Rijeci u sklopu Inicijative 4 grada, koju su zajednički pokrenuli, a u fokusu razgovora bile su teme zelene tranzicije, priuštivog stanovanja i digitalizacije.

Marko Filipović rekao je kako im je bitno da budu uključeni u donošenje novog Zakona o upravljanju društvenom imovinom.

- Rijeka raspolaže s 1600 stanova u gradskom vlasništvu, Osijek sa 700 i nešto stanova, Zagreb s više od 6000 stanova, a Split s 500-tinjak stanova. To, naravno, nije dovoljno za sveobuhvatnu politiku priuštivog stanovanja i želimo da, uz zemljišta za koja je novim Zakonom predviđeno da upravljaju gradovi, i upravljanje državnim stanovima i poslovnim prostorima bude povjereno gradovima na čijem se području oni nalaze - rekao je Filipović.

Tomislav Tomašević kaže kako Inicijativa 4 grada ide dalje te da to nije "samo politička deklaracija od koje neće biti ništa".

- U sva četiri grada kreće znatan investicijski zamah u energetsku obnovu javnih zgrada, kao i u solarizaciju javnih zgrada, domova za starije, komunalnih poduzeća, vrtića i škola, s ciljem da gradovi sami počnu proizvoditi električnu energiju za svoje građane - rekao je Tomašević.

Najavio je da gradovi kreću u zelenu tranziciju u javnom prijevozu, gdje će Rijeka i Zagreb najvjerojatnije ići prema autobusima na vodik, ali bit će i kombinacije struje i vodika.

Ivica Puljak izjavio je kako je priuštivo stanovanje problem u svim gradovima, posebice za mlade ljude te da gradonačelnici spomenuta četiri grada smatraju kako je rješenje stavljanje na tržište velikog broja stanova i izgradnja novih stanova za dugoročni najam. Idući sastanak Inicijative najavljen je za rujan u Splitu.

image

Marko Filipović

Damir Skomrlj/CROPIX

Na novinarsko pitanje o incidentu s treninga reprezentacije na Rujevici, gdje su riječki navijači verbalno napali Marka Livaju te o otkazivanju koncerta Leta 3 u Pirovcu zbog navodnih prijetnji koje je tamošnja Turistička zajednica dobila od Torcide, splitski gradonačelnik Ivica Puljak odgovorio je kako smatra da takve stvari nisu potrebne te da mržnja nije rješenje, već je rješenje poboljšanje odnosa.

- Svi smo mi tu da se pobrinemo da se takve stvari ne preliju na šire društvene okvire, da se ne preliju na politiku niti bilo gdje drugdje. Ovom inicijativom šaljemo poruku mira i tolerancije i pokazujemo da naši gradovi mogu jako dobro i konstruktivno surađivati, a sportska rivalstva neka ostanu u okvirima sporta - rekao je Puljak.

Marko Filipović dodao je kako svakako loptu treba spustiti na zemlju.

- Znam da do izražaja dolaze emocije, to su navijači jednog i drugog kluba i naravno da je lokalpatriotizam izražen. Ne trebaju nam nikakvi animoziteti između regija na Jadranu. Razumijem i jednu i drugu stranu, iako strana, s obzirom na to da se tu radi o reprezentaciji gdje smo svi zajedno, ne bi trebalo biti. Reagirao sam i na zabranu koncerta Leta 3 u Pirovcu, mislim da to nije dobra poruka i da su fanovi benda tu oštećeni. Treba smiriti strasti i odnosima koji su se zaoštrili nakon onoga što se dogodilo na Rujevici pristupiti hladne glave - zaključio je riječki gradonačelnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:39