KRIZA VLASTI U SPLITU

Puljak: ‘Svi su najavljivali ostavke, a ispali su kukavice‘; Kerum: ‘Blefira! Reći ću vam što se krije iza svega‘

Puljak je rekao da će njegov zamjenik Bojan Ivošević pravdu tražiti na sudu te da će grad do izbora voditi Antonio Kuzmanić

Ivica Puljak; Željko Kerum

 Sasa Buric/Cropix; Duje Klaric/Cropix

Nakon što su gradonačelnik Splita Ivica Puljak i njegov zamjenik Bojan Ivošević u četvrtak podnijeli ostavke jer je protiv Ivoševića podignuta optužnica zbog prijetnji urednici gradske rubrike u Slobodnoj Dalmaciji Nikolini Lulić, Puljak je tijekom gostovanja na N1 Televiziji rekao da će njegov zamjenik pravdu tražiti na sudu, a da će građani će odlučiti je li ono što su njih dvojica radili put kojim žele nastaviti.

- Moj zamjenik nije ništa ukrao, niti ikoga prevario. On će pravdu tražiti na sudu, a građani će odlučiti je li ono što smo mi radili put kojim žele nastaviti - rekao je Puljak.

Istaknuo je da je Ivošević nosio teret prošlih vlasti.

- Zajedno s njim smo uvodili red u gradu i zacrtali smo jedan potpuno novi pravac za budućnost grada. Ne odričem ga se jer smo svi zajedno radili jako puno da izvučemo grad iz ralja prošlosti - rekao je Puljak.

Osvrnuo se i na činjenicu da će gradsko vijeće ostati u istom sastavu.

- Do jučer su svi govorili da će dati ostavke, jer su vjerojatno mislili da mi nećemo dati. Danas kada je to postala realnost, svi su se počeli povlačiti i svi su u biti kukavice. Ne žele izaći pred građane da oni kažu što misle o njihovom radu. Nadam se da će ono što su jučer govorili, a jučer se gospodin Mihanović zaklinjao da će dati ostavku u gradskom vijeću, nadam se da će se to doista i dogoditi - rekao je Puljak N1 Televiziji.

Zamjenika Antonija Kuzmanića ostavio je da vodi grad tehnički do izbora, ali će pitati Vladu je li ta odluka ispravna.

- Mislimo da će nas građani još više podržati na idućim izborima. Ne bojimo se naših građana - rekao je Puljak.

Puljak je upitan boji li se protivnika.

- Apsolutno se ne bojim. Željko Kerum je rekao da će se kandidirati, Vice Mihanović je rekao da bi se kandidirao, ali ne zna hoće li ga HDZ podržati kao svog kandidata. Izgleda da HDZ sada traži nekoga drugog kandidata jer se boje da izađe Vice Mihanović. Mene zanima koji bi to građanin stavio svoj ugled na kocku i koji bi to građanin Splita želio biti smokvin list Vice Mihanovića, kada u pozadini stoji onaj isti HDZ koji je godinama upropaštavao Split - zaključio je Puljak.

Mihanović: "Ostvake Puljka i Ivoševića su trik"

Vice Mihanović, zastupnik u Gradskom vijeću Grada Splita iz redova Hrvatske demokratske zajednice, rekao je za N1 Televiziju da se gradonačelnik Splita Ivica Puljak tijekom proteklih godinu dana bavio svime osim svojim poslom.

Mihanović je reagirao i na Puljkovu tvrdnju da ne uživa potporu HDZ-a.

- To uopće nije tema za Puljka, ali gospodin Puljak se u ovih godinu dana bavi svime osim svojim poslom. Zbog toga Split i stagnira. HDZ je stabilna stranka, imamo najveći broj vijećnika u Splitu, imam podršku stranke. O mojoj kandidaturi će odlučiti tijela stranke - rekao je Mihanović.

Kaže da će se tijela stranke sastati i da će raspraviti sve i promisliti što je najbolje za stranku i Grad Split.

Što se tiče Puljkovih riječi da su se vijećnici pokazali kukavicama i da ne žele podnijeti ostavke, rekao je: “Bilo je govora i naš uvjet je bio da se raspusti izvršna vlast i da će onda ići izbori za Gradsko vijeće. Raditi ovaj trik da Puljak i Ivošević daju ostavke, a da zamjenik Kuzmanić de facto upravlja gradom, odnosno Puljak preko njega i da na taj način uđe u kampanju i dobije prednost da troši gradski novac kroz kampanje, to je apsolutno nedopustivo.”

Kaže da je Puljak tek najavio ostavku, ali da ostavke još nema.

- Još ostavke nema. Pozivam ga da se uozbilji. Ako idemo na cjelovite izbore, neka podnesu ostavke i idemo na izbore i za Gradsko vijeće. Gospodin Puljak govori da su uveli reda u gradu. Kakvog reda - rekao je Mihanović za N1 Televiziju.

Kerum: "Kandidirat ću se na prijevremenim izborima"

Željko Kerum najavio je kandidaturu za gradonačelnika na nadolazećim prijevremenim izborima u Splitu, javlja Dnevnik.hr.

- Ja ću se kandidirati ako gospodin Puljak da ostavku jer je ovaj njegov igrokaz i cirkus ruganje Splitu i građanima Splita. Jučer je najavio da će dati ostavku, danas je napravio pressicu i opet nije dao ostavku. To je ruganje građanima Splita - rekao je Kerum.

Kerum je dodao da je Puljkov dolazak na mjesto gradonačelnika doveo do podjele među građanima Splita.

- S druge strane, on je grad zadužio za 210 milijuna kuna. Šteta koju nanosi on i njegova vlast pod hitno se treba zaustaviti - rekao je Kerum.

Kerum je ustvrdio da je Puljkova najava ostavke - blef.

- Iza ostavke krije se licemjerje. Nije on institucija niti on ima mandat pozivati vijećnike da daju ostavke niti ima mandat imenovati povjerenika za Grad Split. On to zna, ali upravna tijela će dati svoje mišljenje. Bilo bi dobro, kad je već to rekao, da podnese ostavku i da se krene s radom - rekao je Kerum za Novu TV.

Osim toga, Kerum smatra da Puljak nije imao razloga dati ostavk jer ima većinu gradskom vijeću.

- Gradonačelnik daje ostavku ako je nesposoban za rad, kad je bolestan, kad nema većinu u gradskom vijeću. On nije rekao da je bolestan i ima većinu tako da je ta cijela situacija igrokaz - rekao je Kerum.

Kerum je rekao da četiri vijećnika iz njegove stranke neće podnijeti ostavku.

- Nisu nas vijećnici doveli do ove političke krize, nego gradonačelnik. Sve je ovo njegova igra da bi spasio svoga zamjenika. Jasno su mu njegovi partneri rekli da mu da ostavku i da se može nastaviti s radom - rekao je Kerum.

Na pitanje zašto ga Puljak spašava, Kerum je odgovorio: "Zato što ga ima u šaci. Oni imaju neke tajne o tome što su i kako radili. Ne vidim razloga zašto bi dao ostavku zbog svog zamjenika. Nije Puljak dobio kaznenu prijavu, nego njegov zamjenika."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:12