BITKA ZA SPLIT

Puljak uoči drugog kruga ima samo jedan problem, a evo što se sve treba poklopiti Mihanoviću

Vice Mihanović pokušat će uvjeriti javnost da je Split najveća utvrda desnice u Hrvatskoj u kojoj "crveni" nemaju šansi
Ivica Puljak i Vice Mihanović
 Cropix

Split je, u to više nema ama baš nikakve sumnje, u ovom trenutku iznimno politički polariziran, piše Slobodna Dalmacija. Na bojištu se jasno vide stranački rovovi: desnicu će u najvećem dalmatinskom gradu u drugom krugu zastupati Vice Mihanović (HDZ), a ljevicu Ivica Puljak, premda mu se stranka zove Centar. Interesantno je da stranka Centar, prema službenim rezultatima od 21 sat, mrvicu jača od HDZ-a čak i u Gradskom vijeću Splita, a razlika između glavnih protukandidata na lokalnim izborima povećala se na sedam posto u korist kandidata Centra.

I Puljak i Mihanović napravit će sve da odobrovolje birače onih stranaka i nezavisnih lista koje nemaju svoje predstavnike u drugom krugu, tražiti njihov glas bez obzira na to što su ove nedjelje tipovali nekog drugog. Zbog toga Puljak, unatoč silnim napadima na društvenim mrežama od strane bivših stranačkih kolega iz Pametno, nije odgovarao istom mjerom i tako ispao pametniji od "pametnjakovića".

Računao je mudro da će mu svaki glas slijeva trebati u srazu s HDZ-ovom mašinerijom 30. svibnja na Dan državnosti. Spreman se profešur sto puta posuti pepelom da mu oproste što je došlo do raskola, samo da u Gradskom vijeću krenu zajedno mijenjati Split. Da u foto finišu liberali i ljevica konačno dobiju taj listić više.

Mihanović će slaviti i pobjedu i državni blagdan jedino ako na izbore digne i zadnjeg HDZ-ovog birača, ali i većinu Kerumovih pristaša iz obiteljsko-prijateljskog klana HGS. Teško Vice može računati na pravaše ili liberale dr. Zdeslava Benzona, ili neobojene glasače Ramljak - Tommyjeve koalicije, jer je upravo HDZ taj koji ih je u brakovima iz koristi progutao u posljednjih četiri, pet izbornih ciklusa, pretvorio u strančice koje u Vijeće ubacuju po jednog predstavnika. Riječju; oni su svoje "odglasali" i ostati će kući. HDZ ne može računati ni na Most, iako se ta stranka pozicionirala na desnom centru, jer je najveća opozicija HDZ-u u Saboru. Mihanović će se silno upinjati u namjeri da glasače Željka Keruma dobije za sebe, i zato je u kampanji, unatoč žaokama živopisnog Ogorjanina na svoj račun, mjerio svaku riječ papagajski ponavljajući da je pristojan i konkretan.

Puljku su veliki problem SDP-ovci. Kako ih uvjeriti da glasuju za njega nakon silnih napada Ante Franića u TV sučeljavanjima, gdje mu je mladi pravnik stalno gurao ustaške pjesme pod nos? Puljak će morati zaigrati na nezadovoljne SDP-ovce, a takvih je u Splitu mnogo, jer se po rezultatima za predstavničko vijeće vidi da im je koalicija Pametno, Možemo i Nova ljevica naprosto odsjekla gotovo polovinu biračkog tijela. Ukratko, Ivica mora pridobiti sve birače SDP-a koji su nezadovoljni njihovom politikom u Splitu i nacionalnoj razini od odlaska Milanovića s vrha partije naovamo, a takvih nije malo.

Vice Mihanović pokušat će uvjeriti javnost da je Split najveća utvrda desnice u Hrvatskoj u kojoj "crveni" nemaju šansi, a Ivica Puljak pozivati birače na izbore sloganom: "Svi kontra HDZ-a". I teško je reći tko bi onda tu bio favorit? Sve ovisi o mobilizaciji građana na dan izbora premda su sve ankete u ovom srazu dale prednost Puljku, no ponovimo po stoti put da one ništa ne znače i da samo postotak onih koji će izaći na izbore odlučuje o pobjedniku. Bude li ona velika, sve će prevagnuti u korist Puljka, u suprotnom, ako na izbore budu izlazili samo građani potpuno ovisni o gradskim, županijskim i državnim jaslama, tu Centar nema što tražiti.

Zato će sučeljavanje dvaju kandidata - umjerenog desničara Mihanovića i umjerenog ljevičara Puljka - biti vatrenije nego što bi to bilo da su se u drugom krugu sučelili Vice i Željko, jer će svaki od njih pokušati probuditi što veći broj konzervativaca i liberala da iziđu na birališta, a kad se podvuče crta ispada da se poltičko tijelo unatoč svim nijansama od lijevog prema desnom polu, na koncu dijeli upravo tako: na naše "republikance i demokrate". A u Splitu ima podjednako jednih i drugih. Bit će to pravi politički boj, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:01