GRADONAČELNIK SPLITA

Puljak: ‘Zatekli smo zapušteni grad, u rebalans idemo jer je proračun kreiran populizmom‘

Dodao je da se red uvodi i u komunalnom životu Splita te da je u akciji "Očistimo grad" s 1588 lokacija uklonjeno 335 tona otpada
Ivica Puljak
 Nikola Vilic/Cropix

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak rekao je u petak na brifingu za novinare kako su zatekli zapušteni grad i da sada rade rebalans proračuna, koji moraju svesti u realne okvire jer je riječ o proračunu "koji je bio kreiran populizmom, a ne realnim okolnostima".

Kako je rekao Puljak, prvih sto dana mandata proveli su u izgradnji grada u kojem će svi građani imati jednake mogućnosti i u kojem nema privilegiranih te sada "uvode red i pravila, donose strateške odluke" čiji će se pozitivni učinci, kako je najavio, tek vidjeti.

Najavio je uskoro i početak gradnje dviju novih garaža te nadogradnju još dviju, rezultate novog natječaja za davanje u zakup gradskih poslovnih prostorija i natječaj za najam gradskih stanova socijalno ugroženim sugrađanima. Dodao je i da je u pripremi arhitektonski natječaj za izgradnju dvaju dječjih vrtića na Pujankama i Kili, za rekonstrukciju Dječjeg vrtića "Rusulica" te priprema projektne dokumentacije za vrtić na Pazdigradu.

Spomenuo je projekt dovršetka doma mladih te rekonstrukciju kina Bačvica, a u ovome mandatu u planu je i rekonstrukcija splitskoga Pazara. Kako je rekao, aktivno se radi na donošenju strategije razvoja grada Splita.

"Što se tiče financijske slike grada, ovogodišnji je proračun nerealno planiran, s prihodima i rashodima koji ne odgovaraju stvarnom stanju. Sada radimo rebalans i moramo ga svesti u realne okvire. Zatekli smo proračun koji je bio kreiran populizmom, a ne realnim okolnostima", izjavio je Puljak.

Grad je uprihodio i više od milijun kuna retroaktivnom naplatom dugova za javne površine za štekate, kioske, štandove i za ugostiteljske objekte na Žnjanu, a naplatom tražbina na osnovi najma poslovnih prostorija je u plusu više od dva milijuna kuna.

Gradonačelnik je istaknuo i da su raspisali javni poziv za članove nadzornih odbora i upravnih vijeća gradskih tvrtaka i ustanova i za školske odbore, a uskoro će biti raspisani i javni pozivi za imenovanja u kulturnim vijećima i upravnim vijećima ustanova za kulturu.

"Jednom za svagda želimo raskrstiti s dosadašnjom praksom da se vlast, ma koja god bila, prema gradskim tvrtkama odnosi kao prema političkom plijenu koji treba dijeliti. Želimo da grad vode najstručniji ljudi. Na svim ćemo razinama grada uvoditi red kojeg nije bilo desetljećima", istaknuo je.

Dodao je da se red uvodi i u komunalnom životu Splita te da je u akciji "Očistimo grad" s 1588 lokacija uklonjeno 335 tona otpada.

"No, da bi nam grad bio čist i uredan, potrebna nam je i odgovornost samih građana. Bez suradnje s građanima, ne možemo imati čist Split", poručio je Puljak te najavio uskoro uvođenje videonadzora na najfrekventnijim gradskim divljim odlagalištima.

Na pitanje u kojoj je fazi realizacija Tehnološkog parka na Dračevcu, odgovorio je da podupire spomenuti projekt, ali je realno da se neće realizirati u zadanim rokovima.

Vezano za dodjelu koncesije na Žnjanu, rekao je kako bi Vlada uskoro na sjednici trebala donijeti odluku da se ona, kako se očekuje, dodijeli gradskoj tvrtki Žnjan d.o.o. Dodao je da "jako dobro surađuju s ministrima i ministarstvima" te kako ne vjeruje da bi moglo biti problema u suradnji s predsjednikom Vlade.

"Razvoj Splita svima bi nam trebao biti interes bez obzira na političke orijentacije", poručio je Puljak i dodao kako se s predsjednikom Vlade još nije sastao te da mu on na dopis o projektima od zajedničkog interesa još nije odgovorio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:04