POBUNA GRAĐANA

Puljanima je dosta zagađenja, gradonačelnik poručio: ‘Nismo protiv cementare, nabavljamo uređaj za mjerenje‘

Grad je naručio uređaj za mjerenje štetnih emisija koji će biti postavljen u blizini cementare

Tvornica cementa Calucem

 Goran Šebelić/Cropix

Zbog sve učestalijeg negodovanja Puležana kako tvornica cementa Calucem u samom gradu zagađuje okoliš, posebno zrak i prijeti zdravlju ljudi, pulski gradonačelnik Filip Zoričić istaknuo je danas kako će se rad cementare nadzirati dok god je tvornica aktivna.

- Nismo protiv cementare, nego smo protiv zagađenja, izjavio je gradonačelnik i naglasio kako je cilj da cementara radi unutar zakona i dozvoljenih parametara tako da mjerenja štetnih emisija budu ispod propisanih graničnih vrijednosti. Grad je zato naručio uređaj za mjerenje štetnih emisija koji će biti postavljen u blizini cementare te da će izmjerene vrijednosti biti javno dostupne.

- S obzirom na to da fiksna mjerna stanica, dok se za to ne osposobi, ne mjeri sve detaljne parametre koje možemo pripisati da su nastale isključivo radom cementare, ta mjerenja mogu raditi ovlašteni ispitni laboratorij i to je korak koji ćemo napraviti, obećao je Zoričić i pojasnio kako će Grad donijeti Odluku o provedbi mjerenja posebne namjene, odnosno procjene razine onečišćenosti, koje će sadržavati mjerenja onečišćujućih tvari.

Prijava svake nepravilnosti

- Moramo biti svjesni da rad treba nadzirati stalno te da treba postaviti sustav i standarde nadzora koji će biti temeljeni na rezultatima mjerenja jer tek tada imamo argumente na temelju kojih ćemo tražiti reakcije nadležnog ministarstva i državnog inspektorata, pojasnio je gradonačelnik te pozvao građane da prijave svaku nepravilnost svaki put kada vide ili osjete dim, smrad ili lebdeće čestice u zraku.

Pojasnio je kako je Calucem krenuo u izmjenu peći te dodao da je, na traženje nadležnog Ministarstva, Grad Pula dao mišljenje da nije potrebno provesti postupak procjene utjecaja zahvata na okoliš. Istaknuo je kako će se planiranim zahvatom unutar cementare, omogućiti energetski učinkovitija proizvodnja aluminatnog cementa te da je elaboratom zaštite okoliša analiziran utjecaj u najgorem teoretskom slučaju rada postrojenja.

- Ono što je poljuljalo moje povjerenje je činjenica da se informacije koje sam dobio na sastanku s Upravom različite od onih koje su navedene u elaboratu i zato sam zatražio hitno očitovanje uprave Calucema. Grad zatražio i hitno očitovanje nadležnog Ministarstva. Od tvornice također tražimo da sirovine moraju biti u zatvorenom prostoru te tražimo uvid u vrstu sirovine, naglasio je gradonačelnik i dodao kako je u razgovorima s upravom cementare bilo riječi o prelasku na plin.

- Moramo biti svjesni da rad treba nadzirati stalno te da treba postaviti sustav i standarde nadzora koji će biti temeljeni na rezultatima mjerenja jer tek tada imamo argumente na temelju kojih ćemo tražiti reakcije nadležnog Ministarstva i Državnog inspektorata za zaštitu okoliša, zaključio je Zoričić.

Otvoreno pismo

Istodobno je na adresu direktora Calucema Mihajla Mirkovića Dušica Radojčić iz platforme Možemo poslala otvoreno pismo koje donosimo u cijelosti.

„Calucem d.o.o. je u listopadu 2023. pokrenuo postupak ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš za izgradnju nove peći koja bi kao gorivo opet koristila - ugljen. To je teško dovesti u vezu s nedavnim izjavama i plaćenim tekstovima o velikim ulaganjima u "najsuvremeniju tehnologiju i opremu kako bi se poboljšala kvaliteta života zaposlenika i lokalne zajednice". U cijelom se svijetu ugljen postupno izbacuje iz upotrebe zbog negativnog utjecaja na klimu i zdravlje.

Nakon vašeg susreta s građanima u siječnju ove godine, na kojem ste mogli izravno čuti sve pritužbe građana na rad vaše cementare, ništa se nije promijenilo - nastavlja se učestalo onečišćenje zraka vidljivom prašinom i prijave građana. Kao što znamo, nema mjernih stanica za praćenje kvalitete zraka čiji bi rezultati bili neposredno dostupni građanima. Netko se pobrinuo da se ona na Fiželi ukloni još 2010. godine, što je samo jedan od dokaza korumpiranosti vlasti.

Vaša najava i obećanje "redovitih susreta s lokalnom zajednicom i organiziranje Dana otvorenih vrata cementare" gube svaki smisao ako ne poduzmete konkretne korake u zaštiti zdravlja i okoliša. To vam ne bi trebao biti problem jer ste bogata tvrtka. Jedan ste od najvećih svjetskih proizvođača kalcij-aluminatnog cementa i ulaganje u zaštitu okoliša i zdravlja ljudi trebao bi vam biti prioritet.

Putem priopćenja za medije i na samom susretu s građanima predložili smo da uložite u kupovinu više mjernih uređaja koji bi se postavili u okruženju tvornice u skladu s dominantnim vjetrovima. Takvi uređaji dolaze s aplikacijom koja omogućava građanima da u realnom vremenu prate situaciju s onečišćenjem zraka. To je mali, ali važni korak u uspostavljanju davno i teško narušenog povjerenja, a trošak za vašu tvrtku bio bi neznatan.

Transparentan rad

Drugi prijedlog kojim možete pokazati da ste bili iskreni kada ste "izrazili svoju odlučnost da budete transparentni u svom radu na zaštiti okoliša" je uključivanje građana u nadzor nad radom cementare. Početkom 2022. godine zaživio je civilni nadzor nad Županijskim centrom za gospodarenje otpadom Kaštijun. Ta je inicijativa omogućila predstavnicima zainteresirane javnosti uvide koji im prethodno nisu bili dostupni i predlaganje i zalaganje za učinkovitije mjere zaštite okoliša i zdravlja.

Calucem je, za razliku od ŽCGO-a, privatna tvrtka, no to ne bi trebalo biti prepreka za predloženu inicijativu s obzirom na vaše izjave o želji za većom transparentnošću i zaštitom okoliša. Ne kaže se uzalud “gdje ima volje, ima i načina”. Po uzoru na civilni nadzor nad Kaštijunom, trebao bi se formirati tim koji bi se sastojao od nezavisnih stručnjaka za tehnološke procese i zaštitu okoliša, te predstavnika zainteresirane javnosti, npr. MO Stoja i MO Sv. Polikarp-Sisplac. Stručnjaci Cementare trebali bi im omogućiti uvid u mjerenja emisije plinova, čestica i buke s ciljem da se detektiraju slabe točke, te razmotre i predlože moguća poboljšanja procesa u smislu smanjenja emisija.

Uobičajeno je da tvrtke poput vaše u svom susjedstvu doprinose podizanju kvalitete života, npr. ozelenjavanjem površina, gradnjom igrališta, pomažući kulturna i sportska društva, ali sve ostaje samo manipulativni marketing ako se ne poduzmu učinkovite mjere za smanjenje zagađenja zraka i buke. Stoga predlažemo sastanak na kojem bismo vam iznijeli ideju. Sa svoje strane nudimo stručnjaka za tehnološki proces koji je voljan volonterski sudjelovati u civilnom nadzoru. Lokalna zajednica putem navedenih mjesnih odbora trebala bi predložiti svoje predstavnike, a grupi bi se trebao pridružiti i stručnjak za zaštitu okoliša.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 06:48