‘MORAMO BITI REALNI‘

Pulmolog Saša Srića otkrio koliki je broj novozaraženih koji zdravstveni sustav ne bi podnio

Ovo nije nikakvo zastrašivanje, ovo je brojka nad kojom se definitivno moramo zabrinuti, kazao je Srića
Saša Srića
 Zeljko Puhovski/Cropix

Pulmolog iz KPB-a Jordanovac, dr. Saša Srića, koji se i sam oporavlja od covida-19, kazao je za N1 da ne želi nikoga prepadati, ali da "trebamo biti realni", da su "ovo brojke nad kojima se definitivno trebamo zabrinuti".

Srića je rekao da društvo u Hrvatskoj u ovoj situaciji apsolutno mora podržati Stožer.

- Čak mislim da je u nekim situacijama Stožer preblag, mislim da naš narod nažalost taj kojemu će se morati uvesti i kazne, jer više nije vrijeme za preporuke, nego za striktne odluke - kazao je.

- Situacija je definitivno zabrinjavajuća. Brojke su sve više i više, one su u ovom trenutku alarmantne i sve izgleda kao da ide prema eksponencijalnom rastu. Virus je ušao i u sustav, čega se najviše pribojavamo. Od ulaska u domove za starije do ulaska među liječnike, medicinske sestre i svoj osoblje koje je već sada nažalost na rubu. Problem će biti ljudstvo, kadrovi, hoće li izdržati i koliko će izdržati teret koji je pred nama - kazao je Srića.

Granica izdržljivosti

Naveo je i koja bi bila granica izdržljivosti zdravstvenog sustava.

- Već ovaj broj možemo nazvati graničnim. Uzmemo li da će se ovaj broj povećavati, što je nažalost činjenično stanje, dođemo li do brojke od 1000 zaraženih dnevno, a računajmo da ta brojka potraje, da se trend spuštanja ne desi kroz narednih 10 dana, računajmo 10 dana po 1000 oboljelih, to bi značilo 10.000 oboljelih. Prema statistikama, 13 do 15 posto zaraženih pacijenata završava na bolničkom liječenju.

Računajmo da bi ta brojka bila 1500, računajmo da prema nekim svjetskim i europskim standardima dio pacijenata završava u jedinicama intenzivnog liječenja, recimo trećina, to bi bilo oko 500, što definitivno naš zdravstveni sustav teško, odnosno nikako ne bi mogao podnijeti. Ovo je brojka s kojom moramo biti realni, ovo nije nikakvo zastrašivanje, ovo je brojka nad kojom se definitivno moramo zabrinuti - kazao je.

Potom je rekao koliko u Hrvatskoj ima smještajnih kapaciteta za najteže oboljele.

- U Hrvatskoj imamo 650 intenzivnih kreveta, što je puno manja brojka od 850 plus još 250, odnosno preko 1000 respiratora. Uvijek se pitamo o broju respiratora, ali kada vidimo diskrepanciju između broja kreveta i broja respiratora, onda je to nešto što definitivno brine. Uzmimo i to da dvije medicinske sestre se brinu o jednom pacijentu na respiratoru.

Nisu svi pacijenti u intenzivnoj na respiratoru. Neki od njih su na oksigenoj terapiji, a neki od njih kod kojih prijeti odlazak na respirator, isto tako ubrajamo u pacijente koji su na intenzivnom liječenju - kazao je Srića.

Osudio napade na Beroša i Markotić

Rekao je dalje kakvo je stanje, koliko on zna, u bolnici "Sveti Duh".

- U ovom trenutku zbog zaraženih pacijenata i liječnika odjeli koji su zatvoreni i čiste se, su odjel intenzivne neurološke skrbi i odjel otorinolaringologije, s time da se još spominju, za to još nemam konačnu potvrdu, i odjel opće kirurgije i radiologije. Sestara je još više koje su dan prije mene, poslije mene završile u izolaciji.

Naprosto je sramotno da čak i pojedini ravnatelji komentiraju i da se uopće usude komentirati liječnike i sestre koji srce ostavljaju na terenu, konkretno govorim za sebe i svoje kolege, koji svoj posao predano obavljaju, kojih doma praktično nema, da uopće mogu pomisliti da liječnici kašlju, da donose virus izvana. Svi koji smo pobrali virus, pobrali smo ga radeći, savjesno obavljajući svoj posao, pridržavajući se svih pravila - kazao je.

Jučerašnje napade na Alemku Markotić i Vilija Beroša apsolutno osuđuje i stavlja u kontekst teorija zavjera.

- To je sramotno i otužno - poručuje.

- Malo sam iznenađen nezadovoljstvo ugostiteljskog ceha koji napadaju Stožer. Upravo suprotno mislim da se daje prilika ljudima da rade, da im ne ode posao od kojega žive. Pogledajmo, većina svjetskih država zatvara barove, ugostiteljske objekte, a naš Stožer je dao priliku da se radi, ali da se pridržava pravila - kazao je Srića za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 05:08