MOGUĆE I POSJETE

Pulska bolnica popušta mjere: Trudnicama ponovno dozvoljena pratnja, evo kakva su pravila

Što se tiče posjeta bolesnicima, one su moguće dva puta tjedno, na 10 minuta i samo jedna osoba
Irena Hrstić, ravnateljica Opće bolnice Pula
 Goran Sebelic/Cropix

Od danas pulska Opća bolnica dozvoljava posjete bolesnicima te pratnju na porodu što se već neko vrijeme nije moglo prakticirati zbog velikog broja zaraženih osoba u Istri. No, kako se situacija s epidemijom na Poluotoku smirila, pulska je bolnica malo popustila mjere budući da su već neko vrijeme trudnice tražile da s njima na porod dođe njihova pratnja.

Sada će to biti moguće, ali će opet vrijediti posebna pravila. Pratnja mora imati svoju osobnu zaštitnu opremu, i to kapu, mantil, nazuvke i masku KN 95 ili FFP2. Može je i kupiti u bolnici. Isto tako, mora imati brzi antigenski test od istog dana, a brzo testiranje može obaviti i u bolnici uz nadoplatu. Trudnice također moraju imati brzi ili PCR test koji osigurava bolnica. Iz pulske bolnice naglašavaju da tijekom boravka trudnica i njena pratnja moraju biti cijelo vrijeme zajedno i da nije dozvoljeno zadržavanje u zajedničkim prostorijama.

Što se tiče posjeta bolesnicima, one su moguće dva puta tjedno. Bolesnika koji leži u bolnici može na 10 minuta posjetiti samo jedna osoba koja mora ostaviti kontakt podatke te nositi maskicu. Tijekom posjete maskicu mora nositi i pacijent, a termin se može dogovoriti telefonom s glavnom sestrom odjela.

Ravnateljica pulske bolnice Irena Hrstić veli da su odlučili popustiti mjere jer je zadnjih tjedan dana pao broj hospitaliziranih COVID pacijenata.

- Epidemiološka situacija u Istri je povoljnija pa je slijedom toga i bolja situacija u bolnici. U zadnjih tjedan dana na odjelu smo imali između 20 i 30 pacijenata što je znatno manje od 80 pacijenata koliko ih je bilo za vrijeme blagdana. Zbog toga smo odlučili pustiti posjete i pratnju na porođaju, ali molimo sve da se pridržavaju pravila i mjera. Kazala je Hrstić. Veli da je dobra zdravstvena situacija i što se tiče samih djelatnika te da ih je 10-tak u samoizolaciji.

- Kako se stanje smirilo, poslali smo i dio naših djelatnika na godišnje odmore da se malo odmore. Malo nam je svima lakše, priznala je Hrstić. U pulskoj je bolnici dosad cijepljeno 470 djelatnika od njih 1300, što je oko 40 posto ukupnog broja zaposlenih.

Danas u Istri nije zabilježeno zaraženih na 49 uzoraka briseva. I inače je svakog ponedjeljka taj broj manji zbog manjeg obima testiranja nedjeljom. Ukupno je 61 osoba pozitivna, od čega su 22 hospitalizirane, a 4 su osobe na respiratoru. Do kraja siječnja u Istri je cijepljeno 2417 osoba, od toga je njih 1249 dobilo obje doze. Tijekom dana istarski Stožer civilne zaštite očekuje dostavu dodatnih 1170 doza cjepiva. Od prošlog tjedna Istra je po broju zaraženih na 100 tisuća stanovnika u narančastoj zoni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:53