IDS TRAŽI OSTAVKU

Pulska vijećnica s gradonačelnikove liste optužena za sukob interesa: ‘Nikad nisam lobirala za taj projekt‘

Žalosno je da se IDS služi ovakvim lažima i snosit će pravne posljedice za svoje izjave, odgovorila je pak Ivana Mohorović

Filip Zoričić


 

 Sasa Buric/CROPIX

Predstavnici pulskog IDS-a zatražili su u petak da vijećnica Ivana Mohorović s liste gradonačelnika Zoričića da ostavku jer je, kako tvrde, uhvaćena u sukobu interesa budući da je lobirala da tvrtka njezina muža bude angažirana u projektu gradnje vile s bazenima u četvrti Stoji.

Predsjednik pulskog IDS-a Daniel Deković i predsjednica Kluba vijećnika IDS-a u pulskom Gradskom vijeću Elena Puh Belci u petak su u izjavi za novinare zatražili ostavku vijećnice Nezavisne liste Filipa Zoričića, Ivane Mohorović, jer je, po njima, "uhvaćena u golemom sukobu interesa".

Nakon što je pulski gradonačelnik prije nekoliko dana za jedan portal izjavio da se ona izuzela od svake rasprave o Urbanističkom planu uređenja kompleksa Max Stoja s obzirom na to da je prema navodima nekih medija tvrtka njezina muža angažirana na projektu gradnje vile s bazenima na tom području, iz IDS-a tvrde kako je ipak izašlo na vidjelo da je vijećnica Mohorović "ne samo sudjelovala, već žustro lobirala da grad donese odluku kojom bi tvrtka njezina supruga preko noći zaradila nekoliko milijuna kuna".

"Njezino opravdanje da se izuzela od svake rasprave o temi Urbanističkog plana uređenja Max Stoja na trenutak se činilo da može proći ispod radara, ali gradonačelnik i vijećnica Mohorović su na koncu sami sebi skočili u usta. Zoričić i Mohorović mogu se služiti ne znam kakvim verbalnim akrobacijama, ali to je školski primjer sukoba interesa i pogodovanje pojedincima po političkom ključu", poručio je predsjednik pulskog IDS-a Daniel Deković, ocjenjujući kako se u tom slučaju radi o ozbiljnoj aferi, "vidljivoj iz aviona".

Zato u IDS-u smatraju da vijećnica Mohorović već danas mora dati ostavku na mjesto vijećnice.

"Njezina upletenost u tom slučaju koji ne miriše nimalo dobro je jasna i zaslužuje, u sportskom žargonu, izravno isključenje. Taj slučaj nije sigurno na čast ostalim vijećnicima Nezavisne liste Filipa Zoričića, koji su šutnjom očito pregazili sve vrijednosti za koje se deklariraju", istaknuo je Deković.

Dodao je kako se nakon te "posljednje laži i blago rečeno mutnih poslova" postavlja pitanje može li se uopće vjerovati gradonačelniku Pule, čija bliska suradnica, dok on, kako je rekao, neumorno viče "drž' te lopova", preko noći želi staviti u džep milijune i milijune kuna.

Deković i Puh Belci pozvali su ostale političke stranke u Puli da poput IDS-a "zauzmu jednako jasnu poziciju i zatraže smjenu Zoričićeve vijećnice".

Na upit novinara o poziciji IDS-a u vezi s Urbanističkim planom uređenja Max Stoje, istaknuli su kako to područje treba obogatiti i valorizirati kvalitetnim javnim sadržajem.

"Postavlja se pitanje na koji način. Sve dok smo bili uvjereni da su to čisti poslovi, naša podrška nije bila upitna. Sad, kad vidimo da pojedinci iz vladajuće većine žele preko ovog, načelno kvalitetnog projekta ostvariti privatne interese, nama u IDS-u Pula ne pada na pamet sudjelovati u tome. Sve dok se taj projekt ne raščisti u potpunosti, bit ćemo suzdržani", poručili su iz IDS-a.

Mohorović: 'Nikad nisam lobirala za projekt Max Stoja'

Vijećnica Nezavisne liste gradonačelnika Filipa Zoričića u Gradskom vijeću, Ivana Mohorović, poručila je da nikad nije lobirala za projekt Max Stoja niti vršila pritisak na vijećnike iz Možemo!, reagirajući tako na zahtjeve pulskih IDS-ovaca za njezinom ostavkom zbog navodnog sukoba interesa.

Ustvrdila je kako je predsjednik pulskog IDS-a Daniel Deković iznio brojne laži i klevete na njezin račun tvrdeći kako je žustro lobirala za taj projekt, da je lobirala da Grad donese odluku kojom bi preko noći tvrtka njezina supruga zaradila tri milijuna kuna te da je u sukobu interesa i prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa mora dati ostavku. Mohorović je navela kako je na prvom sastanku Radne skupine za prostorno planiranje jasno izjavila da se neće uključivati u raspravu o UPU Max Stoja upravo iz razloga što ured njezina supruga radi na tom projektu.

"Iz Zapisnika sa sjednice Odbora za prostorno uređenje lako je provjeriti da sam se izuzela iz rasprave o UPU Max Stoja. Na svim sjednicama gradskog vijeća na kojima se raspravljalo o skidanju odnosno uvrštavanju te točke na dnevni red nisam se uključivala u raspravu. Sjednice Gradskog vijeća se snimaju i to je isto vrlo lako provjeriti", poručila je u petak u priopćenju Mohorović.

Inače, predstavnici pulskog IDS-a zatražili su ranije danas da vijećnica Mohorović s liste gradonačelnika Zoričića da ostavku jer je, kako tvrde, uhvaćena u sukobu interesa s obzirom na to da je lobirala da tvrtka njezina muža bude angažirana u projektu gradnje vile s bazenima u četvrti Stoja.

"Arhitektonski ured Metro Cubo d.o.o. u vlasništvu mog supruga za tvrtku Max City d.o.o. izradio je Studiju urbanizma i Idejno rješenje za naselje sedam vila i poslovno stambeni kompleks na lokaciji UPU Max Stoja. Njihova poslovna suradnja je započela krajem 2020. godine a Max City d.o.o. je zahtjev za izmjene i dopune UPU-a Max Stoja podnio još u veljači 2021., dok ja još nisam ni znala da ću postati vijećnica, a u ožujku 2021. bivši gradonačelnik je donio Odluku o prihvaćanju njihove inicijative", navela je.

Dodala je i kako ne zna odakle predsjedniku pulskog IDS-a Dekoviću iznos zarade od tri milijuna kuna.

"To je potpuna laž. Uostalom, moj suprug ima privatnu tvrtku i u ovom slučaju se radi o privatnom investitoru. Njihov međusobni ugovor je poslovna tajna, a ne javni interes. Deković bi morao znati razliku između vijećnika i dužnosnika. Ja nisam zaposlenica Grada Pule niti sam dužnosnik pa se na mene ne primjenjuje Zakon o sprječavanju sukoba interesa. Žalosno je da se IDS služi ovakvim lažima i snosit će pravne posljedice za svoje izjave", poručila je. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. veljača 2024 02:12