SPORNA PRODAJA PARCELA

Pulski gradonačelnik nakon prozivke IDS-a smijenio svog pročelnika: ‘Ne bježimo od odgovornosti‘

Na mjesto pročelnika Damira Prhata doći će Anja Ademi, dosadašnja pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu

Filip Zoričić

 Goran Sebelic/CROPIX

Nakon što je prošloga tjedna IDS-ovac Marin Lerotić prozvao pulskog nezavisnog gradonačelnika Filipa Zoričića i njegovog pročelnika za komunalni sustav i upravljanje gradskom imovinom Damira Prhata za netransparentnost i nezakonitost pri prodaji gradskih parcela, u ponedjeljak ujutro Zoričić je smijenio svog pročelnika i još dva djelatnika u tom odjelu. Kako kaže pulski gradonačelnik, do odluke je došlo jer procedura pri prodaji zemljišta, koja na kraju nije izglasana na gradskom vijeću, nije ispoštovana, a dokumentacija koja je trebala biti dostavljena vijećnicima nije dostavljena. Inače, Prhat je bio gradski pročelnik još u doba IDS-ove vlasti u Puli.

- Još jednom ću naglasiti da je županijsko procjembeno vijeće imalo prigovore na proceduru, ali ne i na cijenu. No neovisno o tri mišljenja sudskih vještaka koja potvrđuju da cijena nije sporna, naprotiv, da bi bila i manja, procedura i, još važnije transparentnost, nemaju alternativu. Vijećnicima je rečeno da nije bilo prigovora županijskog procjembenog vijeća, a bilo je. Ne želim ulaziti u namjere. Uvjeravaju me da se radi o krivom izražavanju i da nije bilo loše namjere, no upravo kroz upravljanje imovinom prethodna vlast napravila je najveće traume našim sugrađanima i našem gradu i mi moramo bolje od toga. Svaka prodaja mora biti obrazložena, dobro pripremljena, procedura ispoštovana i sva dokumentacija dostupna svima - istaknuo je gradonačelnik na izvanrednoj konferenciji za novinare. Na mjesto pročelnika doći će Anja Ademi, dosadašnja pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu, dok će nju zamijeniti dosadašnji pomoćnik Igor Jovin.

- Ne bježimo od odgovornosti, naprotiv, želimo u potpunosti preuzeti odgovornost i zato će od danas odjel komunale i gradske imovine voditi Anja Ademi. Kolegica Anja je dio mog najužeg tima, osoba od maksimalnog povjerenja, nekad djeluje i kao vatrogasac, no ona zna na kojim principima inzistiramo, a ujedno je dobro upoznata s temama i ljudima u odjelu tako da neće biti potrebno uhodavanje. Koordinacija s gradskim tvrtkama, komunala i upravljanje gradskom imovinom tiču se baš svakog sugrađanina. Zato sam odlučio da ona preuzme taj dio i hvala joj što je prihvatila taj zadatak. Pred nama su godine gradnje, nabava, investicija i tu trebamo profesionalizam, transparentnost i povjerenje. Vijećnici mogu biti za ili protiv, ali na nama je da im damo sve potrebne podatke i na koncu da poštujemo povjerenje onih koji su nam ga dali, pri tom mislim na birače, ali i na vijećnike koji ih predstavljaju. U narednim tjednima ćemo nešto intenzivnije komunicirati promjene unutar ovog sektora - naveo je dalje.

Istaknuo je i da će uskoro biti predstavljena završna strategija upravljanja imovinom.

image

Filip Zoričić i Anja Ademi

Goran Sebelic/CROPIX

- Radili smo internu reviziju korištenja gradskih stanova i ako postoji dio upravljanja u kojem ćemo do kraja mandata napraviti značajnu promjenu, onda je to upravo upravljanje imovinom Grada. Zato sam odlučio napraviti promjene i zahvalio pročelniku Prhatu i pojedinim ljudima iz odjela. Ne treba gledati ljude crno bijelo, niti suditi zbog propusta. Vjerujem da je svatko dao svoj doprinos koliko je mogao ili navikao, ali ovdje jednostavno moramo bolje i drugačije nego dosad. Ovo je preuzimanje odgovornosti za najvažniji dio upravljanja gradom, a to su komunala i gradska imovina. Sad tu stavljam jednu od najbližih suradnica i time šaljemo poruku da nam je ovo prioritet. Nije netko nužno loš zato što je bio tu za vrijeme IDS-a i ponavljam, vjerujem da svatko zaslužuje priliku, pogotovo što ne hrle novi top menadžeri raditi u gradskoj upravi. Pokušavamo napraviti najbolje - zaključio je gradonačelnik.

Osvrnuo se na Lerotićeve optužbe da je zbog ove prodaje zemljišta uzeo proviziju. Rekao je da je IDS zaslužan što je on na vlasti.

- IDS me puno naučio kako ne treba raditi. Pozivam Lerotića da se za dvije godine kandidira za gradonačelnika. Ići ćemo u utrku i nadam se da će dobiti više od 900 glasova koliko je dobio kad je bio na listi za Hrvatski sabor. To mu je prilika. Mi inzistiramo da vijećnici dobiju sve što traže. No kad mene kolega Lerotić proziva za proviziju i da je uzimam, to košta puno jer javnost zna kako ja funkcioniram i da mene ne može nitko kupiti i da ne živim od provizija. A kad sam spomenuo hladnjak koji je on uzeo, koristio sam njegov rječnik. Jer ako on mene proziva za proviziju, i ja ću njega za taj hladnjak. Neću pod takvim prozivkama pognuti glavu kao dobri Samaritanac, dok oni trabunjaju. IDS-om se neću baviti, ali ću odgovorili na takve stvari kao što je provizija i to oštro. Nikad to neću prihvatiti, a on ako ima neke dokaze, neka spasi grad. Kritika može, ali da uzimam proviziju, neće proći. To zna i on, ali to je politikantstvo - zaključio je pulski gradonačelnik.

image

Anja Ademi

Goran Sebelic/CROPIX

Na gradonačelnikovu konferenciju reagirao je i sam Lerotić koji je prošli tjedan tražio gradonačelnikovu smjenu.

- Današnjim potezom gradonačelnik Zoričić priznao je odgovornost, ali na način da ju je prebacio na niže rangiranu osobu, u ovom slučaju pročelnika Prhata. Međutim, najveću odgovornost snosi upravo on jer i njegov potpis stoji na Odluci o prodaji sporne čestice na Valsalinama. Ono što vidimo kod gradonačelnika su učestali primjeri pokušaja-promašaja pa tako u samo godinu i pol dana odlazi već treći pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i upravljanje imovinom, a to su svi redom bili njegovi osobni izbori.

Ne treba zaboraviti ni promjene na čelu Upravnog odjela za kulturu ili Kaštijuna, gdje je Zoričić smijenio ljude koje je sam postavio. Rezultati takvog kadrovskog eksperimentiranja nisu građanima Pule donijeli ništa dobroga. Naprotiv, poražavajuća je činjenica da je gradonačelnik Pule politizirao cijelu gradsku upravu i time se još hvali. Poražavajuća je i činjenica da gradonačelnik, na današnjoj izvanrednoj konferenciji za medije, nije smatrao potrebitim obrazložiti što se krije iza ‘ovoga slučaja‘, odnosno je li odlučio smijeniti pročelnika zbog previda ili zbog puno ozbiljnih razloga.

Smatram da Puležani imaju apsolutno pravo to znati te da je gradonačelnikovo ‘ne bih ušao u meritum stvari‘ nedopustivo. Za kraj, podsjećam da bi Grad Pula izgubio nekoliko stotina tisuća eura da je izglasana odluka koju je gradonačelnik sam predložio Gradskom vijeću - poručio je Lerotić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:22