POLITIČKI SUKOB U PULI

Pulski HDZ: ‘Stranka Možemo! je predvodnik politike netransparentnosti, a gradonačelnik pristaje na to‘

Tvrde da aktualna vlast u Puli zavarava javnost pričama o stručnosti i transparentnosti
Mirko Jurkić, HDZ-ov pulski gradski vijećnik
 Goran Sebelic/Cropix

“Izbor članova nadzornih odbora trgovačkih društava u vlasništvu Grada Pule provodi se netransparentno, Povjerenstvo za provedbu natječaja sastavljeno je u tajnosti, bez ijednog predstavnika opozicije, a upitno je jesu li izabrani članovi kvalificirani za obavljanje takvog posla”, istaknuli su HDZ-ovi pulski gradski vijećnici Mirko Jurkić i Sean Soldatić na današnjoj konferenciji za medije Gradskog odbora HDZ-a Pula te su dodali kako aktualna vlast u Puli zavarava javnost pričama o stručnosti i transparentnosti dok u isto vrijeme nastavlja politiku bivše IDS-ove vlasti. Dodaju kako smatraju da javnost treba znati da je riječ o političkom, a ne stručnom povjerenstvu.

“Konkretno, stranka Možemo je predvodnik politike netransparentnosti, dok gradonačelnik Zoričić na to bespogovorno pristaje i to je žalosno. Problematičnim smatramo Povjerenstvo za provedbu natječaja za odabir članova nadzornih odbora trgovačkih društava u vlasništvu ili suvlasništvu Grada Pule, koje je imenovao sam gradonačelnik. Naime, za članove Povjerenstva su imenovane samo osobe iz vladajuće koalicije, odnosno predstavnici stranke Možemo, SDP-a i Nezavisne liste Filipa Zoričića te dva člana koji su službenici Grada Pule”, objasnio je Sean Soldatić te dodao kako ne postoji transparentnost u radu Povjerenstva za izbor članova nadzornih odbora trgovačkih društava u vlasništvu Grada, čime oni svojim načinom vladanja podsjećaju na prijašnju vladavinu IDS-a, koji je netransparentno vršio kadroviranja i imenovanja.

Mirko Jurkić je istaknuo kako su predstavnici HDZ-a i tijekom kampanje naglašavali da je potrebno promijeniti puno toga, između ostalog i vođenje Grada pa tako i trgovačkih društava i gradskih institucija, a sada se na temelju dosad viđenog dolazi do zaključka da sadašnja vladajuća garnitura ima isti modus operandi kao što je imala i prijašnja vlast.

“Na sjednici Gradskog vijeća Grada Pule predloženo je da se za članove Povjerenstva za izbor članova upravnih vijeća javnih ustanova biraju predstavnici svih političkih stranaka i to smo pozdravili, ali nakon ovakvog postupanja sa Povjerenstvom za odabir članova nadzornih odbora trgovačkih društava odlučili smo da ni u prvom nećemo sudjelovati niti igrati takvu igru. Transparentnost i demokratičnost ne mogu se primjenjivati selektivno, ista praksa treba jednako vrijediti za sve procese upravljanja. Nećemo biti dijelom predstave u kojoj je demokracija samo fikcija”, objašnjava Mirko Jurkić te dodaje kako su službenim putem zatražili informaciju kada i kako će biti imenovano Povjerenstvo i na to dobili odgovor kako je Povjerenstvo već imenovano.

“Nas kao opoziciju nitko nije ni kontaktirao, niti je tko predlagao da se članovi opozicije imenuju. Nama je jasno da, obzirom da vladajući imaju većinu, da ćemo biti nadglasani i to je u redu, ali isto tako bilo bi u redu i transparentno da članovi opozicije koji god to bili, sjede u tom istom Povjerenstvu, raspravljaju o temi, iznesu svoje mišljenje”, dodaje Mirko Jurkić te postavlja pitanje u čemu je razlika između prijašnje vlasti na koju je sadašnja vlast udarala drvljem i kamenjem tijekom kampanje zbog transparentnosti i načina postupanja prijašnjih godina kada oni očito lažu javnost i istovremeno slijede isti modus operandi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:56