SPOJIO NESPOJIVO

Pulski mesar kupcima ponudio čokoladu s pršutom i pancetom: ‘Svi su ostali u šoku, rekli su da sam lud‘

‘Budući da sam i pčelar, okušali smo se i u pripravljanju salamina s medom‘, kaže Komparić
 Bogdan Komparić/Facebook

Čokolada s pršutom ili čokolada s pancetom, kako vam to zvuči? Bogdanu Kompariću koji ima iskustvo od čak 50 godina u poslu s mesom zazvučalo je kao odlična ideja i nije ju se libio provesti u djelo, piše Glas Istre.

Počeci mesarstva Bogdana Komparića sežu u davne dane, kada je kao naučnik započeo s ovim poslom.

- Puno puta bio sam u situaciji da bih najradije sve zatvorio, ali potegneš malo naprijed, napraviš neki novi proizvod i to ti učini neko unutarnje zadovoljstvo, kaže Komparić.

- Najveća kriza je bila na samom početku pandemije i tada smo promijenili cijelu koncepciju poslovanja. Uveli smo i dostavu i uspjeli smo preživjeti. Jako je važno unositi nešto novo, to te učini sretnim. Kad smo počeli proizvoditi salame, počeo sam izmišljati što bih mogao pa smo napravili mesni narezak vrlo sličan onom kojeg smo nekada davno jeli. Meni pukne u glavu što bih mogao napraviti pa mi je tako palo i ovo na pamet. U ovoj crnoj čokoladi su još pršut ili panceta, roza papar, pistacio i prirodni začini - govori pulski mesar.

Pršut i panceta su dehidrirani, a izgled čokolade, doista poseban, otkriva idejni začetnik ove neobične slastice.

Iako ideju potpisuje, u realizaciji finalnog proizvoda trebao mu je netko tko radi sa slasticama. Kako su se susretali na sajmovima, tako je Komparić iznio svoju ideju Viliju Radoniću, vlasniku tvrtke VR ChocoArt, koji je osmislio kako će čokolada u konačnici izgledati, a majstorski je spojio (ne)spojivo. Komparić kaže da je iznimno zadovoljan kako je sve na kraju ispalo. Pršut se pokazao atraktivnijim u ponudi, kaže Komparić, ali i to je stvar osobnih preferencija.

- Svi moji stalni kupci su se šokirali kad su vidjeli da sam stavio to u ponudu. Rekli su mi da sam lud, a ja sam im rekao da će biti još toga. I turistima su te čokolade zanimljive, oduševljeni su, a nedavno mi je jedan kupac, Švicarac, koji radi u tvornici čokolade, rekao da mora to kupiti i probati, govori Komparić.

Čini se da tu nije kraj Komparićevim eksperimentima.

- Budući da sam i pčelar, okušali smo se u pripravljanju salamina s medom, ali je to baš bilo u vrijeme korone pa smo odustali. Ujesen ćemo pokušati ponovno s time jer se pokazalo da ima prođu kad smo ga predstavili na sajmu u Svetom Petru u Šumi, prije korone, zaključuje Komparić za Glas Istre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:57