NOVI PAVILJONI

Pulski studenti dobit će pametne sobe: ‘Imat će klimu, frižider i televizor, kao pravi hotel‘

Do kraja rujna bit će zgotovljen kostur zgrade novog paviljona studentskog doma u Puli koji će primiti 200-tinjak novih studenata
Miodrag Čerina, ravnatelj studentskog doma
 Goran Sebelic/Cropix

Do kraja rujna bit će zgotovljen kostur zgrade novog paviljona studentskog doma u Puli koji će primiti 200-tinjak novih studenata, a onda kreće opremanje. Istodobno će se završavati još jedan paviljon koji se uređuje u staroj zgradi praonice rublja pulske bolnice koja je nekad ovdje imala svoje prostore. Tu je osigurano mjesta za još 50-ak studenata, tako da će iduće akademske godine u Puli smještaj u studentskom domu moći dobiti oko 400 studenata.

- Radovi na nova dva paviljona, od čega je u novom objektu restoran, fitness centar, tulumarnica, automatska praonica rublja za studente te garaža, spremište za bicikle i motore i punionica za električna vozila, trebali bi biti gotovi do kraja ožujka, ali će se vjerojatno nešto produžiti jer smo nažalost dva puta imali proboj koronavirusa na gradilištu. No, oba puta izvođač radova, tvrtka Lavčević, vrlo brzo je riješila situaciju pa radovi nisu puno stajali. U svakom slučaju, useljenje studenata se očekuje iduće akademske godine, a cijenu smještaja još nismo definirali - veli nam ravnatelj pulskog Studentskog centra Miodrag Čerina.

image
Izgradnja studentskog doma u Puli
Goran Sebelic/Cropix
image
Izgradnja studentskog doma u Puli
Goran Sebelic/Cropix

No, razmišlja se o okvirnoj cijeni između 500 i 600 kuna, u što su naravno uračunate režije, ali i pranje rublja jednom mjesečno. A ovaj će novi dom, čija investicija iznosi 75,3 milijuna kuna, biti pravi hotel za studente. Ujedno, riječ je o samodostatnom objektu koji će imati fotonaponske ćelije na krovu.

- Nove sobe imaju oko 20-ak kvadrata, dvokrevetne su te imaju svoj sanitarni čvor. Sve su klimatizirane, imaju frižider i televizor te će se otključavati karticama. Također, radimo na varijanti da se vrata mogu otključavati i aplikacijom na mobitelu. Kada student izađe iz sobe, automatski će se za njim pogasiti svjetla kako bi se štedjela energija. Studenti će dakle na raspolaganju imati pametne sobe, od kojih je dio rezerviran i za osobe s invaliditetom. Isto tako, na svakom katu će biti dnevni boravak i kuhinja te prostor za učenje - ističe Čerina.

Pulski će studenti također dobiti i novi veliki restoran sa stotinjak sjedećih mjesta koji će biti nadopuna postojećem koji je uređen prije 10-ak godina, čime će se u potpunosti zadovoljiti potrebe svih studenata koji studiraju u gradu.

- Pozicija doma je odlična jer su na nekoliko stotina metara gotovo svi fakulteti u gradu, i to u centru. Kada završimo s uređenjem ova dodatna dva paviljona, ovaj dio grada će definitivno živnuti - ističe Čerina. Naime, dugi niz godina ovaj je dio starog bolničkog kompleksa bio zapušten. Stara kotlovnica s ogromnim dimnjakom je srušena tijekom proljeća kako bi se dobio prostor za gradnju novog paviljona koji ima čak tri kata. Tu će se urediti smještajni kapacitet od 194 ležaja u 97 smještajnih jedinica, od čega će njih četiri biti namijenjene osobama s invaliditetom. Tu će biti uređeni i sadržaji namijenjeni dnevnom boravku, učenju i prehrani. Do njega se uređuje zgrada koja je pod konzervatorskom zaštitom pa je gradnja nešto drugačije prirode. Kako su se morali udovoljiti određeni zahtjevi, u objekt je moglo stati 27 smještajnih jedinica s 54 ležaja. U ovoj će se zgradi nalaziti i dvije učionice, čajne kuhinje i spremišta.

image
Izgradnja studentskog doma u Puli
Goran Sebelic/Cropix
image
Izgradnja studentskog doma u Puli
Goran Sebelic/Cropix

- Ujedno, naši će studenti dobiti i novi javni prostor izvan samih paviljona. Između sadašnjeg restorana te novih paviljona sada se formirao studentski trg gdje će se postaviti klupe. Do njega je i spomenik žrtvama iz Drugog svjetskog rata koji će se obnoviti, a oko njega će se organizirati prostor sa stepeništem koji će podsjećati na malo rimsko kazalište. Kako se iza paviljona nalazi austrougarska vojna utvrda, cilj nam je revitalizirati i taj prostor. Imali smo ideje da tamo bude prostor za druženje i zabavu, ali smo od toga odustali jer su prostori jako mali. U svakom slučaju, najprije ćemo ga očistiti, za što ćemo također morati osigurati dodatna sredstva - ističe Čerina.

Završetkom ove investicije zadovoljit će se sadašnje potrebe pulskih studenata za smještajem za naredni period.

- Pula je postala jako atraktivna za brojne studente iz Hrvatske, ali i Europe tako da je dom pun i u ljetnim mjesecima kada se ovdje održavaju škole stranih jezika, razne radionice. Gradnjom novih paviljona moći ćemo primiti i neke veće manifestacije takvog tipa. Koliko je sadašnji pulski dom sa 136 mjesta atraktivan govori i činjenica da se za njega prijavilo 460 studenata - ističe Čerina.

Inače, gradnja i opremanje dva nova paviljona s okolišem financira se većim dijelom iz fondova Europske unije - sa 58,4 milijuna kuna, dok je dodatnih 16,9 milijuna kuna osiguralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, budući da su u međuvremenu porasli troškovi gradnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. kolovoz 2022 08:22