IZVANREDNA SJEDNICA

PUNA PLAĆA ZA VRIJEME BOLOVANJA: HZZO donio odluku koja će nekim oboljelima od koronavirusa karantenu ipak učiniti malo lakšom

 Srđan Vrančić / HANZA MEDIA

COVID-19 preko noći mijenja postojeće pravilnike, pa je tako i HZZO-a na današnjoj izvanrednoj sjednici odlučio da će oboljeli od koronavirusa imati sva prava kao u slučaju ozljede na radu i profesionalne bolesti, piše Slobodna Dalmacija.

Upravno vijeće HZZO-a donijelo je izmjene Pravilnika o pravima, uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja u slučaju ozljede na radu i profesionalne bolesti prema kojem će osobe kojima je utvrđen COVID-19 za vrijeme bolovanja zbog te bolesti primati punu plaću.

Profesionalnim bolestima smatraju se zarazne bolesti uzrokovane ekspozicijom na radu u djelatnostima gdje je dokazan povećan rizik zaraze. Novim izmjenama pravilnika predviđena je mogućnost ostvarivanja prava temeljem priznate profesionalne bolesti, ako se radi o zaraznoj bolesti, od datuma nastanka te bolesti.

No, to ne znači da će svi zaposleni osiguranici HZZO-a, koji su oboljeli od koronavirusa, imati pravo na priznavanje profesionalne bolesti, odnosno na isplatu pune naknade plaće za vrijeme privremene nesposobnosti za rad. Prema Pravilniku, priznavanje profesionalne bolesti u nadležnosti je Službe za medicinu rada Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koja svaki pojedini slučaj vještači u skladu s pravilima struke ovisno o medicinskoj dokumentaciji i o profesionalnoj ekspoziciji.

Što se tiče građana koji su u izolaciji, za njih ostaje sve po starom i nemaju pravo na punu naknadu.

Pedijatri i obiteljski liječnici cijeli su ovaj tjedan bili zasuti zahtjevima roditelja i pacijenata da im se hitno odobri bolovanje. Kad je riječ o izolaciji, bolovanje se odobrava samo za građane kojima je po nalogu epidemiologa ili sanitarnog inspektora određena izolacija i oni nemaju pravo na puni iznos naknade kao osobe zaražene koronavirusom.

Građani kojima je nadležni epidemiolog ili sanitarni inspektor naredio boravak u samoizolaciji mogu sa svojim poslodavcem dogovoriti i rad od kuće. Oni koji to ne mogu pozvani su da telefonski ili putem e-maila zatraže otvaranje bolovanja.

Iako je u izolaciji više od devet tisuća građana, do jučer je samo njih 210 otvorilo bolovanje zbog izolacije. Osobe u samoizolaciji ne moraju preuzeti izvješće kod izabranog doktora te neposredno podnijeti zahtjev za naknadu plaće HZZO-u uz propisanu dokumentaciju, već to čine elektroničkim putem.

Novi pravilnik donesen je u žurnom postupku, uz primjenu skraćenog trajanja postupka savjetovanja s javnošću zbog izvanrednih okolnosti. Također, Upravno vijeće HZZO-a je bolnicama za ožujak dodijelilo dodatnih 400 milijuna kuna zbog novonastale epidemiološke situacije, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 00:06