ŽELJKO STIPIĆ

‘Puno je nedorečenosti u mjerama za škole. Što ćemo mi pušači koji moramo popušiti cigaretu?‘

Za dokument Ministarstva obrazovanja kojim se određuje kako organizirati ‘Covid-godinu‘, Stipić nije imao previše pohvala
Željko Stipić
 Tonci Plazibat/Cropix

Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod, izjavio je za N1 da se "u novu školsku godinu ulazi s puno nelagode", što je objasnio mnoštvom nepoznanica i neodgovorenih pitanja.

Nešto prije Stipićevog gostovanja, Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, za N1 je rekla da je sve spremno za školsku godinu, da su razrađeni svi scenariji i da će sve biti dobro.

- Slažem se da su razrađeni svi scenariji. Ali to je jedino s čime bih se mogao složiti. Puno je tu još nepoznanica, neodgovorenih pitanja. S puno nelagode se ulazi u školsku godinu - komentirao je njezinu izjavu Stipić.

Za konačan dokument Ministarstva obrazovanja "Modeli i preporuke za rad...", kojim se određuje kako organizirati "Covid-godinu", Stipić nije imao previše pohvala:

- Kad sam dobio dokument, prva mi je reakcija bila: 'Bože moj, kako je moguće napisati tako puno, a napisati tako malo?' To je monografski dokument gdje možete saznati puno o sustavu obrazovanja, ali ne i kako postupati u školskoj godini. Tri dana pred početak školske godine teško je nešto detaljnije napraviti. Sve što se radi, kasni se, debelo se, debelo kasni. Dobro je što se sagledalo da u školama najbolje poznaju situaciju, da trebaju maksimalno poštovati prijedloge koji će doći iz samih škola. Bilo bi puno bolje da se s time krenulo ranije - smatra Stipić, a piše N1.

Rekao je da škole "imaju tromjesečno iskustvo izvanredne situacije i najbolje znaju što je u prvom valu funkcioniralo, a što ne".

O izjavi bivše ministrice Blaženke Divjak da Radovan Fuchs i kolege uopće nisu koristili ono što su pripremili ona i njene kolege, Stipić je rekao:

- Ja o bivšima sve najbolje. Dokument koji je ostavila iza sebe podjednako je općenit kao i novi dokument što ga je nova nomenklatura poslala sada na škole.

Kašnjenje je objasnio time što "administracija zamre dok ne dođe novi šef, pa su došli godišnji" i na kraju se događa da nitko ne odgovara odakle dopunski učitelji školama ako se budu morali cijepati razredi, a očito će morati:

- Bez njih to nije moguće raditi, posebno nije moguće kvalitetno raditi - kaže Stipić.

Isto tako, škole ne mogu funkcionirati bez dodatnih čistačica koje bi dezinficirale, a kojih je premalo bilo i u normalnim uvjetima.

Koliko je nedorečenosti ilustrirao je i time što se ne objašnjava kako provesti da nastavnici stalno budu sa svojim razredom, a da se u obzir uzmu objektivne okolnosti:

- Mi moramo cijelo vrijeme biti s učenicima. Što ćemo mi pušači koji moramo tih pet minuta otići popušiti cigaretu? Što to znači za nas? Puno je pitanja na koje ne znamo odgovore, a vjerojatno nećemo niti doznati - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:33