NOVI PATRIJARH

Pupovac čestitao Porfiriju: Vašim je izborom SPC u Hrvatskoj društveno afirmirana

‘Smanjivali ste podjele između pravoslavaca i katolika i sabirali oko sebe sve koji su bili spremni dijeliti duhovnu radost...‘
Milorad Pupovac
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac čestitao je u petak mitropolitu Zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju na izboru za patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC), istaknuvši da je njegovim izborom SPC u Hrvatskoj duhovno osnažen i društveno afirmiran.

"Vaša svetosti, s radošću primamo vijest o Vašem izboru za 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve i ustoličenju u tron sv. Save. S radošću kažem zbog toga što ćete ono što ste kao mitropolit zagrebačko-ljubljanski godinama dijelili s nama Srbima u Hrvatskoj dijeliti sa cjelokupnim srpskim narodom. A dijelili ste vedrinu Vašeg duha, snagu Vaše riječi i mudrost Božje ljubavi", stoji u čestitki koju je objavio SNV.

Dijelili ste od sebe, a da niste dijelili ni nas Srbe, da ste smanjivali podjele između pravoslavnih i katolika i da ste sabirali oko sebe sve one koji su u dijalogu bili spremni dijeliti duhovnu radost ljudske uzajamnosti, ističe Pupovac.

"S Vama je SPC u Hrvatskoj duhovno osnažena, društveno afirmirana i javno uzdignuta. Čvrsta je naša vjera da će s Vama na čelu Crkva svugdje i svagda duhovno snažiti, društveno se afirmirati i javno se uzdizati. Ništa manje čvrsto ne vjerujemo u Vašu moć sabiranja nesabranog i Vašu mudrost u razlučivanju pravog od krivog bilo u sabiranju bilo u razlučivanju", dodaje predsjednik SNV-a.

Pupovac naglašava i da je, dijeleći s Porfirijem "iskušenja Srba u Hrvatskoj", vidio da se novoizabrani patrijarh SPC-a pred iskušenjima "nit' sklanja nit' zaklanja".

"Mir i miran život za sve Srbe na prostoru ratom razorene nekad zajedničke zemlje, pomirenje sa svima kojima su Srbi nanijeli boli i sa svima koji su Srbima nanijeli boli, suradnja sa svima koji imaju svijest da samo kroz suradnju možemo biti veći nego što jesmo i slobodniji nego što jesmo, to su bolna i nerijetko nepojmljivo velika iskušenja koja nas vežu i koja ćemo i dalje dijeliti s Vama", poručuje Pupovac u čestitki.

Sveti arhijerejski Sabor SPC-a izabrao je u četvrtak mitropolita Zagrebačko-ljubljanskog Porfirija za 46. poglavara SPC-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:02