SURADNJA NA KUŠNJI

PUPOVAC DAJE NOVU PRILIKU Ako SDSS ode iz koalicije, Plenković neće izgubiti većinu, ali hoće ugled u EU i svijetu

 
Milorad Pupovac i Andrej Plenković
 Goran Mehkek / CROPIX

Nedavni napad na naše građane srpske nacionalnosti u kafiću u Uzdolju, mjestu na pola puta između Knina i Drniša, stavio je koaliciju HDZ-a i SDSS-a na najveću kušnju dosad.

Iako je SDSS i ranije znao najavljivati mogućnost razvrgavanja suradnje s Vladom Andreja Plenkovića, čini se da je ovo dosad najozbiljniji potres.

bez pitanja

Međutim, odgovor na pitanje ostaje li SDSS dio vladajuće većine nije poznat niti nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva SDSS-a, poslije koje su stranački dužnosnici, saborski zastupnici Dragana Jeckov i Boris Milošević, novinarima poručili kako ne misle odgovarati na njihova pitanja nakon što pročitaju svoju izjavu.

- Na sjednici Predsjedništva raspravljalo se o aktualnoj političkoj situaciji i okolnostima u kojima danas djeluje stranka. Jednoglasno je zaključeno da predsjednik stranke Milorad Pupovac uživa apsolutnu podršku.

Kako spadamo među one koalicijske partnere koji vode računa o svojoj poziciji, još jednom ćemo s njima na korektan način razgovarati, a nakon toga ćemo održati sjednicu Glavnog odbora na kojoj ćemo konačno donijeti odluku koju svi očekuju: odlazimo li ili ostajemo u koaliciji - rekla je potpredsjednica SDSS-a Dragana Jeckov.

faktor nestabilnosti

Situacija između SDSS-a i premijera Plenkovića dodatno se zaoštrila nakon što je Pupovac prije nekoliko dana izjavio da je Hrvatska postala faktor nestabilnosti u regiji i nakon što je današnju Hrvatsku usporedio s ustaškom NDH.

Plenković mu je poručio da je nedopustivo uspoređivati RH s NDH jer da je “moderna Hrvatska utemeljena u Domovinskom ratu i nema veze s NDH”.

U međuvremenu su se zaredali novi incidenti. “Putujući prema Splitu, stanku kod Knina, šovinisti iz redova BBB-a, iskoristili su za ispoljavanje mržnje prema predsjedniku naše stranke, ali i da bi poslali još jednu poruku lokalnim Srbima, jer su se fotografirali ispred kafića u Uzdolju u kojem su pripadnici Torcide napali posjetitelje”, priopćili su u subotu iz SDSS-a, reagirajući na transparent razvijen u Uzdolju “Milorade, to se ne zaboravlja!”, uvjereni da je to djelo pripadnika navijačke skupine Bad Blue Boys.

SDSS-ov zastupnik Boris Milošević jučer je rekao kako je u subotu došlo do još jednog incidenta uperenog prema Srbima, kada je u Biljanima Donjim (selu u zadarskom zaleđu), uz prijetnje i uvrede, kamenovano više kuća srpskih povratnika.

Pa jesu li svi ti napadi na građane srpske nacionalnosti dovoljan razlog da SDSS napusti Plenkovićevu saborsku većinu jučer nismo mogli čuti ni od Milorada Pupovca zato što se lider SDSS najprije nije pojavio pred novinarima nakon sjednice Predsjedništva stranke, a kasnije nam se nije javio na poziv i poruku.

Konačnu odluku o (ne)napuštanju vladajuće koalicije SDSS će donijeti nakon razgovora sa svojim koalicijskim parterima - prvenstveno s Plenkovićem, jer će Glavni odbor SDSS-a tek nakon nove runde pregovora donijeti odluku o budućem parlamentarnom statusu svoje stranke.

SDSS ipak neće napustiti Plenkovićevu vladu - sukus je razmišljanja većine saborskih zastupnika - i vladajućih i oporbenih - s kojima smo jučer razgovarali.

- Sve ključne odluke Odbora za Ustav kojima se krše prava opozicije u Saboru donijete su u simbiozi HDZ-a, HNS-a i SDSS-a, pa ovo doživljavam kao prigodnu predstavu u sezoni kiselih krastavaca. Ili, kako bi se premijer izrazio, kao ‘izoliran incident’ - poručio je šef kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk.

Pupovčevi i Plenkovićevi partneri iz HNS-a nadaju se da će i SDSS i HDZ donijeti odluku (o nastavku suradnje) na “temelju razuma i u korist svih građana”.

Šef HNS-ova kluba Milorad Batinić kaže da HNS nema praksu komentirati odluke tijela drugih stranaka pa tako ni jučerašnju odluku Predsjedništva SDSS-a. Iako se, kaže, ne može složiti s Pupovčevom usporedbom današnje Hrvatske s NDH, napominje da tu izjavu treba promatrati u kontekstu.

- Vratimo se na početak. Njegova reakcija uvjetovana je nemilim događajem u Uzdolju. A što se tiče raspleta, svakako preferiramo dijalog. Ako treba neka se i deset puta razgovara, to je moja poruka i premijeru i kolegama iz SDSS-a. Smatramo da manjinski zastupnici trebaju biti dio vladajuće koalicije kako bi se prava manjina mogla dodatno potencirati - kaže Batinić.

predsjedanje eu

Eventualan odlazak SDSS-a iz vladajuće koalicije ne bi uzrokovao pad Vlade jer Plenković i bez njihova tri zastupnika ima još uvijek komotnu parlamentarnu većinu koju bi, umjesto sadašnja 82 zastupnika činilo njih 79 - tri više od minimalnih 76.

No, izlazak SDSS-a iz koalicije - i to zbog učestalih napada na građane srpske nacionalnosti - imao bi opipljive reperkusije na međunarodnu poziciju Plenkovićeve vlade. Prvo, SDSS je podržavao (a u nekima imao i svoje ministre) sve hrvatske Vlade od 2000. godine naovamo.

U kontekstu vanjskopolitičkog ugleda Hrvatske podrška SDSS-a bila je jednako važna Račanu, Sanaderu, J. Kosor, Milanoviću, kao i sada Plenkoviću. Jedina vlada koju SDSS nije podržavao bila je Vlada Tihomira Oreškovića, odnosno Karamarkovog HDZ-a.

U svijetlu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU u prvoj polovici 2020. godine Plenkoviću sigurno ne bi bilo ugodno da liderima Unije mora objašnjavati zašto je SDSS odlučio izaći iz koalicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:22