MEĐUNARODNI DAN NESTALIH

Pupovac: ‘Došlo je do ozbiljnog usporavanja u procesu traženja nestalih osoba‘

Na prostoru bivše Jugoslavije, kako navodi, još se uvijek traži 9969 nestalih osoba
Milorad Pupovac
 Goran Mehkek/Cropix

U povodu Međunarodnog dana nestalih osoba predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac poručio je u ponedjeljak da je u proteklih nekoliko godina došlo do ozbiljnog usporavanja procesa traženja nestalih te kako Hrvatska i Srbija moraju poraditi na suradnji po tom pitanju.

"Za još uvijek brojne obitelji koje traže svoje najbliže dan obnavljanja bolnih sjećanja i dan razočarenja u rezultate traženja njihovih nestalih srodnika. Za sve one koji se bave pitanjem nestalih ovaj je dan prilika za javno osvješćivanje i priznavanje činjenice da je u proteklih nekoliko godina došlo do ozbiljnog usporavanja procesa traženja nestalih. Naročito u prošloj i ovoj godini", navodi u priopćenju.

Dodaje i kako žele osvijestiti potrebu za ubrzavanjem procesa traženja nestalih, njihove ekshumacije i identifikacije, neovisno o nacionalnosti.

Na prostoru bivše Jugoslavije, kako navodi, još se uvijek traži 9969 nestalih osoba.

"Značajan dio od ovog broja otpada na nestale u ratu u Hrvatskoj, njih još 1 968. Od toga broja Hrvatska traži 1850 (od čega su za 850 pronađeni ostaci koji još nisu identificirani). Republika Srbija traži 1 606 nestalih osoba (od čega za njih 647 zahtjevi nisu podneseni prema kriterijima Međunarodnog crvenog križa i nalaze se na 'operativnoj listi')", ističe Pupovac.

Naglašava kako te brojke pokazuju da je potraga za nestalima stvar odgovornosti i Hrvatske i Srbije te da uspješnost procesa ovisi o suradnji.

"Ta je suradnja zastala i u definiranju protokola o suradnji i u potrebnim sastancima na odgovarajućem političkom nivou. Zbog tog zastoja trpi i humanitarna strana posla potrage za nestalima i politički odnosi između Hrvatske i Srbije", naglašava predsjednik SNV-a.

Iz SNV-a smatraju da je nakon tri desetljeća potrebno usmjeriti se na ravnopravnost nestalih u skladu s pravilima Međunarodnog crvenog križa, bez obzira na nacionalnost te da se pitanju nestalih pristupi kao humanitarnom pitanju i jednom od načina doprinosa izgradnji povjerenja u odnosima Hrvatske i Srbije.

Također, kako se navodi u priopćenju, hrvatski i srpski predstavnici trebaju stvoriti proceduralni okvir za razmjenu informacija kao i surađivati u ekshumaciji i identifikaciji, što bi otklonilo zastoj do kojeg je došlo u proteklih nekoliko godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2021 00:37