AMERIČKA TRADICIJA

Pupovac i Jandroković kod Obame na molitvenom doručku, Cro Cop ga odbio zbog meča

Jučer ujutro u Washingtonu održan je tradicionalni 59. Molitveni doručak
 afp

ZAGREB - Na tradicionalnom, 59. Nacionalnom molitvenom doručku u Washingtonu, 4. veljače, na kojem je najvažniji počasni gost američki predsjednik Barack Obama , među oko 3000 uzvanika (od kojih je 500-tinjak iz 160 drugih zemalja svijeta, a oko 90 s područja jugositočne Europe), bilo je i sedam Hrvata: šef diplomacije Gordan Jandroković , saborski zastupnici Milorad Pupovac i Ivan Bagarić, veleposlanica Kolinda Grabar-Kitarović, te galerist Ivo Jerič, izdavač Dražen Glavaš i odvjetnik Silvije Hraste.

I Šprem odbio Obamu

Želja umirovljenog republikanskog senatora Georgea Voinovicha, koji je do ove godine bio neformalni selektor za uzvanike Molitvenog doručka s područja jugoistočne Europe, bila je da u Washington dođu i šampion u ultimate fightu Mirko Filipović, te SDP-ov predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Boris Šprem . Međutim, Cro Cop dolazak je otkazao zbog priprema za borbu 19. ožujka u New Yerseyju protiv Brendana Schauba, a Šprem se opravdao zdravstvenim razlozima.

Uzvanicima je pjevala Alison Krauss (s Robertom Plantom 2009. osvojila pet Grammyja), a govore su, uz predsjednika Obamu, održali: čileanski rudar Jose Henriquez (koji je rekao da su bili bez nade, te da su im duhovna snaga i molitva dale snagu da prežive), američki scenarist Randall Wallace (nominacija za Oscara za film “Hrabro srce” s Melom Gibsonom), te astronaut Mark Kelly (muž nedavno propucane senatorice Gabrielle Giffords). “Odrastao sam u obitelji nevjernika. Otac, kojega nisam poznavao, bio je ateist, a majka je bila skeptična prema organiziranoj religiji, te nas je vodila u crkvu samo za Uskrs i Božić.

Mir za Egipćane

Na fakultetu sam počeo humanitarno pomagati siromašnima, te sam surađuvao i s crkvenim organizacijama, te sam tako upoznao moć i milost Boga. Tada sam prihvatio Isusa Krista kao spasitelja”, u svom emotivnom govoru rekao je američki predsjednik Barrack Obama, koji je pozvao sve prisutne da se ostave svih podjela i da se neovisno o pripadnostima vjeri i religijskoj tradiciji ujedine oko osnovne poruke svake vjere - ljubavi jednih prema drugima, te prema Bogu. Uputio je poruku građanima Egipta, govoreći da se nada skorom prestanku nasilja, te da će oni uskoro doživjeti slobodu.

Josipović, Turudić i Bajić za 2012.

Nakon doručka oko 90 uzvanika iz JI Europe na ručak su pozvali kongresmen Aderholt i senatorica Shaheen, koji su naslijedili umirovljenog senatora Voinovicha kao domaćina uzvanika iz ovoga dijela Europe. “Senatori i kongresmeni prate borbu protiv korupcije u RH i želja im je da sljedeće godine pozovu istaknute borce protiv korupcije, predsjednika Josipovića, Mladena Bajića i Ivana Turudića”, otkriva Hraste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:29