SRBI NA DANU SJEĆANJA NA VUKOVAR

Pupovac ide u Vukovar: Poklonit će se svim žrtvama srpske agresije

 Neja Markičević / CROPIX

Nakon što je 5. kolovoza na proslavi Dana pobjede u Kninu bio Veljko Džakula, na obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 18. studenoga u Vukovar doći će izaslanstvo Srpskog narodnog vijeća na čelu s Miloradom Pupovcem.

Formalne, pozivnice za Kolonu sjećanja se ne šalju pa je neće dobiti ni predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, no nakon višemjesečnih pregovora ne bi se trebali ponoviti problemi kao ovog ljeta u Kninu tko je koga pisano ili usmeno pozvao.

- Pregovaramo i izvjesno je da bi se to moglo dogoditi, ali još ne znam sve detalje pa to ne mogu komentirati - rekao je Pupovac za Jutarnji list. Nije otkrio hoće li 18. studenoga u Vukovaru predstavnici Srba na nacionalnoj razini sudjelovati u mimohodu sjećanja ili će se žrtvama pokloniti na Memorijalnom groblju.

Važna poruka

S Pupovcem se nedavno sastao i ministar branitelja Predrag Matić i njegov šef kabineta Bojan Glavašević, sin ubijenog novinara Radio Vukovara Siniše Glavaševića.

Pupovac je nakon lanjske Kolone sjećanja za Novosti izjavio da mu je bilo žao što nije išao, a i ljetos kad je u Knin dolazio Džakula ponavljao je da se Srbi najprije moraju pokloniti žrtvi Vukovara.

- Žao mi je što se ranije nismo dogovorili jer bih išao - rekao je 26. studenoga prošle godine Pupovac. U istom intervjuu ustvrdio je da “ne bi volio da ide u Koloni sjećanja u kojoj nema građana srpske nacionalnosti”.

Odlazak u Vukovar za hrvatske Srbe mnogo je prihvatljiviji od odlaska na proslavu Oluje u Knin, iako je riječ o kompleksnijem slučaju.

- U Kninu se slavi dan kada su Srbi pobjegli iz svojih domova i tamo se dosad uglavnom nisu spominjale srpske žrtve iako evidentno postoje. Vukovar je, s druge strane, mjesto tragedije, i 18. studenoga Srbi će se pokloniti žrtvama zločina koje su počinili Srbi. To je važna poruka, mnogo bitnija od Džakulina dolaska u Knin - rekao je naš sugovornik iz srpske zajednice u Hrvatskoj. Iako su se dolasku Džakule protivile, braniteljske udruge ne vide ništa loše u dolasku Pupovca u Vukovar.

Blagoslov branitelja

- Ne vidim ništa loše u tome da se Pupovac pokloni žrtvi Vukovara. Dapače, bio bi red da se Srbi poklone žrtvama zločina koje su počinili pripadnici njihova naroda. Možda netko misli da to nije u redu, ali njihove razloge ja ne razumijem - rekao jer Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora. I posljednji zapovjednik obrane Vukovara, Branko Borković Mladi Jastreb, pozdravlja dolazak predstavnika srpske manjine u Vukovar 18. studenoga.

Zakopati ratne sjekire

- Vrijeme je da se u Hrvatskoj zakopaju ratne sjekire. Vrijeme je da i Srbi postanu politički Hrvati i da poštuju hrvatsku domovinu. Time neće umanjiti ni kompromitirati svoju pripadnost srpskom narodu.

Hrvatski Srbi, smatram, nisu bili agresori na Hrvatsku, oni su bili sredstvo agresije. Iskoristio ih je Slobodan Milošević kako što je Hitler iskoristio Nijemce - rekao je Borković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 19:58