ŠEF SDSS-a

Pupovac: ‘Milošević će posao u Vladi obavljati s manje opterećenja nego što bih to činio ja‘

‘Potrebno je pružiti priliku mlađim ljudima, koji ne nose politički teret koji ja nosim sa sobom‘, kaže čelnik SDSS-a.
Milorad Pupovac, Dragana Jeckov, Boris Milošević
 Admir Buljubasic/Pool/Hina

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac gostovao je u Newsroomu N1 televizije u kojem je komentirao informaciju da će Boris Milošević preuzeti mjesto potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava. Pupovac kaže da je Milošević imao podršku cijelog kluba zastupnika nacionalnih manjina, a ne samo SDSS-a.

Podsjetio je kako je Milošević u dva mandata bio pomoćnik ministra uprave te da ipoznaje funkcioniranje državnih institucija, kao i pravni okvir ostvarivanja prava nacionalnih manjina.

Pupovac kaže da on osobno tu funkciju nije prihvatio jer je davno odlučio da će se se politički angažirati samo na saborski angažman, a osim toga, radi i kao profesor na fakultetu.

- Potrebno je pružiti priliku mlađim ljudima, koji ne nose politički teret koji ja nosim sa sobom. Moja zadaća nije da otežam vladi, nego da joj olakšam. Boris Milošević to može činiti bolje i s manje opterećenja nego što bih to činio ja, rekao je.

Poručuje da žele osloboditi društvo od nepotrebnoga grča, kako bi prevladavala tolerancija "te da se usmjerimo i vidimo koje je to zajedničko dobro koje nam svima treba biti cilj".

- Tu smo napravili dogovor s Plenkovićem i ovo uopće nije utješna pozicija. Bit će i izvršnih funkcija, od državnih tajnika do ravnatelja, rekao je, objasnivši kako su to razine koje manjinama omogućuju veću operativnost.

- Stvaramo okvir da se manjine gledaju kao ravnopravan, sastavni dio društva, kao sugrađani koji trebaju imati ista prava. Vlada ne bi smjela biti pod rafalnom paljbom zbog toga što je podržavaju pripadnici nacionalnih manjina. Ako hoćemo postići nešto, postignuće treba imati prostora da se razvija, govori Pupovac.

Pupovac očekuje da se riješe civilizacijska pitanja koja se nisu riješila protekle četiri godine, poput pitanja pozdrava ZDS, pozdrava koji civilizacijski ne pripadaju.

- Tu postoji čitav niz drugih pitanja u sferi jezika, medija... Posebno je važna tolerancija..., rekao je.

Nema ambicija, kaže, biti predsjednik Hrvatskog sabora.

- Želim biti zastupnik koji može biti predsjednik nekog odbora ili radnog tijela, kao što sam već bio, rekao je Pupovac za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:32