PREDSJEDNIK SDSS-A

PUPOVAC NA KOMEMORACIJI U JASENOVCU 'Korona pokazala da se solidarnost može manifestirati transetnički'

 
Milorad Pupovac i Ognjen Kraus
 Davor Pongračić / CROPIX

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac ustvrdio je u srijedu na komemoraciji u Jasenovcu da je situacija oko koronavirusa pokazala da postoje stvari u kojima se solidarnost može manifestirati transetnički, transstranački i transideološki.

Na upit što se promijenilo u zadnjih godinu dana da su predstavnici naroda koji su stradali u Jasenovcu odlučili zajedno s predsjednikom Vlade i Sabora sudjelovati na zajedničkoj komemoraciji, Pupovac je kazao da je bilo određenih promjena na političkoj razini, no ne na razini onih pitanja koja su sporna.

"Ono što je bilo presudno je da su u okolnostima manifestirane solidarnosti oko pandemije koronavirusa i potresa u Zagrebu odlučili da napravimo korak bliže", rekao je Pupovac nakon polaganja vijenaca i cvijeća u spomen na žrtve ustaškoga logora Jasenovac, na 75. obljetnicu proboja iz logora.

Dodao je da je taj korak bliže urodio time što su trojica predsjednika - Republike, Sabora, Vlade odlučili da i oni naprave korak i da sva trojica dođu ovdje danas.

Poručio je da je ta odluka zalog za ono što očekuju da će biti napravljeno.

"I mi smo htjeli založiti svoj dio doprinosa, a to je da budemo danas ovdje i da pokažemo da možemo biti solidarni i onda kada se međusobno ne slažemo i onda kada smo udaljeni u pogledu kako doživljavamo i kako ocjenjujemo pojedine pojave kao što je povijesni revizionizam, negacionizam ovoga mjesta, toleriranje onih koji veličaju ustaški režim i koji našu zemlju oslikavaju znamenjima toga režima", istaknuo je Pupovac.

Ustvrdio je da korona pokazala da postoje stvari "u kojima možemo manifestirati solidarnost transetnički, transstranački, transideološki".

"To se manifestiralo među političkim strankama u Saboru posebno tokom trećeg mjeseca, a ovaj put je bilo neophodno da se pokaže minimum solidarnosti oko ovakvih simboličkih mjesta i da taj minimum solidarnosti pokušamo pretvoriti u osnovu za realizaciju onoga što smo više puta diskutirali na sastancima s predsjednikom Vlade i prošle i pretprošle godine", dodao je.

Izrazio je nadu da će promijenjene političke okolnosti u nekim aspektima ići u prilog tome.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:47