INCIDENT U VUKOVARU

Pupovac: ‘Napadač ima dijete iste dobi, ovo je nedopustivo‘; Spomenuo i ‘političke piromane‘

‘Oni ne vide problem u sebi i svom političkom piromanstvu, nego u zajamčenim pravima nacionalnih manjina...‘, kazao je Pupovac
Zagreb, 020521.
Trg Petra Preradovica, Saborna crkva Preobrazenja Gospodnjeg
Liturgija u povodu pravoslavnog Uskrsa Srpske pravoslavne crkve
Na fotografiji: Milorad Pupovac
 Nera Simic/Cropix

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) i SDSS-a Milorad Pupovac osudio je petak fizički napad muškarca na maloljetnika u Vukovaru, a koji je policija kvalificirala kao napad iz mržnje.

„Takav događaj je za svaku osudu, napad na maloljetnu osobu ili odraslu osobu samo zato što je netko na komadu svoje odjeće, u ovom slučaju maske, imao obilježje koje se nekome ne dopada, predstavlja alarmantan čin agresivnosti, netolerancije i nepoštivanja razlika”, istaknuo je Pupovac na konferenciji za novinare.

U ime SDSS-a Pupovac se ispričao obitelji napadnutog dječaka.

Kako navode mediji, 30-godišnji napadač navodno je pripadnik "Grobara", navijačke skupine beogradskog Partizana, a na nasilnu reakciju potaknula ga je zaštitna maska s hrvatskim nacionalnim obilježjima koju je na licu nosio maloljetnik.

„Ne postoji nikakvo opravdanje za ovaj nasilnički čin, neovisno o tome što je osoba koja je posegnula za nasiljem proživljavala tijekom ratnih godina, to ne pripada u ponašanje koje se može bilo čime opravdati”, rekao je Pupovac.

Poslao je također poruku „političkim piromanima” u Vukovaru

“Politički piromani u Vukovaru i drugim mjestima, koji mene i druge prozivaju da ne reagiramo na svaku vatru koja nastaje kao rezultat njihovog političkog piromanstva trebali bi shvatiti da su zapravo oni ti koji neprestano potpiruju i kod navijača i kod pripadnika različitih političkih orijentacija tu vrstu netolerantnih i nasilnih radnji”, rekao je Pupovac.

Dodao je kako je krajnje vrijeme da shvate da se političkim piromanstvom ne može upravljati gradom kao što je Vukovar.

Političkim piromanstvom ne mogu se rješavati međuetnički odnosi, odnosi između srpske i hrvatske zajednice, za to je potreban drugačiji pristup, pristup s politikom međunacionalnog pomirenja, naglasio je Pupovac.

Zato je zabrinut, dodao je, što čuje da ponovno izabrani gradonačelnik Vukovara Ivan Penava najavljuje da će ukinuti manjinske škole.

„Oni u tome vide problem, a ne vide u sebi i svom političkom piromanstvu, nego u zajamčenim pravima nacionalnih manjina, pravu na školovanje na vlastitom jeziku i pismu, njegovanju vlastite kulture...”, rekao je Pupovac pitajući hoće li se zbog takve politike u naredne četiri godine nastaviti nasilni događaji u mladoj populaciji.

"Politički piromani iz Vukovara misle da tamo ima previše ljudi, njima smeta činjenica da tamo žive pripadnici srpske zajednice koji nisu dovoljno tiho po njihovoj mjeri i ne koriste svoja prava onako kako oni misle da ih trebaju koristiti", ustvrdio je.

Na novinarski upit je li to najgori incident u Vukovaru dosad Pupovac je kazao kako ne bi želio kategorizirati je li najgori ili nije, ali da je svakako grozan i nedopustiv.

”Nepojmljivo je za mene kao oca i kao djeda da se poseže za tim. To samo pokazuje koliko mi kao javne i političke osobe imamo i što sve trebamo učiniti da se takve stvari ne događaju”, rekao je Pupovac.

Ocijenio je pritom da pooštravanje kazni za takve slučajeve neće biti dovoljno već da je potrebno osvijestiti što to znači i jasno javno osuditi.

O pitanju obilježavanja godišnjice Oluje, oko čega se prepucavaju premijer i predsjednik RH, Pupovac je kazao kako nije najvažnije pitanje gdje će se godišnjica obilježiti već kako.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:48