JASNA PORUKA

Pupovac: ‘Nastave li Milanović i Plenković svađu, neka ni ne dolaze u Jasenovac‘

‘To mjesto mora biti mjesto pomirenja i žrtve moraju biti komemorirane u smislu stvaranja mira u zemlji i izmirenja među ljudima‘

Milorad Pupovac

 Nenad Opacak/CROPIX

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac poručio je u četvrtak predsjednicima Republike i Vlade da, nastave li svađu, ne dolaze u Jasenovac na sutrašnju državnu komemoraciju u znak sjećanja na žrtve ustaškog logora.

"Tko god misli sutra doći i nastaviti takvu svađu, sramotnu svađu kakva se dogodila jučer i kakva se događa već mjesecima, onda nema potrebe dolaziti u Jasenovac jer na tom se mjestu ne treba svađati ni s kim, ni s potomcima partizana, ni s potomcima ustaša", naglasio je Pupovac koji je u izaslanstvu Srpskog narodnog vijeća sudjelovao na liturgiji u Mlaki i Krapju povodom Dana proboja logoraša u Jasenovcu.

Na novinarsko pitanje kako tumači aktualni odnos između predsjednika i premijera, izrazio je nadu da se svađa sutra neće ponoviti, "jer ako se dogodi to što je bilo jučer, bolje bi bilo da nitko ne dođe, to je i moja poruka".

"To mjesto mora biti mjesto pomirenja i žrtve moraju biti komemorirane u smislu stvaranja mira u ovoj zemlji i izmirenja među ljudima", dodao je.

Pozdravio je zaključke s nedavnog sastanka s premijerom te potpredsjednicima Vlade i nadležnim ministrima, na kojemu su, rekao je, raspravljena pitanja sastavljena u dokumentu "Deset točaka o Jasenovcu" te drugim pitanjima odnosa prema žrtvama ustaškog režima i njihovu statusu, kao i odnosu prema ustaškom pokretu u Hrvatskoj.

Pupovac je naglasio kako je taj sastanak "došao u zadnji tren", a da nije došao, istaknuo je, raslojenost u društvu bila bi još veća, pa ga je stoga ocijenio kao jednog od najuspješnijih i najkonkretnijih dosad po svim pitanjima o kojima se diskutiralo.

Na tragu dogovora o sankcioniranju veličanja ustaškog i drugih nacističkih režima

Naveo je kako su sudionici tog sastanka na tragu dogovora i opredijeljenosti da se ustanovi mehanizam sankcioniranja onih koji veličaju ustaški režim ili bilo koji drugi nacistički režim kao što je bio četnički ili neki treći.

"Usuglasili smo se da ćemo ići tražiti rješenje. Neću govoriti koje je to rješenje moguće i spominjano, jer to je stvar koju još treba raspraviti. Na tom sastanku postignut je napredak i u tom pogledu", poručio je Pupovac.

Novinare je zanimalo zašto predstavnici židovske zajednice neće sudjelovati na državnoj, već na komemoraciji 28. travnja, na što je rekao da je svatko bez dogovora odlučio zauzeti jedan dio komemoracije, prema vlastitom odabiru. Najavio je da će uz sutrašnju sudjelovati i na toj komemoraciji koju organizira koordinacija židovskih općina.

"To što predstavnici židovskog naroda neće doći, ne treba nikome zamjeriti", istaknuo je.

Obuljen Koržinek: 'Trebamo se posvetiti zločinima, a ne tome tko je došao'

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je u četvrtak kako je u sutrašnjem izvještavanju o obilježavanju Dana proboja zatočenika iz ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac potrebno govoriti o zločinima koji su se tamo dogodili, a ne o tome tko je došao.

Obilježavanje će se i ove godine održati bez zajedničkog odavanja počasti žrtvama, a na komemoraciji neće biti Koordinacije židovskih općina, koja je nezadovoljna pristupom vlasti tom mračnom dijelu povijesti.

Upitana kakvu to poruku šalje, Obuljen Koržinek je poručila kako Spomen-područje Jasenovac i Savjet Spomen-područja organiziraju komemoraciju sutra, upravo na sam dan proboja te će izaslanstvo Vlade i Hrvatskog sabora biti na toj komemoraciji, kao i veliki broj drugih dionika i predstavnika naroda stradalnika.

Sigurna je da svi oni koji se neće odazvati u tom terminu, nego će otići u nekom drugom, imaju svoje razloge.

"Pozivam vas da ne stvaramo od ove komemoracije neko pitanje razdora ili podjela u društvu, nego da nastojimo da se sutra prisjetimo svih žrtava i da znamo zašto tamo idemo. Tamo ne idemo da bismo iznosili neke svoje političke stavove o dnevnim političkim situacijama, nego da bismo komemorirali te zločine. To mjesto, datum i ti događaji traže dostojanstvo", poručila je Obuljen Koržinek.

Govoreći o zakonskoj zabrani pozdrava "Za dom spremni", podsjetila je kako je isticanje takvih simbola kažnjivo i po Prekršajnom i Kaznenom zakonu, da je policija puno puta postupala i privodila, da je Ustavni sud o ovom pitanju dao svoj stav, ali i kako postoji prostor da se usuglasi sudska praksa.

Navela je kako nastavljaju razgovor o tome, a mišljenja je kako najviše mogu napraviti kroz obrazovanje.

"Zato sam apelirala da sutrašnji dan posvetimo ne izvještavanju o tome tko je bio, kad, je li došao ili nije, nego da ga posvetimo snažnim porukama o zločinima koji su se tamo dogodili i da osvještavamo kroz medije i javne nastupe važnost njegovanja kulture sjećanja", poručila je ministrica.

Time će sigurno doprinijeti da neprimjerenih parola, poziva i događaja bude puno manje u našem društvu, dodala je.

Također je najavila kako će ususret hrvatskom predsjedanju Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA) sljedeće godine, u koordinaciji svih resora i svih partnera dodatno pokrenuti projekte koji se tiču edukacije mlađih generacija o holokaustu i zločinima.

Vezano za sastanke s predsjednikom Koordinacije židovskih općina Ognjenom Krausom, rekla je kako je Vlada otvorena za razgovor jer imaju isti cilj da spriječe pojave pozivanja na mržnju i isticanja neprimjerenih simbola. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:43