ŠEF SDSS-a

Pupovac o Vučićevoj ideji i srpskim zastavama: ‘Sam odlučujem što ću raditi i govoriti. Vukovar? Dolazim‘

Mnoge je iznenadio hladan Pupovčev odgovor na Vučićevu želju da svi Srbi diljem svijeta na jučerašnji datum izvjese srpsku zastavu
Milorad Pupovac
 Marko Todorov/Cropix

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke, Milorad Pupovac, bio je gost Dnevnika Nove TV gdje je razgovarao s Mislavom Bagom.

U razgovoru se dotakao svog odnosa sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ustaškog znakovlja, a potom je prokomentirao utjecaj SPC-a te recentne događaje u Crnoj Gori.

Mnoge je iznenadio hladan Pupovčev odgovor na Vučićevu želju da svi Srbi diljem svijeta na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave (15. rujan) izvjese srpsku zastavu, gdje god bili.

- Bilo je važno da se razjasni pod kojim se uvjetima mogu u Hrvatskoj i Srbiji koristiti zastave drugih zemalja. Bilo je važno da Srbi u Hrvatskoj razumiju da svoju nacionalnu trobojku mogu koristiti na praznike koje su vezane uz njihove institucije ili značajne praznike na službenim skupovima. Za nas je ta stvar jučer bila završena. Da smo imali više snage u drugim vremenima nego što su današnja, bio bih sretniji i mirniji čovjek, dodao je.

Prokomentirao je i činjenicu da se predsjednik Srbije obraća hrvatskim Srbima, nad kojima nema jurisdikciju.

- O tome kako ću ja govoriti i na koji način ću slati poruke, to pustite meni. Mi smo svoj posao odradili. Ničega što bi moglo zasmetati nije bilo, pređimo na naše stvari, ono na što je naš problem u Hrvatskoj.

Ponovno je prokomentirao ustaško znakovlje i zastave.

- Policija u pravilniku postupanja ima odredbu da se treba uklanjati. Vlada treba učiniti sve da nitko od pripadnika manjina ne bude izložen vanjskim pritiscima i da ne žive u bilo kojoj vrsti nelagode ili straha. Pozdrav Za dom spremni, ustaška zastava ili bilo što u vezi ustašva i njegovog oživljavanja ili opravdavanja u Hrvatskoj ne smije imati pravo javnosti, komentirao je Milorad Pupovac.

Bit će prisutan na 30. obljetnici pada Vukovora, premda nije rekao u kojoj koloni će biti. Rekao je - "o tome ćemo još razgovarati".

- Želim da podjele oko sjećanja i u Vukovaru i u drugim mjestima prestanu. I svatko treba dati svoj doprinos. Mi dajemo. Mislimo da je neophodno da ga daju svi.

Dotakao se susreta Mile Đukanovića sa hrvatskim državnicima, Andrejem Plenkovićem i Zoranom Milanovićem.

- Volio bih samo da je današnja posjeta predsjednika Crne Gore bila iskorištena za osvještavanje činjenice da je proteklih tjedan dana u Hrvatskoj bilo stvoreno raspoloženje protiv SPC-a. Ne samo Porfirija. Bilo je listova koji su govorili da treba zabraniti SPC, bilo je uglednih komentatora koji su govorili da tako nešto ova crkva može organizirati, da je riječ o političkoj organizaciji, o agenturi druge države i izvoru svega zla.

Na pitanje koji je pravi Porfirije, onaj koji je bio u Zagrebu ili onaj koji je sada u Beogradu.

- Mi ljude najprije cijenimo po riječima u danom kontekstu, rekao je Pupovac u razgovoru za Dnevnik.

Prokomentirao je i posljednje događaje u Crnoj Gori, kada se povodom ustoličenja mitropolita Joanikija narod sukobio s policijom.

- Pustimo ih. Sloboda vjeroispovijesti ne smije biti ometana. Ja ne stvaram neprijatelje tamo gdje ih ne trebam, a ako vidim da netko stvara neprijateljske okolnosti u području u kojem sam ja, činim sve da to ne bude tako", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:34