IMA LI RAZLIKE?

PUPOVAC 'Oni koji su u vrijeme Domovinskog rata uveli ZDS imali su u uredima slike Pavelića, dizali ruke u zrak i smatrali se nasljednicima ustaša'

 Ronald Gorsic / CROPIX

Saborski zastupnik i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac odgovorio je na upit treba li razlikovati službeni, kompromitirani pozdrav Nezavisne države hrvatske (NDH) 'Za dom spremni' razlikovati od pokliča "Za dom spremni" pripadnika postrojbi iz Domovinskog rata.

- Razlike nema, poručio je Milorad Pupovac, prenosi N1.

- Postoji razlika u ljudima koji su to uzvikivali. Oni koji su u vrijeme Domovinskog rata uveli taj pozdrav znali su što on znači i tko je to govorio. Zato su u uredima imali slike Pavelića, zato su dizali ruke u zrak i smatrali se nasljednicima ustaša, kazao je Pupovac komentirajući predsjedničinu izjavu.

Zastupnik SDSS-a smatra kako se u Hrvatskoj i dalje "drže otvorena vrata za ustaško nasljeđe".

Podsjetimo, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović poručila je nedavno kako treba razlikovati dva pozdrava. Njezino nedavno priznanje da je pogriješila kada je pozdrav "Za dom spremni" pravdala govoreći da je riječ o starom hrvatskom pozdravu izazvalo je dosta negativnih reakcija na desnom političkom spektru.

- Za dom" je jedna od povijesnih varijanti hrvatskog pozdrava i pokliča, a "Za dom spremni" jest službeni, kompromitirani pozdrav Nezavisne države hrvatske (NDH) koji treba razlikovati od pokliča "Za dom spremni" pripadnika postrojbi iz Domovinskog rata, koji je dio njihovih nikad zabranjenih insignija, rekla je u petak predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:32