ZBOG POZDRAVA GOTOVINI NA PREMIJERKU LJUTI I LIJEVI I DESNI

Pupovac: Opasno je kad se pozdravlja osuđene za najteže ratne zločine u Oluji

SDP: To je zloupotreba živih i mrtvih osoba. HDSSB: Premijerka Kosor nije razumjela da je pljesak bio upućen generalima, a ne njoj
 Čizmić/CROPIX

Predizborno i neprimjereno, to su prve reakcije političara na govor premijerke Jadranke Kosor tijekom obilježavanja akcije Oluja u Kninu. Predsjednica Vlade već je u prvoj rečenici posebno pozdravila Antu Gotovinu i Mladena Markača, generale koje je Haag nedavno nepravomoćno osudio za ratne zločine počinjene tijekom i nakon Oluje. U istom govoru, Kosor se prisjetila i pokojnog predsjednika Franje Tuđmana. Kritike premijerkina istupa stigle su iz opozicijskih redova, ali i od SDSS-a, koalicijskog partnera HDZ-a.

Borba za svaki glas

- Zabrinjavajuće je i opasno kad se nepravomoćno osuđene za najteže ratne zločine u Oluji pozdravlja, bez obzira iz kojih razloga i u kojem kontekstu - smatra Milorad Pupovac, potpredsjednik SDSS-a. Iako pazeći da ne imenuje premijerku, Pupovac je jasno rekao što misli kada se tijekom obilježavanja Oluje veličaju upravo osobe koje se sumnjiči za protjerivanje hrvatskih Srba.

Iz tzv. lijevog političkog spektra dolaze još žešće reakcije. Na djelu je predizborna retorika, borba za svaki glas i po svaku cijenu, upozoravaju narodnjaci.

- S obzirom na skore izbore, u HDZ-u vlada atmosfera ‘daj šta daš’, struganje sa svih strana za glasove.

‘HDZ izgubio busolu’

Očito su ocijenili da im prijeti neka organizacija zdesna pa su malo zaboravili na pravnu državu, Europsku Uniju, završetak pregovora i Poglavlje 23. U HDZ-u vrijedi pristup ‘izloga’, da se ponudi puno različitih stvari za različite dijelove društa, od čega na kraju neće biti ništa - upozorava Vesna Pusić, predsjednica Kluba zastupnika HNS/HSU.

I u SDP-u premijerkino iznenadno prisjećanje na haaške optuženike i Tuđmana dovode u vezu sa skorim izborima. - Godinama su u HDZ-u zatajivali Tuđmana. Bilo im je zabranjeno spominjati ga, a sada ga i mrtvog prizivaju u pomoć. Ne rade to iz uvjerenja, nego iz teškog licemjerja. To je zloupotreba i živih i mrtvih osoba. Gadljivo je sada sjetiti se generala, a znamo da su ih sami isporučivali Haagu. Prije nekoliko godina Kosor je govorila da ne bi prepoznala Gotovinu da ga sretne. U međuvremenu nije pitala ni za njegovo zdravlje ni za pomoć. Bi li ga sada prepoznala? HDZ je izgubio svaku busolu. To im je zadnja linija kako misle da mogu prevariti narod - rekla je Ingrid Antičević Marinović, potpredsjednica Kluba zastupnika SDP-a.

Kut gledanja desnice

I desnica je ljuta na Kosor, ali iz posve drugog razloga. Za HDSSB nije sporno veličanje haaških optuženika, nego što to čine “osobe koje su u stanju progoniti i zatvarati, a onda, kada im treba, bez imalo srama u iste se ljude zaklinjati”.

- Tužno je bilo gledati ushićenje premijerke koja ne razumije da se pljeskalo Gotovini, Markaču i braniteljima, a ne njoj - rekao je Vladimir Šišljagić, predsjednik HDSSB-a, na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:41