ŽRTVE IZ 1995. GODINE

PUPOVAC 'Pravosuđe još nije kaznilo odgovorne unatoč obećanjima nakon oslobođenja generala'

 Jure Mišković/CROPIX

VARIVODE/GOŠIĆ - U znak sjećanja na srpske civile s područja Šibensko-kninske županije koji su ubijeni nakon vojno-redarstvene akcije Oluja, u selima Varivode i Gošić danas su održani komemorativni skupovi.

"Riječ je skupovima sjećanja za šesnaest osoba starije životne dobi koji su ljeta 1995. ostali u svojim domovima u vjeri da na svome mogu dočekati bilo koju vlast, vojsku i državu", istaknulo je Srpsko narodno vijeće (SNV) u priopćenju nakon komemoracije.

Podsjećaju kako su "prijašnjih godina komemoraciji prisustvovali predstavnici državnog vrha Republike Hrvatske i obvezali se da će se zalagati za kažnjavanje zločinaca". "Budući da se više od 19 godina nakon završetka Oluje gotovo ništa nije napravljeno po pitanju procesuiranja odgovornih za počinjene zločine, SNV ni ove godine na komemoraciju nije pozvao predstavnike vlasti", ističe, među ostalim, SNV.

"Devetnaest godina čekamo da oni koji su odgovorni za smrt ovih ljudi budu kažnjeni, ali pravosuđe to još uvijek nije učinilo unatoč obećanjima predsjednika i premijera države nakon oslobođenja generala Gotovine i Markača. Zbog svega toga i dalje izostaje osjećaj pravde", kazao je pred okupljenima u Varivodama predsjednik SNV-a Milorad Pupovac. Ustvrdio je da su "počinjeni zločini posljedica procesa proizvodnje mržnje koji je na ovdašnjim područjima započeo prije 25 godina".

"Taman kada smo pomislili da glasovi mržnje trebaju biti stvar prošlosti, posljednje dvije godine ponovno su se počeli javljati oni koji ih šire. Istodobno, u javnosti se javljaju i oni koji naglašavaju važnost utvrđivanja odgovornih za zločine počinjenih nakon Drugog svjetskog rata, a u slučajevima gdje postoje živi svjedoci i počinitelji, kao što su Gošić i Varivode, ne poduzima se ništa. Sve to ukazuje na činjenicu da je naša država u rukama onih koji ne žele da se društvo suoči sa strahotama prethodnog rata", dodao je Pupovac i napomenuo "da svi zločini, bez obzira na stranu u ime koje su počinjeni, zavrjeđuju osudu".

Čedomir Marić iz udruženja Suza kazao je da je današnja komemoracija znak da žrtve zločina nikada neće biti zaboravljene. "Iako znamo da je pred nama mukotrpan posao, primjeri iz Varivoda, Gošića i Golubića, gdje su podignuti spomenici, potvrđuju da je moguće njegovati kulturu sjećanja", napomenuo je.

Dragan Pjevač iz Koordinacije srpskih udruženja nestalih i poginulih lica s prostora bivše Jugoslavije je pred okupljenima ispred spomenika u Gošiću, koji je otkriven na prošlogodišnjoj komemoraciji, rekao da je "ovim zločinima zajedničko da su u njima stradali nevini civili koji nisu predstavljali prijetnju hrvatskoj državi i to što za kukavička ubojstva nikada nisu odgovarali egzekutori koji se u svojim sredinama i dalje slave kao heroji".

"Suosjećamo sa svim nevino stradalima u Hrvatskoj i nadamo se da će doći i taj dan kada će većina hrvatskog stanovništva suosjećati s civilima stradalima u Gošiću", rekao je Pjevač na komemorativnom skupu u Gošiću na kojem se okupljenima obratio i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.

"Još uvijek se troši tolika energija da se ti zločini prikriju i ne kazne, a to nije samo opterećenje za obitelji ubijenih i nas kojih se okupljamo u njihovu slavu, već i za društvo u cjelini", rekao je, uz ostalo, Pupovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:25