KRIZA NA VIDIKU?

Pupovac predložen za šefa važnog Odbora, digla se uzbuna u Domovinskom pokretu, HDZ tvrdi: ‘Evo što je istina...‘

Do dogovora mora doći vrlo brzo jer je sjednica sazvana za sutra ujutro

Milorad Pupovac i Andrej Plenković 

 Damjan Tadic/Cropix

Premijer Andrej Plenković ipak se nije odrekao Milorada Pupovca i SDSS-a i smatra ih dijelom parlamentarne većine, zbog čega je danas izbila prva ozbiljna kriza u koalicijskim odnosima HDZ-a i Domovinskog pokreta, piše Novi list.

U HDZ-u žele da Pupovac postane predsjednik saborskog odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, i to u kvoti većine u Saboru.

Vodstvu Domovinskog pokreta ta se ideja, očekivano, nije nimalo svidjela jer je upravo izbacivanje SDSS-a iz vladajuće koalicije, na čijem je čelu Pupovac, bio jedan od uvjeta kako bi se formirala većina HDZ-a i partnera s DP-om.

Za Nacional je dobro obaviješteni izvor iz Sabora komentirao trenutnu situaciju.

- Ante Sanader došao je danas zastupniku Domovinskog pokreta Igoru Peternelu s idejom da će HDZ predložiti Pupovca kao šefa tog saborskog Odbora za ljudska prava. Odmah je nastala uzbuna. Ivan Penava i Mario Radić zatražili su hitan sastanak s Plenkovićem jer nemaju namjeru to podržati, rekao je Nacionalu.

Novom listu se javio Peternel i govorio o gorućoj temi.

– Domovinskom pokretu je apsolutno neprihvatljivo da Pupovac ili netko drugi iz SDSS-a bude predsjednik nekog odbora koji je u kvoti parlamentarna većine. Protivno bi to bilo našem koalicijskom sporazumu s HDZ-om. Može na čelu Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, što se DP-a tiče, biti svatko od preostale petorice zastupnika nacionalnih manjina, ali SDSS-ovac ne. To je naš čvrst stav i HDZ će morati ponuditi drugo rješenje, rekao je predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta.

Novi list zaključuje da do dogovora mora doći vrlo brzo jer je za sutra rano ujutro sazvana sjednica Odbora za izbor imenovanja, koja u dnevnom redu ima prijedloge imenovanja predsjednika i potprdsjednika niza odbora, pa tako i onog koji je HDZ namijenio Pupovcu.

O imenovanju Pupovca za Jutarnji list se oglasio i glasnogovornik HDZ- a Marko Milić i demantirao napise koji su se danas pojavili u medijima.

- Netočan je navod da je HDZ predložio Milorada Pupovca za predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Predsjednika tog Odbora predlaže Klub manjina, što je redovita praksa bila i u prijašnjim sazivima Hrvatskog sabora i oni će o tome donijeti svoju odluku nakon što obave konzultacije unutar svog Kluba. Mi ćemo podržati njihov prijedlog uvažavajući i stav partnera, DP-a i drugih stranaka koje su dio parlamentarne većine, zaključili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. lipanj 2024 17:23