OŠTAR ISTUP

PUPOVAC U SABORU PROČITAO PROSTO PISMO 'Kako se usuđuješ đu*** jedno muslimansko'

Vlada je nesposobna i do kada će u svojoj nesposobnosti probleme, pa i one sa sindikatima, rješavati ovakvim potezima, zapitao je Reiner
Zagreb, 201112.Srpsko narodno vijece.Odrzana je konferencija za medije na kojoj su se clanovi Srpskog narodnog vijeca obratili predsjednicima Hrvatske i Srbije povodom presuda generalima Gotovini i Markacu.Na fotografiji: predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.Foto: Marko Todorov / CROPIX
 Marko Todorov / CROPIX

NOVO: 12:20 - Saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac zatražio je danas stanku u ime Kluba nacionalnih manjina, nakon koje je izvijestio kako je zastupnik bošnjačke manjine Nedžad Hodžić dobio pismo u kojem ga je anonimni autor izvrijeđao na nacionalnoj osnovi.

U pismu punom uvreda i psovki, koje je Pupovac pročitao zastupnicima, među ostalim stoji i ona "Kako se usuđuješ, đub.. jedno muslimansko, izgovoriti sveto ime Vukovar?" te se Hodžiću sugerira da "po mogućnosti kupi kartu u jednom smjeru" da ga, kako ističe anonimni autor, Hrvati više ne moraju gledati ni slušati.

"Budući da se u našoj politici i javnosti smatra da je ovo normalno i da smo naviknuti na ovu vrstu fašističkih poruka, pred danom gdje smo se svi dužni sjećati, a ne voditi političke obračune, bila mi je dužnost da ovo pročitam", obrazložio je Pupovac.

U našoj politici i javnosti ovo se smatra normalnim i navikli smo na ovu vrstu fašističkih poruka koje mogu završiti zlom kao što jesu i '91, nastavio je Pupovac.

Nedžad Hodžić zastupnicima je ispričao kako je osobno tri godine školovao jedno vukovarsko dijete te pozvao zastupnike da pomognu da "ovo društvo ozdravi".

Reagirao je i predstavnik talijanske manjine Furio Radin koji je ocijenio da je situacija u Vukovaru eskalirala, a na politiku tolerancije i međusobnog uvažavanja pozvala je i potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec.

---------------------------------

ZAGREB - Saborski zastupnik HDZ-a Željko Reiner poručio je jutros kako je odluka vlade o uvođenju radne obveze za liječnike protuustavna i protuzakonita.

Vlada je nesposobna i do kada će u svojoj nesposobnosti probleme, pa i one sa sindikatima, rješavati ovakvim potezima, zapitao je Reiner u Hrvatskom saboru nakon stanke koju je zatražio njegov klub zbog uvođenja radne obveze liječnicima.

LIJEČNICI NE PREKIDAJU ŠTRAJK Najavili nove sindikalne akcije

Po Reinerovim tvrdnjama, jedini hrvatski zakon koji spominje radnu obvezu je Zakon o obrani, a može ju uvesti vlada u slučaju ratnog stanja ili neposredne ugroženosti. Stoga je, kazao je, kada je čuo za takvu odluku pomislio da je ratno stanje ili elementarna nepogoda te je, kao pričuvni časnik, namjeravao doći u vojnoj odori.

Reiner je upozorio i kako u Hrvatskoj svake godine ima sve manje liječnika. „Samo u srpnju ih je šestero napustilo Hrvatsku i otišlo u Njemačku, Veliku Britaniju i Skandinaviju“, naglasio je.

Članovima vlade poručio je da ako ovako nastave uskoro ih neće imati tko liječiti. „Brine li to koga u Vladi? Oni ionako uvijek dođu kod specijalista i stručnjaka bez ograničenja i čekanja“, rekao je Reiner.

Veliko produljene liste čekanja u bolnicama rezultat je raspolovljenog budžeta za ljekove i potrošni materijal, kazao je Reiner. „A s polovicom novca možete ugraditi samo polovicu umjetnih kukova ili pacemakera“ rekao je i ustvrdio da sanacijom zdravstvenih ustanova nije napravljeno ništa.

Laburist Branko Vukšić poručio je kako je kamen u zdravstvu "krenuo nizbrdo" još kad je vlada donijela odluku o smanjivanju zdravstvenih doprinosa.

„Uvođenje radne obveze samo je potvrda kako vlada nije uspostavila socijalni dijalog, a nije pokazala niti pravu volju za to“, ocijenio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. siječanj 2023 01:56