POZDRAV IZ ROVINJA

Pušači, nećete biti sretni: Cigarete poskupjele za jednu kunu

ZAGREB - Cigarete iz Tvornice duhana Rovinj skuplje su za 1 kunu. Tako je pušačima Nova godina donijela njima vjerojatno najgoru vijest. Poskupljuje šest brendova: Filter 160 soft, Filter 160 box, Largo, MC , Ronhill i York soft.

- Kao što je poznato, samo porezi u cijeni cigareta sudjeluju sa 70 posto. Kod posljednjeg povećanja trošarina, od 1. listopada 2010., TDR je za određeni broj brendova zadržao stare cijene i snosio dodatno porezno opterećenje. Kako to više nije u mogućnosti, TDR je, od 1. siječnja 2011., za šest od 40-ak svojih brendova povećao cijenu za 1 kunu - stoji u priopćenju iz tvrtke.

Hrvati tijekom godine popuše čak 484 milijuna paketa cigareta , što znači da u prosjeku svaki godišnje popuši oko 9700 cigareta, a za to utroši oko 39.000 minuta ili 650 sati, ili gotovo mjesec dana života, ili 2,5 radna mjeseca. Kad bi se službenim brojkama dodale kutije kupljene na crno, vjerojatno bi se udvostručili podaci o popušenim cigaretama.

Još je u kolovozu bilo naznaka poskupljenja cigareta, zbog promjene trošarina.

"Novom promjenom trošarina Hrvatska ima trošarine veće od onih koje zahtijeva Europska unija u svojim smjernicama. Ovim promjenama gube svi – potrošači, proizvođači, trgovina i država. Za očekivati je smanjenje prihoda proizvođača i trgovine, stvaraju se preduvjeti za daljnje povećanje neoporezovane potrošnje, a izostat će i očekivani prihodi proračuna“, izjavio je ljetos predsjednik Uprave TDR-a Davor Tomašković .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:14