ŠTETA OD POPLAVA

PUSIĆ ZAHVALILA NA POMOĆI 'Emirati poslali 1,5 milijuna dolara, a Makedonci 100.000 eura'

Zagreb, 290514.Markov trg.Redovita sjednica vlade.Na fotografiji: Zoran Milanovic.Foto: Goran Mehkek / CROIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Na početku današnje sjednice Vlade premijer Zoran Milanović izvijestio je o stanju u poplavljenoj Slavoniji, javlja Dnevnik.hr.

- Sanacija u Gunji i Posavini ide dobro koliko se situacija može nazvati dobrom. Kad se ukine državni stožer treba pristupiti konkretnim projektima. Jedan dio objekata ćemo morati srušiti, ali ćemo ih i iznova izgraditi - rekao je premijer i dodao da će se uskoro sastati kako bi dogovorili konkretne mjere o rušenju kuća.

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade je, uz ostalo, prijedlog odluke o zaključivanju ugovora s trgovačkim društvima Belje, Darda i Žito, o isporuci stočne hrane za prehranu stoke izmještene sa poplavljenih područja.

- Stoci s poplavljenog područja osigurana je veterinarska skrb. Od Belja i Žita nabavit ćemo stočnu hranu za idućih par mjeseci vrijednu 5,3 milijuna kuna - kazao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

- Osigurali smo dodatna sredstva za 100%-tno financiranje sanacije odlagališta Kraplja (Gunja) i Rosulja (Hrvatka Kostajnica) - kazao je Mihael Zmajlović.

Na kraju otvorenog dijela sjednice ministrica Vesna Pusić iskoristila je priliku da zahvali državama koje su ponudile ili već dale pomoć Hrvatskoj vezano za poplave, piše Dnevnik.hr. Donacija Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su odredili 1,5 milijuna dolara za pomoć, iskoristit će se za kupnju kontejnera.

Pusić je posebno istaknula Makedoniju na doniranih 98.550 eura. Iako i sama ima slične probleme, Makedonija je odlučila pomoći u teškim uvjetima, rekla je Pusić. Novac je donirao i njemački Crveni križ.

Vlada će raspravljati i o odluci o provođenju mjera gospodarenja otpadom nakon poplave na području Vukovarsko-srijemske županije. Radi provođenja tih mjera Vlada zadužuje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da osigura sredstva procijenjene vrijednosti 50 milijuna kuna, iz viška prihoda Fonda za 2013. godinu.

Pred Vladom je i prijedlog odluke o visini naknade troškova izborne promidžbe za izbor članova u Europski parlament. Predlaže se da se za političke stranke i liste grupe birača po osvojenom mjestu u Europskom parlamentu, utvrdi naknada troškova izborne promidžbe u iznosu od 43 tisuće kuna, a za one koje su dobile najmanje pet posto važećih glasova birača, a nisu osvojile mjesto u Europskom parlamentu, 25 tisuća kuna.

Od jeseni cestarina na autocesti Zagreb-Sisak

Vlada je danas donijela odluku o uvođenju naplate cestarine za autocestu A11 Zagreb - Sisak, te uredbu o podizanju tarifa upravnih pristojbi za spise i radnje pred diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Cestarina bi na dionici Buševec - Lekenik, koja bi prema planu trebala biti završena ove godine, za prvu kategoriju vozila trebala iznositi devet kuna.

Napomenuvši da dio autoceste koji kreće iz Zagreba, s Ranžirnog kolodvora, neće biti gotov na jesen kao dionica Buševec - Lekenik, premijer Zoran Milanović rekao je da je to zato što Grad Zagreb ne zna, ne može ili ne želi riješiti imovinsko-pravne odnose na trasi autoceste.

"Država će svoj dio posla obaviti, vidjet ćemo treba li raditi sve, kako bi građani mogli koristiti autocestu i voziti se njome do Siska iz centra Zagreba", rekao je premijer.

Također, Vlada je na današnjoj sjednici uredbom povisila tarife upravnih pristojbi za spise i radnje pred diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u inozemstvu.

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić objasnila je da je to potrebno jer je Hrvatska preuzela obveze prema provedbi propisa Europske unije, ali i zbog činjenice da tarife nisu podizane od 1996. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:36