UHIĆENA U HRVATSKOJ

Pussy Riot o Aji Nijazovoj: ‘U Sloveniji su joj se čak ispričali, tužitelj ju je i zagrlio, nisu je zatvorili‘

Ovdje je smještena u neprikladnim uvjetima, u maloj sobi s još sedam osoba, jučer je bila gladna, dodaje odvjetnica Lina Budak

Pussy Riot i odvjetnica Lina Budak

 Screenshot/Jutarnji.hr

- Aja Nijazova uhićena je na slovensko-hrvatskoj granici prema nalogu vrlo čudne Interpolove tjeralice. Turkmenistan je jedna od najstrašnijih diktatura u svijetu, poput Sjeverne Koreje, ali manje 'popularna' od spomenute. Aja je iz Turkmenistana pobjegla prije više od 20 godina sa svojim tad malim sinom.

Uhićena je u Hrvatskoj na Dan državnosti pa su nam rekli da će pred sud biti izvedena dan poslije upravo zbog praznika, ali nekako je ipak završila pred tim sudom, bez odvjetnika, bez tužitelja, samo s prevoditeljem, što nam je bilo jako šokantno. Taj isti sud napisao je odluku da Aja može ovdje biti u zatvoru do 30 dana.

Hrvatske vlasti zatražile su od turkmenistanske vlasti da im pošalje dokumentaciju o slučaju. Zastrašujuće je to što je Turkmenistan puno gori od Rusije, tamo ubijaju ljude, Ajin otac ubijen je u zatvoru, to je bio jedan od razloga zašto je ona i pobjegla iz zemlje. Samo želim da je oslobode, ona nije kriminalka, nije napravila ništa protuzakonito.

U Sloveniji smo imale sličnu situaciju, ali ondje su joj se čak ispričali, tužitelj ju je i zagrlio, nisu je zatvorili - izjavila je u srijedu ispred Remetinca Maria Maša Aljohina, članica Pussy Riota.

- Nas brine ova ključna stvar - Aja slobodno putuje po europskom kontinentu, jedino gdje je zapela bilo je u Sloveniji, gdje je to brzo razriješeno, a u Hrvatskoj je, nažalost, pritvorena. Uvjeti u našim zatvorima su gori nego u ruskima, gdje je Aja odrobijala šest godina. Ovdje je smještena u neprikladnim uvjetima, u maloj sobi s još sedam osoba, jučer je bila gladna, stoga pozivam da se i pučka pravobraniteljica priključi ovom slučaju i obavi razgovor s mojom klijenticom. Podnijet ćemo žalbu protiv rješenja o pritvoru. Zabrinuti smo za njezino stanje, nema razloga da bude uhićena, ta tjeralica trebala bi biti maknuta - dodala je odvjetnica Lina Budak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:51