ŠEFICA DORH-a

‘Pustite nas da radimo svoj posao. Ljudi u DORH-u griješe, ali tražiti korupciju u svakoj greški je ispod svake razine‘

‘Pritisku predsjednika Vlade nisam izložena, predsjednik vlade ima informacije koje po zakonu smije i može imati. I ništa više‘

Zlata Hrvoj Šipek

 Damjan Tadic/Cropix

- Pritiscima predsjednika Vlade nisam izložena. On ima samo informacije koje po zakonu može ili mora imati. Izložena sam pritiscima pojedinih političara, pripadnika raznih lobija... Ali DORH koji vodim nije tu da ispunjava želje pojedinaca. Što se premijera tiče, nikad me nije pitao za ministra graditeljstva Paladina. Istina je da smo vodili jedan razgovor nakon izjave predsjednika Republike da bi nekoga trebalo utamničiti (ministra obrane Marija Banožića, nap. a.). Tražio je da DORH javno reagira na te izjave predsjednika RH, ali kao što znate, mi nismo reagirali. Premijer nema niti jednu informaciju koju ne smije imati. Isto vrijedi i za predsjednika RH. Vodi se politička borba među strankama I u tu borbu se pokušava uvući DORH. U tim igrama ja neću sudjelovati - rekla je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek na početku javnog saslušanja koje je upravo počelo pred članovima Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije (kolokvijalno: Antikorupcijsko vijeće).

Javno saslušanje čelnice DORH-a sazvano je radi "ispitivanja eventualnog političkog utjecaja na rad Državnog odvjetništva".

Glavna državna odvjetnica nezadovoljna je suđenjem ljudima putem medija: “Postavite vješala, uštedjet ćemo!”.

Sve političare je pozvala da se suzdrže od nepotrebnih medijskih istupa o pojedinim slučajevima koje vodi Državno odvjetništvo jer svaka izjava ima svoje reperkusije.

- Jedan čovjek je osuđen na bezuvjetnu kaznu i na psihijatrijsko liječenje jer je prijetio da će me ubiti nakon što je čuo izjavu predsjednika Republike – rekla je Hrvoj-Šipek.

Iako nije član Antikorupcijskog vijeća, saborski zastupnik Hrvoje Zekanović na današnjem javnom saslušanju glavne državne odvjetnice može sudjelovati kao i bilo koji drugi zastupnik. Zekanović je saslušanje Zlate Hrvoj-Šipek iskoristio za obračun s čelnikom Antikorupcijskog vijeća Nikolom Grmojom kojeg je nazvao glasnogovornikom predsjednika RH Zorana Milanovića.

- Izbacite me sa sjednice! - poručio je Zekanović nakon što mu je Grmoja dao opomenu jer je, kaže, prekršio dogovorena pravila igre današnjeg javnog saslušanja uzimajući riječ i nakon što je već postavio svoje pitanje i dobio na njega odgovor od Glavne državne odvjetnice.

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja, predsjednik Antikorupcijskog vijeća, rekao je jučer: “Moj cilj je neovisan i nepristran DORH koji jednako tretira sve građane Republike Hrvatske neovisno o njihovom političkom položaju, utjecaju ili financijskoj moći. Inicirao sam sazivanje javnog saslušanja Glavne državne odvjetnice na Antikorupcijskom vijeću kako bi Zlata Hrvoj-Šipek odgovorila na pitanja o pozivima predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i mogućem utjecaju na rad DORH-a”.

Na pitanje ima li ozbiljne indicije da premijer ili drugi članovi Vlade utječu na rad DORH-a i Zlate Hrvoj-Šipek, potpredsjednik Mosta kaže kako je "premijer sam priznao da je zvao Glavnu državnu odvjetnicu oko moguće istrage protiv ministra obrane Marija Banožića".

- Osumnjičenik se sam razotkrio - zaključio je zastupnik Mosta.

Grmoja se referirao na nedavno priznanje premijera Andreja Plenkovića da je, očito nezadovoljan postupanjem DORH-a, nazvao glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj-Šipek. Premijer je svoj poziv čelnici DORH-a obrazložio izostankom njihove reakcije na uzastopne javne nastupe predsjednika Republike Zorana Milanovića u kojima je saborskog zastupnika Hrvoja Zekanovića i ministra obrane Marija Banožića optužio za kršenje zakona. Zekanovića je optužio da je primio mito, a Banožića da je kao ministar državne imovine zlouporabio svoj položaj pogodovanjem pojedinim korisnicima državnih prostora.

Iako nije član Antikorupcijskog vijeća, Hrvoje Zekanović današnjem javnom saslušanju Glavne državne odvjetnice može sudjelovati kao i bilo koji drugi zastupnik. Zekanović je saslušanje Zlate Hrvoj-Šipek iskoristio za obračun s čelnikom Antikorupcijskog vijeća Nikolom Grmojom kojeg je nazvao glasnogovornikom predsjednika RH Zorana Milanovića.

- Izbacite me sa sjednice! - poručio je Zekanović nakon što mu je Grmoja dao opomenu jer je, kaže, prekršio dogovorena pravila igre današnjeg javnog saslušanja uzimajući riječ i nakon što je već postavio svoje pitanje i dobio na njega odgovor od Glavne državne odvjetnice.

Saborskog zastupnika Mosta Zvonimira Troskota zanimalo je bavi li se DORH (bivšim) ministrom gospodarstva Tomislavom Ćorićem kao se "ne bi neugodno iznenadili pošto je Ćorić predložen za viceguvernera Hrvatske narodne banke".

- To pitanje ulazi u zonu onih o kojima javno ne mogu govoriti. Načelno mogu reći da u kompliciranim slučajevima nije dovoljan samo jedan iskaz, već je te tvrdnje potrebno provjeriti cijelim nizom daljnjih radnji - kaže Hrvoj-Šipek.

image

Nikola Grmoja na sjednici Antikorupcijskog vijeća

Damjan Tadic/Cropix

Zastupnica političke platforme Možemo! Urša Raukar pitala je zbog čega DORH nije posvetio veću pažnju analizi propusta u slučaju Žalac.

Hrvoj Šipek odgovorila je da je u USKOK-u donesena odluka u veljači 2021., a ured europskog tužitelja je počeo s radom 1. lipnja.

- U međuvremenu je OLAF dostavio podatke, ne DORH-u, nego uredu europskog tužitelja koji je tada zatražio da mu se dostavi taj spis. S obzirom na pravila koja su postojala i bila utvrđena, da se svi otvoreni predmeti koji bi spadali u nadležnost europskog tužitelja, ovaj predmet nije dostavljen i to je propust. Ali ne takve naravi... Da je OLAF dostavio što je trebao DORH-u, odnosno USKOK-u, ovaj predmet bi se aktivirao i istražio..., rekla je Hrvoj Šipek.

Mirela Ahmetović (SDP) rekla je kako je iznimno cinično prozvati medije zbog pritiska kad "mediji rade ono što DORH ne radi", prenosi N1.

Navela je da su mediji otkrili aferu Žalac kad je ostao dojam da je DORH tu aferu pokušao sakriti. "I vi ste glavna državna odvjetnice zaslužni za taj dojam", rekla je Ahmetović dodajući da je ured europskog tužitelja pokrenuo istragu temeljem napisa u medijima, što DORH ne može.

- Ne sjećam se da bilo koji dužnosnik tako jasno i glasno prozivao DORH. Premijer je javno priznao da on digne telefon i osim svoje prijatelje u EK-u nazove i državnu odvjetnicu i kaže joj s čim se slaže, s čim ne. Što je on napravio nego nazvao i intervenirao, ne bez cilja nego u cilju zaštite Banožića od kaznenog progona. Mene bi zanimalo kako je taj razgovor djelovao na državnu odvjetnicu i zašto jer je nevjerojatno da ona osjeća pritisak od medija, oporbe, a ne od razgovora s premijerom koji od nje nešto traži, a sutra je može smijeniti, rekla je Ahmetović dodajući da Hrvoj Šipek neće priznati pritisak, ali da drugo nije ni očekivala.

image

Zlata Hrvoj Šipek

Damjan Tadic/Cropix

Damir Habijan (HDZ) je Mirelu Ahmetović upozorio na dvostruka mjerila spominjući slučaj sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček.

- Ne vidim o kakvom vi to pritisku HDZ-a na DORH govorite, a događaj se upravo suprotno. DORH je upravo neovisan kakav i treba biti. Pitanje za glavnu državnu odvjetnicu o slučaju Ikić Baniček: Je li konačno dostavila dokumentaciju, rekao je Habijan.

Ahmetović je odgovorila da je činjenica da je premijer nazvao glavnu državnu odvjetnicu što nije smio.

- Ja nikome ne prišivam lopovluk, samo podsjećam da je HDZ pravomoćno osuđena zločinačka organizacija. Nitko ne spori ponašanje nijednog člana SDP-a, rekla je Ahmetović.

Habijan joj je odgovorio da se "nada kako je nazvala svoju kolegicu i apelirala na nju da dostavi dokumentaciju kako bi i dokazala svoju vjerodostojnost koju tako silno želi pokazati".

Željko Jovanović (SDP) je rekao kako je Hrvoje Zekanović "trbuhozborac koji je uvreda svemu što ovaj etički odbor predstavlja" te da nam "nema spasa dok ovu državu vodi HDZ", a Zekanović je zatim Grmoju pitao hoće li ga opomenuti.

Razvila se burna rasprava između Zekanovića i Jovanovića, a bivši SDP-ov ministar je zatim napustio sjednicu. Pridružio mu se i Zorislav Antun Petrović, koji je ranije upozorio da će otići ako se ne bude održavala pristojna rasprava, a Grmoja je potom i Zekanovića zamolio da napusti sjednicu i oduzeo mu riječ.

Zekanović je burno reagirao na to optužujući Grmoju da brani Jovanovića koji ga vrijeđa.

- Stali ste na stranu Jovanovića i Ahmetović, a trbuhozborac ste i glasnogovornik najvećeg rusofila u Hrvatskoj, rekao je Zekanović optužujući Grmoju da nije ni riječju spomenuo 'svog šefa s Pantovčaka' koji mu je naredio zavjet šutnje. Grmoja ga je ponovno zamolio da napusti sjednicu.

Zekanović nije otišao ni tada.

- Vrijeme je da čujemo jasne odgovore na jednostavna pitanja. Izvješćuje li se premijera o istragama. Rekli ste da ne. Ono na što treba odgovoriti ovo saslušanje, nitko ne spori da postoje kontakti između vlasti i DORH-a, ali mi moramo odgovoriti na pitanje dokle seže ta suradnja, što je dopušteno, što nije, rekao je Grmoja.

- Možda nećemo dobiti sve odgovore koje tražimo, ali ćemo biti bliže istini, rekao je Grmoja, a Dalija Orešković rekla je da se ne slaže s tim da će se nakon ovog saslušanja biti bliže istini.

Karolina Vidović Krišto spočitnula je Glavnoj državnoj odvjetnici da se ponaša kao da je djelovanje DORH-a stvar dobre volje, a ne zakona, spominjući slučaj adventskih kućica.

- Tko vam daje za pravo da suspendirate pravni poredak? Tko vam je dao za pravo?, rekla je navodeći da DORH nije podignuo optužnicu protiv Todorića zbog manipuliranja bilancama.

- Štitite li time ministra Marića koji je u Agrokoru bio zadužen za taj segment? Nitko vas nije ovlastio da kršite zakone. Tko vam je dao za pravo da suspendirate pravni poredak? Hrvatska je ugrožena zbog korupcije koju vi štitite, rekla je Vidović Krišto.

Hrvoj Šipek: Cijelo vrijeme se pila okreće naopako

- Odgovoriti na ovakve konstrukcije zastupnici koja ne poznaje propisane procedure i način rada je jako teško. Odluke suda može preispitivati samo viši sud, u svakoj demokratskoj zemlji. Molim vas... Govorite o Agrokoru, o Puklin, slučaj uhićenja Alerić Puklin bi trebao potvrditi spremnost DORH-a da radi i obračuna se s onima koji ne rade kako treba. Vi mene optužujete i cijeli sustav. Cijelo vrijeme se pila okreće naopako. I ja bih trebala ovdje stočki trpjeti i slušati. Odluke su na ovom Vijeću, čini mi se, bile donesene prije nego što je i poziv upućen. Vi svojim istupima kod ljudi stvarate pogrešan dojam. DORH se neće uvući u obračune pozicije i opozicije, mi imamo zakon i radimo po zakonu, odgovorila je Hrvoj Šipek zastupnici Vidović Krišto.

Zlata Hrvoj Šipek rekla je na kraju kako se oko premijerove izjave stvorila bura u čaši vode, sve zbog izjave da bi ona trebala reagirati na predsjednikove izjave, što ona ne smatra pritskom.

- On nije tražio da ne donosim odluku, na bilo koji način utjecati na odluku DORH-a. Zbog jednog telefonskog razgovora kojim se ne utječe na odluke DORH-a, uspjelo se ignorirati ono što je DORH napravio u zadnje dvije godine, rekao je Hrvoj Šipek dodajući kako su zaključke, na ovom Vijeću, donijeli i prije nego što su je pozvali na saslušanje.

- Hoće li DORH pokrenuti neki postupak ili ne, to je stvar procjene. To je kao da pitate generala kakav mu je plan za bitku. O tome se ne govori, to je pitanje taktike, procjene, rekao je dodajući da je "ova rasprava potvrdila da hrvatsko društvo nije demokratski zrelo društvo".

Očito iznervirana brojnim aluzijama oporbenih saborskih zastupnika poput Nine Raspudića da u Državnom odvjetništvu ima i korumpiranih tužitelja, Glavna državna odvjetnica poručila je svima kako ljudi u DORH-u griješe i da će griješiti, ali da je nečiji propust ili grešku tumačiti koruptivnim djelom "ispod svake razine".

- Neću dozvoliti da DORH i ja sudjelujemo u ratovima političkih stranaka i opcija. Radimo svoj posao sukladno zakonu. Jesmo li ponekad pogriješili i hoćemo li pogriješiti? Ali svaku pogrešku tražiti pod korupciju, to je stvarno ispod svake razine. Vi nikada niste pogriješili? Trebate li zato biti optuženi za korupciju?, pitala je Hrvoj Šipek poručivši da se točno zna koju će priču i predmet izvući koji zastupnik.

- Ja jesam glavna državna odvjtnica, nosim odgovornost i od nje ne bježim. Ja nisam tu da zabavljam javnost, to je dozvoljeno vama kao političarima. Meni? Čime mene predsjednik Vlade može ucijeniti? Ja živim između Zagreba i vikendice da me nitko ne vidi. Ja se s prijateljima ne družim jer se ne može razgovarati o političkim temama. Tko mene može ucijeniti? Ja se cijeli život borim i pružam otpore. Ostavite nas na miru, pustite nas da radimo svoj posao. Ako nam ne želite pomoći, nemojte nam bacati klipove pod noge, rekla je Hrvoj Šipek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:06