VRUĆE PITANJE

PUT DO UKIDANJA POMICANJA SATA Kako bi se europska odluka primijenila i u Hrvatskoj, Vlada treba promijeniti samo jednu uredbu

 CROPIX

Europska komisija donijela je političku odluku o ukidanju zimskog i ljetnog računanja vremena te će, prema procjenama, najkasnije u naredne dvije godine sve države članice EU imati jedinstveno vrijeme tijekom cijele godine.

Ljetno ili zimsko

Međutim, nije odlučeno hoće li to biti ono “zimsko”, odnosno vrijeme kakvo smo imali prije odluke o pomicanju kazaljki dvaput godišnje, ili ono uvedeno, “ljetno” vrijeme.

Europska povjerenica za promet Violeta Bulc najavila je da će države članice same odlučiti jesu li za trajno ljetno ili zimsko računanje vremena, ali, kako pojašnjava Davor Škrlec, hrvatski eurozastupnik koji je bio među začetnicima inicijative za preispitivanje potrebe mijenjanja vremena, države to neće odlučivati pojedinačno, svaka za sebe, nego će donijeti zajedničku odluku.

- Neće se moći dogoditi da se jedna zemlja članica odluči za zimsko, a druga za ljetno računanje vremena. Sve će države u istom trenutku prijeći na isto računanje vremena. Osobno sam sklon odluci da se preuzme ljetno računanje vremena zbog životnih navika koje su se promijenile. Sve se kasnije počinje i završava s poslom i zato je danje svjetlo navečer važno, kako bi ga bilo i u slobodno vrijeme zaposlenih. Osobito to odgovara turističkim zemljama, kojima je što duže danje svjetlo navečer izravni interes - kaže Škrlec.

Kakav će stav zauzeti hrvatska Vlada te na kojim će ga parametrima bazirati, u subotu nismo mogli saznati od glasnogovornika Marka Milića koji nije odgovorio na naš upit, a o ovoj temi, kako nam je rekao politički koordinator stranke Davorko Vidović, ni SDP još nije zauzeo stav.

Odluka članica

Sudeći prema dosadašnjim signalima iz Bruxellesa, izvjesno je da će upravo ljetno vrijeme biti ono za koje će se u konačnici odlučiti države članice.

Europska je komisija odlučila odustati od pomicanja vremena svakih šest mjeseci, posljednje nedjelje u ožujku i listopadu, nakon što se 84 posto građana EU koji su se odazvali javnoj raspravi održanoj tijekom ljeta izjasnilo za ukidanje mijenjanja vremena tijekom godine. Većina se građana navodno također izjasnila za ljetno računanje kao bolju opciju.

Izmjena prijedloga

Europskoj administraciji sad predstoji izmjena prijedloga direktive, koja na nivou Unije regulira mijenjanje vremena. Izmijenjeni prijedlog šalje se Vijeću i Parlamentu na raspravu, a nakon toga na usuglašavanje i konzultacije s državama članicama. Tako usuglašen tekst prihvatit će Parlament i objaviti ga, zajedno s rokom koji će države dobiti da je ugrade u nacionalno zakonodavstvo. Hrvatska Vlada donosi Uredbu o ljetnom računanju vremena, a posljednja je donesena za četiri godine - 2018., 2019., 2020. i 2021. godinu. Međutim, ta se Uredba vrlo brzo može izmijeniti.

- Vjerujem da će direktiva biti gotova prije isteka mandata sadašnjeg EU parlamenta, dakle do proljeća sljedeće godine. Postoji mogućnost da ćemo u ožujku 2019. godine prebaciti sat na ljetno vrijeme i da će to biti posljednji put da to činimo. Ako se ipak procedura oduži, to će se najkasnije dogoditi 2020. godine - zaključuje Škrlec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:12