SUSRET U MOSKVI

Putin i Kosor: Za Družbu Adriu više nema zapreka

Russian Prime Minister Vladimir Putin, right, greets Croatian Prime Minister Jadranka Kosor during their meeting in the Novo-Ogaryovo residence outside Moscow, Saturday, June 19, 2010. (AP Photo/RIA-Novosti, Alexei Nikolsky, Pool)
 Alexei Nikolsky

MOSKVA - Rusija i Hrvatska pokazale su velik interes da se naftovod Družba Adria konačno realizira te bi uskoro taj dugo odgađani projekt mogao zaživjeti - doznajemo od jednog sudionika 40-minutnog sastanka hrvatske premijerka Jadranke Kosor i ruskog premijera Vladimira Putina u Moskvi, koja je došla na otvaranje predstavništva Hrvatske gospodarske komore.

Još ovog ljeta trebali bi se naći predstavnici dviju zemalja i dogovoriti sve o projektu. Razgovor o Družbi Adriji očekivao se s posebnom pozornošću jer je ponovno iskočio u prvi plan ruskih energetskih prioriteta, nakon što u zadnje vrijeme Rusija ima velikih problema u realizaciji transbalkanskog bugarsko-grčko-ruskog naftovoda Burgas - Aleksandropolis zbog sve većih sumnji koje u vezi s tim projektom izražava nova bugarska vlada Bojka Borisova.

Važan strateški partner

Na sastanku je još jednom potvrđeno i hrvatsko sudjelovanje u ruskom megaprojektu Južni tok te će se uskoro osnovati zajedničko poduzeće ruskog Gazproma i našeg Plinacroa, koje će bdjeti nad hrvatskom trasom tog plinovoda.

Putin je primio hrvatsku premijerku u svojoj podmoskovskoj rezidenciji Novo Ogorjovo 20-ak kilometara izvan Moskve, što je poseban znak pažnje jer primanje na tom posjedu ima težinu.

Time ruska strana izražava posebnu važnost gosta. Ruski mediji istaknuli su da je Hrvatska ' važan strateški partner u jugoistočnoj Europi'.

Sigurnosna pitanja

Osim ekonomskih pitanja, koja su bila u središtu zanimanja, istaknuto je kako će se Rusija značajnije uključiti i u 'političko-sigurnosna pitanja' na Balkanu, što naši sugovornici tumače kao veću rusku angažiranost po pitanju krize u BiH.

Premijer Putin pohvalio je stalni rast gospodarskih odnosa s Hrvatskom, naglašavajući da je ' vrijeme krize prošlo' te da se nada kako će hrvatsko ukidanje viza za ruske građane potaknuti velik broj Rusa da odu na odmor na Jadran.

Kosor je poznala Putina da se njoj i talijanskom premijeru Silviju Berlusconiju pridruži na skorašnjem Croatia summitu u Dubrovniku, biseru Jadrana, kako je rekla. No, Putin se zahvalio te rekao kako 'vjerojatno ovaj put neće moći doći', ali da će ' svakako posjetiti Hrvatsku'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:50